Bebeklerin hem zihinsel hem de fizyolojik yönden, en hızlı büyüme ve gelişme gösterdikleri dönem 0-2 yaş aralığıdır. Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için, bebeklerin boy-kilo ölçülerinin birbirlerine uygun ve doğru orantılı bir şekilde artış göstermesi gerekir.

Özellikle persentil değer aralıklarında bulunan kilo, bebeklerin genel sağlığı hakkında fikir edinebilmek için oldukça önemli bir etkendir.

Bebeklerin iştahsız olması, kilosunun alt sınırda veya sınırın altında kalması gibi durumlar bazı problemlere neden olabilir. Bu tür bebekleri olan anneler ise, doktorlarının önerisiyle hemen kilo aldıracak sağlıklı yiyecekler arayışına girerler.

Anne Sütü veya Formül Süt

Anne sütü, bir bebek için en iyi ve en sağlıklı kalori kaynağıdır. Bebek dış dünyada geçirdiği ilk 6 ayda sadece anne sütü ile kilo alır ve 1. yılın sonunda dahi bu oran oldukça yüksektir.

Kısacası bebekler ek gıdalara geçse bile, anne sütü bir yaşına kadar birincil enerji kaynağıdır. 2.yılda, bebeğe verilen anne sütü miktarı azaltılsa bile bebeğiniz hala enerjisinin büyük bir kısmını anne sütünden alır.

Anne sütünün yetersizliğinde ise, bunun yerini ek gıdalar ile doldurulmaya çalışılması özellikle ilk 6 ayda oldukça sakıncalıdır.

Anne sütü yokluğunda, bunun tek alternatifi özel olarak üretilen formül sütler olmalıdır. Bir bebek ek gıdalar ile sadece belirli bir vitamin-mineral çeşidini vücuduna alırken, formül sütlerde bir bebeğin makro ve mikro tüm ihtiyaçlarını aynı anda karşılamak mümkündür.

Muz

Muz, bazı uzmanlara göre 6. aydan bazı uzmanlara göre ise 8. Aydan itibaren bebeklere verilebilecek besinlerden bir tanesidir.
Muz kalorisi oldukça yüksek ve besleyici bir gıdadır. Potasyum, manganez, B ve C vitamini açısından zengindir.

Muzun tadı oldukça lezzetlidir ve bebekler kolay kolay yemeyi reddetmezler. Besin değerleri yönünden kilo aldırıcı özelliği fazladır. Günde 1 adet muz, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo alması için idealdir. Olgun bir muzun üçte birini veya yarısını cam rendede püre haline getirerek, bekletmeden bebeğinize yedirebilirsiniz.

Kuruyemiş

Kuruyemişler yağlı tohumlardır ve kalorileri oldukça yüksektir. Ortalama olarak 100 gramlarında dahi 650-700 kadar kalori bulunur. Bu sebeple eşsiz bir kilo aldırıcı özelliği bulunur.

Ancak kuruyemişlerin alerjik besinler olduğu unutulmamalıdır. Çoğu kuruyemiş, bebeklere 1 yaşından sonra verilebilse de özellikle yer fıstığı gibi yüksek alerjen riski bulunan kuruyemişleri 3 yaşına kadar bebeğinize vermemeniz daha uygun olacaktır.

Eğer bebeğiniz 1 yaşını doldurduysa, belirli bir süre kuruyemişleri toz haline getirerek yoğurdunun ya da meyvelerinin üzerine katarak bebeğinize yedirebilirsiniz.

Avokado

Avokado, en sağlıklı yağları içerisinde barındıran harika bir meyvedir. İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, bebeğinizin kilo almasına oldukça yardımcı olur.

Muz gibi yumuşak yapısıyla kolay tüketilir, ancak bazı bebekler tadından dolayı yadırgayabilir. Bu sebeple muz gibi meyveler ile ya da yoğurtla karıştırarak bebeğinizin avokadoyu tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Tatlı Patates

Patates bebekler için oldukça faydalıdır. Tatlı patates ise, normal patatesten daha az A ve B vitamini içerir, fakat doğal şeker olarak ise daha zengindir. Yüksek miktarda potasyum, C vitamini ve Folik Asit içerir. Patatesi haşlayıp püre haline getirin ve dilerseniz sade şekilde dilerseniz diğer besinlerle birlikte bebeğinizin tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta sarısı vitamin, mineral, protein ve açısından zengin bir yiyecektir. Bebeğiniz, yumurtanın tadını sevmiyorsa yumurtayı meyvelerin, yoğurdun ya da çorbaların içerisine karıştırıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

Yumurtanın sarısı, ortalama olarak 6. ayda bebeklerin tüketebileceği besinler arasındadır.

Et ve Süt Ürünleri

Dana eti kalorisi ve besin değeri en yüksek olan yiyecekler arasındadır. Bu sebeple, zayıf olan bebeklerin sağlıklı bir şekilde kilo alabilmesi için idealdir. Bebeğinizi doktorunuzun önerisi ile 8 aylıkken etle tanıştırabilirsiniz.

Doğrudan et yemiyorsa bundan yapacağınız çorbalar da yağ içeriği açısından yeterli olacaktır. Tavuk ya da koyun eti çorbası, bebekler için iyi birer hayvansal yağ kaynağıdır.

Eğer bebeğinizin süt ve süt ürünlerine karşı bir alerjisi yoksa, aşamalı olarak süt ürünlerini beslenme programınıza dahil edebilirsiniz. Peynir kalorisi en yüksek ve bu sebeple sağlıklı bir şekilde kilo yapan gıdalar arasındadır. Süt ürünleri, enerji, kalsiyum ve yağ bakımından oldukça iyi yiyeceklerdir.

Yoğurt, lor, labne, peynir ve süt ürünlerini bebeğinizin beslenme listesine eklemeniz için aylar konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Yoğurt 6. ay itibariyle bebek beslenmesine dahil edilirken, daha sonraki ürünler ortalama 1 yaşında verilmeye başlanabilir.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir