Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeğin 6. ayı ile birlikte artık büyük gelişim özellikleri göstermeye başlarlar. Bebeğiniz bu zamanlarda dik oturabiliyor, katı gıdalarla besleniyor ve seninle iletişim kuruyor. Bu özelliklerden sonra ise her annenin merakla beklediği emekleme yer almaktadır. Emeklemek, bebeğinin kollarını ve bacaklarını güçlendirir ayrıca gelişimi hakkında sana bilgi verir. Bebeğinin zamanında ve doğru emeklemesi, kaba motor becerilerinin geliştiğini gösterir.

Bebeğin 8. ayıyla birlikte emekleme alıştırmalarına başlayacaktır. Bu süreçte emekleme işini tam manasıyla becerebilir ya da şimdilik sadece sürünerek 9. aya kadar alıştırmalar yapabilir. Ortalama olarak 9. ay, bebeklerin bir karınca misali yürümeye başladığı ay olmaktadır. Ancak  “8 aylık bebeğim emeklemiyor!” diye telaşlanmana gerek yok! Çünkü bazı bebekler 6 aylıkken emeklemeye başlar, bazıları ise poposunun üzerinde sürünerek emekleme işlemini gerçekleştirir. Emeklemeden yürüyen bebekler bile olmaktadır ve bunların hepsi normaldir! Bilmeniz gereken şey, tüm bu faaliyetlerin en erken 6. ve en geç 10. aylar arasında muhakkak gerçekleşmesi gerektiğidir.

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebeğinin ilk emekleme denemelerinde muhtemelen yüzünü güldürecek görüntüler ortaya çıkacak. Çünkü henüz bu işin nasıl yapılacağını kavrayamayan bebeğin, çeşitli denemelerle kendi için uygun pozisyonu aramaya başlayacak. Bebeğinin ilk aşamalarda sadece kollarını kullanarak komandolar gibi yerde yürünmesi seni korkutmasın. Bunu yapma sebebi kollarının bacaklarından çok daha güçlü olması! Bebeğin bunun dışında olayı henüz kavrayamadığı için geri geri de hareket edebilir.

Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda ona doğrusunu göstermek için yolundan alıkoyma! Bebeğin eninde sonunda kol ve bacaklarını senkronize şekilde kullanmayı öğrenecek.

Bebeğin Emeklemesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Bebeğin 9. ayda beklediğin gibi emeklemeye başlamadı ya da emeklemek için isteksiz mi görünüyor? Bu gibi bir durumda kafanda hemen “Bebeğimin emeklemesi için ne yapmalıyım?” sorusu oluşacak. Onu bu eyleme teşvik etmek için yapabileceklerinden bahsedelim.

  • Uzanabileceği uzaklıktaki mesafelere ilgisini çeken eşyalar koy. Bir oyuncak, televizyon kumandası veya renkli herhangi bir nesne olabilir. Bebeğin neyle oynamaktan hoşlanıyorsa o olsun!
  • Bebeğiniz sırt kaslarının gelişmesine ona egzersizler yaptırarak yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yerde vakit geçirmesine izin ver. Bırak dönsün, sürünsün. Yer pis, soğuk kapar, hasta olur düşüncelerinden uzaklaş.
  • Bebekleri emeklemeye teşvik etmek için bazı emekleme oyuncakları da mevcut olmaktadır. Dilersen bu ürünlerden edinebilirsin.
  • Aynadaki görüntüler bebeğinin ilgisini çeker ve ona dokunmak ister. Emeklemesini sağlamak için önüne bir ayna koyabilir ve bebeğinin ulaşmasını sağlayabilirsin.
  • Bebeğin emekleme pozisyonunu alıyor ama ilerlemekte zorlanıyorsa arkasına geçip ona fark ettirmeden poposundan ya da bacaklarından bebeğini hafifçe ittirebilirsin. Bu sayede bebeğin gereken ivmeyi alır ve yoluna bakar.
  • Emeklemesini engellememelisin. Çoğu ebeveyn, bebeği oturmaya başlayıp hareketlendiği zaman emeklemesine izin vermeden bebeğini bir yürütece koyuyor. Yürüteçler yürüme alıştırmaları yapan bebekler için işe yarayabilir ama emekleme çağındaki bir minik için uygun değil!
  • Emeklemeyi çözdükçe bu faaliyeti hep zinde tutmak için işin içine küçük heyecanlar katabilirsin. İlerlediği yola oyuncak, yastık gibi küçük engeller koymak ve sonunda sana ulaşmasını sağlamak eğlenceli bir yöntemdir. Bebeğinin bu engelleri aşması için onu cesaretlendirmeli ve el hareketlerinle yönlendirmelisin. Göz teması kurmayı da unutma!

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlarlar?

Bebeğiniz emeklemeyi başardı. Artık çevresindeki herkesin yürüdüğünü görecek ve kendisi de bu eylemin içine girmek isteyecektir. Başlarda henüz nasıl gerçekleştireceğini bilemese de bulduğu her fırsatta ayakta durma denemeleri yapmaya başlayacak.

Bebeğinin ortalama 12 aylıkken ilk adımlarını atmaya başlar. 12-18 aylık süreç içerisinde de bu işe iyice adapte olurlar. Fakat bazı bebekler çeşitli sebepler yüzünden 18 aya kadar yürüme işini gerçekleştiremeyebilir. Bunlar, altında ciddi bir sorun yatmadığı sürece normaldir. Ancak bebeğin 18. ayını geçmesine rağmen hala yürüyemediyse bir uzmana danışmanı öneririz.

Bebeğinizin Geç Yürüme Nedenleri

  • Yaşına göre fazla kilolu olması,
  • Çok iyi emeklemesi ve ulaşmak istediği şeylere emekleyerek ulaşması,
  • Yürümeye çalışırken geçirdiği travmalar (düşme, korkma, canının acıması gibi),
  • Yürümeye teşvik edilmemesi,
  • Gelişim bozukluğu gibi nedenler, bebeğinin yürümesinin ertelenmesine neden olabilir.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir