Sağlıklı beslenmenin tüm bireyler için önemi büyüktür. Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı bağışıklığı kuvvetlendirmek, yaşam kalitesini artırmak, fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklemek için günlük beslenmenin dengeli ve düzenli olması gerekir.

Dengeli bir beslenme ise ancak her besin grubundan faydalanarak mümkün olur. Çünkü vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi bileşenlerin tümüne vücudun ihtiyacı vardır. Özellikle omega-3 gibi bazı esansiyel yağların metabolizmadaki rolü hayati önem taşır.

Vücutta kendiliğinden üretilmediği için sadece uygun balık tüketimi ile vücuda kazandırılabilecek olan bu esansiyel yağlara her yaş grubunun ihtiyacı vardır.

Bu nedenle balık tüketemeyenler ne yazık ki bu bileşenlerden yeteri kadar faydalanamazlar. Tam da bu noktada anne babaların aklına “Çocuklarda balık yağı kullanımı gerekli mıdır?“ sorusu gelir.

Balık Yağının 4 Tıbbi Özelliği

Antiinflamatuar: İltihap giderici

Antioksidan: Temizleyip yenileyici

Antitümöral: Kitle engelleyici

Antiaterosklerotik: Damar sertliğini, daralma ve tıkanıklıkları önleyici

Çocuklar İçin Balık Yağı Önemi

Çocuklar hızlı büyüme, artmış aktivite nedeniyle erişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar. Balık yağı çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır.

Zengin bir Omega-3 kaynağı olan soğuk ve derin deniz balıklarından üretilen balık yağı, yüksek miktarlarda EPA ve DHA içerir. Bu da gelişim çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri üzerinde oldukça etkilidir.

Yetersiz balık yağı alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır.

Balık tüketimi vücudun ihtiyacı olan Omega-3’ü sağlamasına rağmen gerek balığın niteliği gerekse balık pişirirken yapılan hatalar Omega-3’ün vücuda yeteri kadar alınmasını etkileyebilir. Bitkisel kaynaklı Omega-3 de günlük ihtiyacımız için çoğu zaman yeterli gelmez. Bu nedenle de doktor tavsiyesiyle kapsül ve şurup formunda üretilen balık yağlarına başvurmak gerekebilir.

Genellikle ringa balığı, sardalya, orkinos, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklardan elde edilen balık yağı, morina balığı gibi bazen diğer balıkların karaciğerlerinden üretilebilir. Bu balıklarda bulunan EPA ve DHA’lar, anne-bebek sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Balık yağları, dokulara daha fazla oksijen taşınmasına da yardımcı olur. Balık tüketiminin çocuklarda astım hastalığı üzerinde etkili olduğu yapılan çalışmalarda desteklenmiştir. Wyoming Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada astım rahatsızlığı olan ve sigara içmeyen 19-25 yaş grubundaki astımlı hastalar incelenmiş ve günde ortalama 3 gram balık yağı tüketenlerin yüzde 40’ının nefes alma yeteneği önemli ölçüde gelişmiş ve hastalığa dirençleri arttığı görülmüştür.

Balık Yağının Faydaları

  • Bebeklerin doğumdan sonraki ilk yılında bilişsel, motor ve görsel gelişimine yardımcı olan yüksek miktarda DHA içerir.
  • Balık yağı, beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlayarak çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
  • Miniklerin zihinsel gelişimlerine ve öğrenme kapasitelerinin artmasına yardımcı olur.
  • Beyin hücreleri arasındaki bütünlüğü korumaya yardımcı oluyor ve nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır.
  • Düzenli kullanımı çocuk psikolojisine de olumlu etki yapıyor ve miniklerin huysuzluk nöbetlerini durdurur.
  • A vitamini bakımından zengin olduğu için çocuğun göz sağlığını koruyor ve görme yeteneğini güçlendirir.
  • D vitamini bakımından zengin bir kaynak olması sebebiyle kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor ve kemiklerdeki mineral yoğunluğu korumada hayati rol oynar.
  • Çocukların bağışıklığını güçlendirerek onları öksürük, grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonel hastalıklardan korur.
  • Çocuklarda yaygın görülen bir cilt problemi olan egzamanın vücutta görülen belirtilerini hafifletir.
  • Otizmli çocuklarda omega-3 yağ asitlerinin düşük olmasından dolayı doktorlar her gün balık yağı kullanımını önerirler. Bu bağlamda otizmden korunmak için de balık yağı kullanımı faydalıdır.
  • Balık yağı, içerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için direkt “Boy uzatır” değil, “Boy uzamasına dolaylı bir şekilde katkı sunar” demek daha doğrudur.

Çocuklar Balık Yağını Ne Zaman Kullanmalıdır?

Haftada 2 kez balık tüketen kişilerin balık yağı kullanmasına gerek olmadığı konusunda görüşler olsa da Türkiye’deki balıkların sıcak deniz balığı olmasından dolayı içlerinde omega-3 yağ asitleri olan DHA ve EPA yok denecek kadar az. Bu nedenle balık yağı desteği sağlık için zorunlu denebilir.

Ülkemizdeki doktorların çoğu, anne sütünde ve formül mamalarda bebeklerin ihtiyacı olan omega-3 yağ asitlerinin bulunmasından ötürü çocuklarda 1 yaşından sonra balık yağına başlanabileceğini önerirler.

Çoğu doktor da 1 yaş altındaki bebeklerde balık yağı kullanımını önermez.

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı