Dünyayı Verelim Çocuklara

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikecekler

Nazım Hikmet

Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak kutlanır.

“Çocukların iyi yetiştirilmesi milletlerin ortak görevidir.”

Bu görev için ilk etkinliklerin tarihi 1923 yılına kadar gitmektedir. 1923 yılında kırk ülkenin temsilcileri İsviçre’nin Cenevre kentinde Uluslararası Çocukları Koruma Birliği’ni oluşturdular. Bu kuruluş, Birleşmiş Milletler Örgütü’ nün kurulmasının ardından UNICEF’ e dönüştü. UNICEF, “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu”nun kısaltmasıdır. Birleşmiş Milletler Örgütü 1954 yılında Ekim ayının ilk pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak ilan etmiştir.

Çocuklar milletlerin geleceğidir. Her çocuk sevgiye muhtaçtır. Çocuklar bugünün fidanları yarının ağaçlarıdır. Bu ağaçların meyve verebilmesi için onlara çok iyi bakılmalıdır. Çocukların temel ihtiyaçları anne babaları tarafından karşılanmalıdır. Kimsesi olmayan çocukların bu ihtiyaçları ise devlet tarafından giderilmelidir. Çocukların eğitimine de çok önem verilmelidir.

İnsanlığın mutluluğu ve dünyanın geleceği , çocukların korunması ve iyi yetişmesine bağlıdır.

Tüm dünyada barışın ışığında güzellikleri kucaklamak ancak eğitimle mümkündür. Dünya Çocuk Günü çocukların aynı şeyleri hissetmesini , milletlerin barış içinde varlığını devam ettirmesini amaçlar. Bu amaç doğrultusunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, , daha mutlu ve başarılı çocuklar için Çocuk Hakları Bildirisi’ni yayınlamıştır.

Ülkemizde çocukların sağlıklı büyüyebilmeleri için çocuk hastaları, küçük yaşta suç işleyen çocukların eğitilebilmesi için çocuk ıslah evleri kurulmuştur. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde çocuk parkları ve çocuk bahçeleri bulunmaktadır. Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları kimsesiz çocukların hizmeti bakımı için açılmıştır.

Tüm dünyanın ortak isteği çocuklarının mutlu ve sevgi içinde büyümeleridir. 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir