Merhaba canımız annelerimiz!
Bildiğiniz gibi HappyKids forumumuzda bir etkileşim başlattık. Size sorduğumuz sorumuz doğrultusunda verdiğiniz cevaplardan birkaçını bir araya getirerek bir blog yazısı oluşturduk. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız okurken sizin için de öyle olur! 💜
Biz Sorduk:
Deneme sonucunda bebeğiniz için geliştirdiğiniz uyutma yöntemleri nelerdir?
Uyku öncesi ve sonrası dikkat ettikleriniz nelerdir?
Minnacksevdack Annemiz dedi ki;
Uyku öncesi mama içiyor, ayaklarımızı ve altımızı havalandırıyoruz oynuyoruz. Tulumunu giydirip yatırıyorum. Poposunu pıt pıt uyuyakalıyor. Ama gündüz böyle uyumuyor. Omzumda pıt pıt yaparak uyutuyorum. Zamanla zorlaşmaya başladı ama dalması uzun sürmüyor. 🌸
Sezerats Annemiz dedi ki;
Gece uykusuna geçişte mutlaka göbeğini yağlayıp masaj yapıyorum, alt değiştirmece, beslenme, kucağımda uyutuyorum eliyle elimi tutturarak poposuna pıt pıt pıt, arkada da sakin bir uyku sesi gece gündüz bu şekilde uyuyor, ama artık 4 aylık olduk kollarım tutmamaya başladı. 😂
Melis1706 Annemiz dedi ki;
2,5 aydan beri kendi uyuyor ellerini saracak şekilde ayaklar acık kundak yapıyordum birde emzik hadi mama bitti emzik geldi uyumaya diyordum hala kendi uyuyor 5,5 aylık oldu sadece üstünü örtüp emzik veriyorum emziği uyurken alıyor aksamları 8-10 saatlerinde uyuyor kendim rutin yapmadım bir misafir gelince ya da ben gittiğimde geç yatıyorsa yine erken kalkıp ertesi gün tekrar erken uyuyor.
Peri95 Annemiz dedi ki;
5-10 dakika kucağımda dik tutarak yürüyorum, sonra yatırıp yürüyorum 5 dakika daha ninni söylüyorum uykuya geçiyor. Ama bazı zamanlar özellikle atak haftaları çok direniyor o zaman bebek arabasına koyup evin içinde gezdiriyorum öyle uyuyor.. Şuan 6 buçuk aylık. ☺️
Arzu_lina Annemiz dedi ki;
6 buçuk aylık kızımı sallamadan yastıkla ayağıma yatırıyorum ninni söylüyorum ayağımda sağa sola dönüyor kendince mırıldanıyor gündüz 3 uyku yapıyor akşamda 9/10 arası gece uykusuna geçiyor sabahta 9/10 gibi kalkıyoruz. Bir gece sekteye uğrasa bile ertesi gün düzeni kendi kuruyor yine. Yaklaşık 1 aydır böyle onun öncesinde zehir oluyordu geceler. 😂
Tugceonrdml_ Annemiz dedi ki;
2 yaşındaki kızım için pijamalarımı giydiriyorum sütünü içiyor sonra en sevdiği bir oyuncağı ile ilgili bir masal anlatıyoruz uyumazsa kurt sesi açıyoruz onunla uyuyor korktuğu için değil bu arada kurtları sevdiği için mesela anne kurt geliyor uyuyacağız diyor mesela oyuncak kurtu getirip onunla uyuyor.
5 aylık bebeğin içinde uyku saatleri hep düzenlidir 1 dk bile geçirmem badem yağı veya hindistan cevizi yağı ile masaj yaparım karnını doyururum 9.30 gibi uyuturum.
Menessasmom Annemiz dedi ki;
Bizim her ay farklı bir uyuma şeklimiz var ilk doğduğunda memede kucağımda uyuyordu ertesi aylar kucakta gezdirerek yada ayakta sallayarak uyumaya devam ettik sonra onu da bıraktı şuan 6 aylık olacağız birlikte yatak odasında yatağa yatıyoruz ayakları hep çıplak bırakıyorum öyle daha rahat uyuyor bazen bana dönüyor elimi yanağına koyuyorum oda elimi tutuyor diğer eliyle yüzüme dokunuyor bacakları nda koluma belime atıyor yada poposunu dönüp öyle uyuyor. 😄 Birde doğduğundan beri kaşlarının ortasına çok yavaş bi şekilde masaj yapıyorum direk gözleri giderdi öyle halâda gidiyor ne yöntemle uyutursam uyutayım bu masajla destekleyip uyutuyorum hep iyi ki alıştırmışım.
tugbacns Annemiz dedi ki;
İkizlerim var 1 ay 22 günlük bu zamana kadar ben hiç sallayarak yada kucağımda uyutmamaya çalıştım ikisini de küvezde biberona alıştıkları için emmiyorlar beni biberonla besleyip altını değiştirip gazını çıkarıyorum beşiklerine koyuyorum bir süre etrafı izledikten sonra uyuyakalıyorlar. Yorum yapanların çoğu kucağında pıt pıt yaparak uyutuyorlarmış şuan küçük oldukları için mi bu kadar kolay uyuyorlar ileriki zamanlar da onlarında böyle istekleri olur mu bilmiyorum. ☺️
-_-hUysUzvetatlikadin Annemiz dedi ki;
Bir yaşa kadar hep güzel uyurdu ama bende buna çok dikkat ederdim sakin kalırdım pışpışlardım uyuyacağı ortamın karanlık ve sessiz olmasını sağlardım uyku öncesi altı temiz karnı tok olmasına dikkat eder ve çok hareketli şeyler yaptırmazdım. Kolay uyusun diye ayrıca kitap okurdum. Ne yazık ki taşınma esnasında 2 ay başka yerde misafir kaldık tüm düzen bozuldu ve şuan 2 yaşında hala eski düzene geri dönemedik. Artık canıma tak etti şimdi ise önceden ne yapıyorsam uygulamaya başladım. Perde kapalı evde ses yok sallamadan kendi yatağında sessiz bir şekilde pışpışlayarak başında bekledim. Akşam artık önceki gibi uyku saatlerine dikkat ederek ta saatinde yatağa yatırıp masal okuyup uyutacağım uyku öncesi hareketli etkinlikleri iki saat öncesinde bitireceğim karnı tok olacak sonra diş fırçalama bez değiştirme pijama giyme ve kitap okuma sabırlı bir şekilde ve istikrarlı olursam bir iki günü inşallah güzel bir uyku düzeni olur diye düşünüyorum. 😊 Doktorumuzun da dediği her şeyden önemlisi annenin sakin stressiz sabırlı ve istikrarlı olması lazım.
Evaninanasi Annemiz dedi ki;
6.5 aylık. Doğduğundan beri hiç sallamadım, memede uyutmadım vs. İlk 2 ay göğsüme yakın mesafede yanıma yatırıp alnını okşayarak, arka planda beyaz gürültü ile uyuttum. 2. Aydan sonra beyaz gürültüyü keserek yine yanımda yatırarak uyutmaya devam ettim. Şu an hala uykusu gelince yanıma yatırıyorum, ona sarılıyorum ve uyuyor. 6.5 aydır onunla ilgili en sevdiğim şeylerden biri uyku saati. Yanımda yatarken gözlerinin usulca kapanışına eriyorum. 🌸
Meryemp Annemiz dedi ki;
Ben uyku öncesi bir şey yapmıyorum eskiden zorla saatli uyutmaya çalışırdım artık ona ayak uyduruyorum bence bazı şeyleri akışına bırakmak lazımmış eskiden emzikle uyutamaya çalışırdım ağlaya ağlaya uyurdu şimdilerde uykusu geldiğini anladığım zaman sadece kundaklıyorum o anki ruh haline göre ya elektrik süpürgesi yada müzikli piş piş sesi açıp ayağımda sallıyorum uyuyor bazen de çok ağlarsa bazen uykusu olsa da direniyor çünkü o zamanda en sevdiği hareket daire şeklinde döndürerek kucakta ya uyutuyorum yada sakinleştiriyorum bence kimse bebeğini zorlamasın hiç bir şey için zira zamanı gelince her şey oluyor.
Birpamugunannesi Annemiz dedi ki;
Benim kızım 4.5 aylık doğduğundan beri kendi kendine uyuduğu çok çok nadir ya emerken uyudu yada kucakta sallanarak yenidoğan döneminde de dakikalarca sallıyordum şimdi de aynı, sorun şu ki ağırlaştığı için uykuya geçirme süresi iyice zorlaştı
4.ay atağıyla birlikte uykuya da direnmeye başladı ayakta geze geze pış pış eeee eee günü zor geçiriyorum uyuduğu zamanda 10-15 dk hop uyanıyor ve hiç uyku mahmurluğu yok 4 aya kadar gece uykuları düzenliydi 19-20.00 gibi uyurdu şimdi oda 21.30-22.30 a kadar sarktı gece de durmadan uyanıyor her sabahta mutlaka 6da kalkıyor söyleyeceklerim bu kadar. 😅
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
- Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır.
- 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43’e düşer.
- 3 aylık olduklarında bebeklerin %71’i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
- 6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2’si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84’ü tüm gece boyunca uyuyabilir.
- 10 aylık bebeklerin 90%’ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar. Bu süreçte 2 gündüz uykusuna ihtiyaç vardır.
- 12 aylık bebekler günde toplam yaklaşık 10-13 saat uyurlar. 12 aylık bebeklerin hala 2 gündüz uykusuna ihtiyaçları vardır.
- 18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer ve ortalama 2 yaşındaki bebekler günde 10-12 saat uyurlar.
- 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez bir saat ile iki saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. Ancak bu sürenin daha kısa ya da daha az olması geceleri uyku kalitesini düşürebilir.
- Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1 kez gündüz uykusu devam edebilir veya gündüz uykusu olmayabilir; ancak gündüz uykusu olacaksa bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir.
- Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, nadiren gündüz uykuları görülebilir ancak genellikle ihtiyaç yoktur.
Görüldüğü gibi bebeklerde her dönemin uyku ihtiyacı farklıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin gündüz uykusu süresi oldukça fazlayken, büyüdükçe bu süre azalma gösterir.
Bebeklerin gün içerisinde uyanık kalmaları ve gece daha çok uyumaya alışmaları zaman alan bir süreçtir.