Biliyoruz ki hamileliğiniz boyunca ağrı yönetimi, doğum pozisyonları, doğum çantası hakkında çok fazla bilgi edindiniz. Peki ya sonrası? Doğum sonrası dönem hakkında bir soru sorduğunuzda herkes sessiz kalacak gibi görünse de ilk haftaların o kadar da gizemli olmadığını bilmenizi istiyoruz. İşte bebeğiniz doğduğunda ilk günlerde sizi bekleyen 9 şey.

Hastane Sonrası

Doğum sonrası hastaneden ayrılırken eve giden o yol hayalinizde hayatınızın en uzun yolculuğu olarak canlanabilir. Gayet normal. İlk düşüneceğiniz bebeğin üşüyüp üşümediği, bebek koltuğunda güvende olup olmadığı olacaktır. Endişeli olmanız sadece normal değil, kaçınılmaz bir durum. Rahat olun.

Evde İlk Anlar

9 aydır karnınızda olan bebek şu an elinizde ve ne yapmanız gerekiyor? Güvensizliklerin yaşanması son derece olağan. İçgüdülerinize güvenin, onlar size yardım edecek.

Doğum Sonrası Ağrılar

Doğum sonrası bazı acı verici durumlarla karşılaşabilirsiniz; kanama, ağrı, kabızlık, sızlayan göğüsler… Bu ağrıların sadece bir kaç haftalık olduğuna ikna olursanız, bu süreci çok daha kolay atlatacaksınız.

Duygu Karmaşası

Yaşayacağınız duygu karmaşası sizi şaşırtabilir; aynı anda mutlu, üzgün, gergin, sonra yine üzgün, sonra tekrar mutluluk patlaması… Hamilelik boyunca salgıladığınız östrojen ve progesteron hormonları doğumdan sonra kaybolur ve süt üretimi için prolaktin hormon üretimi artar. Ayrıca doğumdan sonra bebeğinizle 24 saat ilgilenmeniz gerekeceğinden kendinizi bitkin hissetmeniz son derece normal. Bu durumu kendi içinizde halletmek yerine doktorunuzla ve eşinizle paylaşın. Kendinize güvenmek de çok yardımcı olacak!

Babayla İletişim Sorunu

Unutmayın, bu yeni değişim sadece sizin için değil, eşiniz de aynı süreçten geçiyor. Kendini hem bebekten hem de yeni doğum yapan ve bitkin olan sizden sorumlu hissediyor. Eşinizin bu durumla baş etmekte zorlandığını düşünüyorsanız onu rahatlatmaya çalışın ve her şeyin yoluna gireceğini söyleyin. Bulunduğunuz süreci en kolay yoldan atlatmak için birbirinize ihtiyacınız var!

Uykusuzluk

Deneyimli ebeveynler ne kadar uzun süre boyunca uykusuz kaldıklarıyla ilgili korkutucu hikayeler anlatmayı çok sever. Ancak korkmayın, uykudan mahrum kalmak geçici bir süreç!

Bebeğinizin Beklediğinizden Farklı Olan Görünümü

Yenidoğan bebeğin şaşırtıcı ve beklenmedik dış görünüşe sahip olmaları normaldir. Bunu düşündüğünüz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Çoğu bir kaç hafta içinde kaybolacak. Suçluluk duygusu ise hep orada olacak, anneliğe hoş geldiniz…

İlkler

İlkler her zaman göz korkutur. Ama unutmamalısınız ki aynı zamanda çok da heyecan doludur! İlk banyo, ilk bez değişimi, ilk tırnak kesimi… İlk andaki endişe ve kaygıyı atlattığınızda çok daha özgüvenli hissedecek ve gelecek olan diğer ilkler için sabırsızlanacaksınız.

Eski Hayata Özlem

Hamilelik öncesi döneme dönmeyi düşleyeceksiniz, evet. Gerek eşinizle yaşadığınız rahat hayat tarzı, gerekse vücudunuz… Ama unutmayın, ileriye bakmak geriye dönük olmaktan çok daha tatmin edici ve gerçekçi. Ailenizde yeni bir döneme giriyorsunuz . Artık 2 değil 3 kişisiniz, kim bilir belki çok daha fazla eğlenmeye başlayacaksınız!

 

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir