Bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirilen bebeklere yalancı meme verilmemelidir. 6 ayın üzerindeki tüm bebekler tamamlayıcı besin almalıdır. Emzirme 2 yaşına kadar devam edebilir.

Emziren anne yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir. Özellikle her emzirme sonrası içilen bir bardak su yararlıdır. Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt ve taze sıkılmış sebze-meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Emzirme döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin ögeleri yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emzirme döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.

Emziren anneler alkol ve sigara kullanmamalıdır. Anne yeterince dinlenmelidir. İlaçlar anne sütü ile bebeğe geçtiğinden emziren anneler doktora danışmadan ilaç kullanmamalıdır. Emziren anne özellikle gece emzirmelerine önem vermelidir. Çünkü süt yapımını sağlayan prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır ve her emzirme ile prolaktin salgılanması uyarılır. Annede stres, kaygı, ağrı gibi durumlar emzirmeyi olumsuz etkiler. Çünkü bu olumsuz duygular oksitosin hormonunun salgılanmasını azaltır. Anneler sütünün bebeğine yetip yetmediği ile ilgili sık sık kaygı duymaktadırlar. Anne sütünün bebeğe yetip yetmediği şöyle anlaşılır: Bebek haftada en az 125 gram alıyorsa ve günde en az 6 kez idrar yapıyorsa süt yeterlidir. Bebeğin kilo alımını takip etmeden gereksiz yere mamaya başlanmamalıdır.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir