Merhaba Anneler ..

İlk 6 ay anne sütünden sonra bebeklerinize yeterli enerji, demir, çinko, A vitamini alabilmesi için ek gıda ile tanıştırıyorsunuz. Yine anne sütü ağırlıklı olarak başlayacağınız ek gıda serüveni için sizlere bazı tüyolarımız olacak. 
Yiyeceklerin enerji ve besin öğesi açısından zengin, alerjik etki yaratmayacak, mevsime uygun, mümkünse organik veya güvenli tarım ürünleri, temiz, güvenli, hazırlaması kolay ve günlük hazırladığınız besinler şeklinde vermelisiniz. Ek besinlere bir tatlı kaşığı ile başlayıp, bebek yedikçe miktar ve çeşidi artırabilirsiniz. 


6. Ay Neler Verilebiliriz?


YOĞURT: 
Altıncı aydan itibaren ilk besin olarak verebilirsiniz. İlk besinin yoğurt olması bağırsak florasının düzenlenmesi açısından önemlidir.


MEYVE SULARI-PÜRELERİ: 
Altıncı ayından sonra meyve suyu veya püresi verilebilirsiniz. İlk meyve suyu veya püresinin elma ve şeftali olmasını öneririm. Bebekte gaz şikayetlerine veya alerjen etkiye neden olabileceği için turunçgiller sekiz-dokuz aydan sonra bebeğe verilmeli. Pürelere kesinlikle şeker eklenmemeli.


SEBZE SULARI-PÜRELERİ: 
Vitamin, mineral, antioksidan ve posa içeren sebzeler altıncı aydan sonra sebze suyu veya püresi şeklinde bebeklere verilebilir. Vitamin ve mineral kaybını önlemek adına sebze sularını-pürelerini taze olarak hazırlayın ve bekletmeden bebeğe verin.


YUMURTA: 
Kaliteli protein ve demir içeriği nedeniyle besin değeri yüksek olan yumurta, bebek beslenmesi için önemli ve ucuz bir besin. Altıncı aydan itibaren yumurta sarısı az miktarda başlanmalı ve miktar biraz artırılarak yedinci ayın başında tam yumurta sarısına geçilmeli.


PEKMEZ: 
Demir ve kalsiyumdan zengin olan pekmezin 20 gramında 2 miligram demir ve 80 miligram kalsiyum bulunuyor.


ETLER: 
Et sebze püreleri, çorbalar vb. ek besinlerin içinde, kıyma şeklinde kullanılabilir. Tavuk etinin daha çok demirden zengin olan but kısımlarını tercih edin. Balık alerjeni yüksek olduğu için doktorunuza danışarak uygun gördüğü ay , haşlanmış veya fırında iyice pişirilip ayıklanarak çorba veya sebze pürelerinin içinde haftada bir kez verilmeli.


SU: 
İlk altı ay sadece anne sütü alan çocukların su gereksinimlerini anne sütü karşılar. Ek besine başlandığında ilave sıvıya ihtiyacı olur.  6- 12 aylık dönemde bir – iki su bardağı temiz su verebilirsiniz.


PEYNİR: 
Pastörize sütten yapılmış ve tuzsuz olması koşuluyla, altıncı ayda bebeğe küçük miktarlarda verilebilir.  


TAHIL ÇORBALARI-TAHILLAR: 
Tarhana çorbası, yayla çorbası ve pirinç, arpa eklenmiş sebze çorbaları bebeğe 6. aydan itibaren verilebilir. 


7.Aydan İtibaren Neler Verebiliriz?


YUMURTA: 
Yedinci ayın başında tam yumurta sarısı verilmeye başlayan bebeğe, alerjen etki gösterebileceği için 9 – 12. aylarda yumurtanın beyazı verilmesi daha güvenli.


KURUBAKLAGİLLER: 
Bebeklere yedi-sekiz aylardan sonra mercimek çorbaları şeklinde başlanıp, dokuz – 12. aylarda verilebilecek olan nohut, fasulye gibi baklagilleri, ilk başlandığında haşlanıp kabuğu ayrıldıktan sonra, sebze pürelerine ezilmiş halde eklemenizi öneririm.


BAL: 
Bal, bir yaşından küçüklere önerilmez. Ancak bir yaşından sonra bal çocuğun bağışıklık sistemi ve enerji vermesi açısından her gün verilmesi gereken doğal tat vericidir.


ŞEKER: 
Enerji kaynağı olması ve bebeğin tatlı tadını öğrenmemesi açısından bebek beslenmesinde şekeri önerilmiyor. 

TUZ: Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi tuza ihtiyaç duyarlar. Ancak, tuzun zararlarını göz ardı etmeden bu ihtiyacın giderilmesi gerekir. Öyle ki insan vücuduna yüksek miktarda tuz girmesi durumunda, tuzun içeriğinde bulunan sodyumun fazla olması, böbreklere ağır bir yükün binmesine sebep olur. Zaten anne sütü incelendiğinde, bu süt içerisindeki sodyum oranının bir çok canlıdaki süte nazaran çok düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle, bebekler çok az miktarda tuza ihtiyaç duymaktadırlar. 

Ayrıca, bebeklikte kullanılan çok fazla tuz, ilerleyen yaşlarda hipertansiyon görülme riskini artıran en önemli faktörlerden biridir. Bazı anneler, bebekler için hazırladıkları yemeklerin daha lezzetli olacağı düşüncesiyle fazla miktarda tuz kullanmaktadırlar. Aslında, bebeğinizin tuza alışkanlığı daha bu yaşlarda şekillenmektedir. Ona az tuzlu yemekler vermeniz, ilerleyen yaşlarda daha az tuz tüketen bir damak tadına sahip olmasına yardımcı olacaktır. 1 yaşına kadar tuzdan ne kadar kaçınırsak o kadar iyi. Daha sonrası için kendinize yaptığınız yemeklerden bebekleriniz için ayırıp , kendi yemeklerinizi tatlandırmak için tuz kullanabilirsiniz.

Canımız annelerimiz..  Kısacası, bebek bakımı birçok faktörü bir arada düşünmeniz gereken, meşakkatli bir süreçtir. Bebeğinizin ihtiyaçlarının göz önünde bulundururken, onun da bir birey olduğu gerçeğini göz ardı etmeden, ancak kendi ihtiyaçlarınızla onunkileri bir tutmadan, bebeğinize özel bir yaklaşım sergilemeniz büyük önem taşımaktadır.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir