Biberonla beslenme alışkanlığı olan bebeklerde gün içinde sıklıkla içilen sütün bir miktarı ağızlarında birikerek bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler nedeniyle oluşan diş çürüklerine biberon çürüğü denilmektedir. Sütün doğal içeriğinde bulunan şekerin bebeğin ağzında birikmesi zamanla bakterileri artırır ve ağız temizliğine dikkat edilmezse ciddi çürüklere neden olabilir.

Bebeklerde ağız temizliği önemli

Biberonla bebeğe verilen şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli süt, bebeğin dişlerinde hızla çürümeye neden olur. Özellikle gün içinde ve gece boyunca sürekli biberon alışkanlığı olan bebeklerin dişlerinde biberon çürüğü gelişir. Her gıda alımından sonra bebeğin ağız temizliğine özen göstermek gerekir. Annelerin diş fırçalamaya başlamak için ‘erken’ olduğu düşüncesi biberon çürüğü oluşumunda en önemli etkenlerden biridir.

Uzmanlar gece beslenmesinin 6. ayda kesilmesi gerektiğini söylüyor. Reflü açısından da değerlendirildiğinde reflüye yatkınlık sağladığı belirlenmiş. Ağız diş sağlığı açısından bakıldığında; çocuk son beslenmesini yaptıktan sonra dişleri fırçalanmalı ve uyutulmalı, uyku esnasında ise beslenme yapılmamalıdır. Gece tükürük akışı azaldığı için gece verilen besin dişlerin yüzeyinde kalacak ve bakteriler için elverişli ortam sağlayacaktır. Hele anne memesinde uyuyan bir çocuk ise dişleri kısa süre içinde çürüyecek ve derin çürüklerin oluşması uzun sürmeyecektir.

Bunun dışında beslenmede yapılan hatalar da çürük oluşum riskini artırıyor. Sütün içerisine bal, pekmez, kakaolu toz karışımların karıştırılması çürük oluşum riskini yükseltmekte, biberon kullanımı ile bu besinlerin dişlerin yüzeyinde kalması kolaylaşmakta, özellikle akşam yatmadan önce veya gece beslenmesi, ağızda tükürük akışının azalması ile dişler kolayca çürüyebilmektedir.

Biberon çürüğü nelere sebep olur?

Bebeklerde çürük tedavisinin neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Kışlaoğlu, erken yaşta çekilen süt dişlerinin, ardından çıkacak daimi dişlerde yapısal bozukluklara ve hatta ilerde konuşma problemlerine yol açtığını, bu nedenle önlem alarak çürük oluşumunu minimuma indirmek gerektiğini vurguladı. Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmediği takdirde ağrı ve iltihaplanmaya neden olur.


Biberon çürüğü önlenebilir mi?

  • Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin.
  • Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın.
  • Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
  • Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın.
  • İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün.
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir