Anne sütü eşsizdir ve bir annenin, bebeğine verebileceği en değerli hediyedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay sadece anne sütü, devamında ise 2 yaşına kadar ek gıdalar ile birlikte anne sütünün verilmesini önerir.

Emzirme aynı zamanda bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Ancak anneler, bazen emzirme sırasında bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Tek memeden emmek de bu sorunlar içerisinde sık karşılaşılanlar arasındadır.

Bebekler çoğunlukla her iki memeden de emerler ancak bazen bir memeyi diğerine göre daha çok tercih edebilir ya da bir memeyi tamamen reddedebilirler.

Bu noktada ise anneler, tek bir memeden emzirmenin diğer memenin süt üretimini etkileyip etkilemediğini ya da bebeğinin alması gereken yeterli süt miktarının tek memeden ne kadar sağlanacağını merak edebilirler.

Peki Bebekler Neden Tek Memeden Emmek İsterken, Diğer Memeyi Reddederler?

  • İnsan vücudunda tıpkı gözler ve kaşlar gibi bazen memeler de simetrik olmayabilir. Bu durum her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bazen bir memenin ucu diğerine göre daha çıkıntılı, düz, çökük, büyük veya uzun olabilir. Bu durum dışarıdan fark edilecek düzeyde olmasa dahi, bebek bunu kolaylıkla kavrayabilir ve her zaman kolay olanı seçer. Rahat edemediği memeden emmek istemez.
  • Bazen bebekler, annenin daha rahat ettiği tarafta, annenin sakinliğine bağlı o tarafta daha rahat ve güvenli hisseder. Diğer tarafta anne pek rahat edemiyor ya da panik içinde emziriyorsa, bebek almak istemeyebilir.
  • Biraz daha büyük bebekler, bir memeden daha az süt geliyorsa daha çok süt gelen memeye yönelebilir.
  • Bazen sadece emzirme pozisyonu bile bebeğin tek memeyi tercih etmesine neden olabilir. Annenin doğru emzirme tekniklerini bilmemesi, bebeğin tek memeden emmesine zemin hazırlayabilir.
  • Eğer anne daha önceden meme küçültme ya da büyütme operasyonları geçirmişse, operasyon sırasında oksitosin refleksini uyaran sinir, istemeden zarar görmüş olabilir. Bu refleks yok ise bebek ne kadar çekerse çeksin, süt transferi güç olabilir. Bazen sinir zedelenmesi tek taraflı olur ve bebek o taraftan almak istemeyebilir. Bazen bu refleksin reddedilen memede yokluğu gibi aşırı fazla oluşu da sorun oluşturabilir.
  • Burun tıkanıklığı ve bu tıkanıklığın yönüne bağlı olarak, bebekler sadece bir taraftaki memeyi tercih edebilir.

  • Anne eğer mastit gibi bir enfeksiyon geçirirse, o taraftaki memede üretilen sütün tadı biraz daha tuzlu olacağından, bebek emmek istemeyebilir.
  • Memenin üzerinde benler ya da tüyler varsa, bunlar bebeği rahatsız edebilir ve o memeden red yaşanmasına neden olabilir.
  • Nadiren meme kanseri gibi durumlar da bebeklerin tek taraflı meme almasının nedeni olabilir.
  • Makat doğum ve vakumla doğum gibi durumlarda yüz ve boyun sinirlerindeki zedelenmeye bağlı, bebek başını zedelenmiş tarafa döndürdüğünde ağrı duyabilir ve ağrı duyduğu taraftaki memeden emmek istemeyebilir.
  • İstemediği taraftaki kulak enfeksiyonu, bebeğin burnunun tıkalı olması gibi durumlar ağrı ya da emerken zorlanmaya yol açabilir.
  • Bazı durumlarda, bebeğin doğduktan sonraki ilk emzirme deneyimi kötü ise o memeyi reddedebilir. Özellikle emmesi sonlanmadan anne memesinden ayrılınca bu durum ‘ayrılma travmasına’ neden olabileceğinden ve o memeyle ilgili hafızasında olumsuz kayıtlar oluşturarak meme reddine yol açabilir.

Tek Memeden Emme Durumunda Uygulayabileceğiniz Öneriler

  • Bebeğinizi tercih etmediği memeyi emmesi konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Bunu yaparken çok aç olduğu zamanı tercih etmemelisiniz. Çünkü değişiklik onu daha çok kızdırabilir ve tepki verebilir.
  • Öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi için uluslararası kurul sertifikalı bir emzirme danışmanı ile görüşebilir, güvenli bir tutuş için emzirme pozisyonlarını mümkünse doğum öncesi dönemde öğrenerek, emzirme eğitimleri alabilirsiniz.
  • Altta yatan herhangi bir sağlık probleminin belirlenmesi için hekiminizden yardım isteyebilirsiniz.
  • Evde gün içerisinde sık sık bebeğinizi çıplak olarak memenize koyup, tensel temas sağlayarak çeşitli emzirme pozisyonlarını deneyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin tercih ettiği memeden emzirirken bir yandan da diğer memeyi pompa ile sağabilirsiniz. Böylece emmediği memeden süt salgılanmasını devam ettirmiş olursunuz.

  • Bebeğiniz ile birlikte banyo yaparak, reddettiği memede ve suyun içinde keyifli olmasını sağlayabilirsiniz. Bir süre suda vakit geçirdikten sonra, yeniden deneyebilirsiniz.
  • Loş ışıklı, gürültüsüz bir odada, anne karnı sesleri dinleterek ve genelde uykuya dalarken ya da yeni uyanmak üzereyken reddettiği memeyi emzirmeye çalışabilirsiniz.
  • Bebeğinizin emmediği memeniz için değişik pozisyonlar deneyebilirsiniz. Her zaman olmamak koşuluyla ve kulak enfeksiyonu olmadığına eminseniz, yatarak emzirebilirsiniz. Deneme-yanılma yöntemi ile sizin için en faydalı emzirme pozisyonunu bulabilirsiniz.
  • Eğer istemediği memede emerken huzursuzlanıp öksürerek memeyi çıkarıyorsa, aşırı süt akım refleksi olabilir. Emzirme öncesi biraz pompa yaparak, memeyi biraz boşaltabilir ve bebeğinize aniden süt akmasını engelleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz, denediğiniz her türlü yönteme rağmen inatla aynı memeden emmek istiyorsa yine de bunu sorun yapmamalısınız. Önemli olan bebeğinizin yeterli düzeyde gelişim göstermesidir.
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir