Emzirme dönemindeki bir anne, yediği gıdaların anne sütünü etkileyip etkilemediğini çok merak eder. Hangi besin sütümü artırır, neleri yememeliyim, yediklerim bebeğimi nasıl etkiler gibi sorular sürekli onu meşgul eder. Bu dönemde kaçınılması gereken şeyleri tekrar hatırlatmakta fayda var. İşte yapılmaması gerekenler listesi:  

*Sigara içilmemeli

Bu dönemde kesinlikle sigara içmememelisiniz. Eğer sigara içerseniz, nikotin süt aracılığıyla bebeğe geçer. Eğer içmeyi planlıyorsanız, bu konuyla ilgili mutlaka hekiminize danışmayı unutmayın. 

*Alkol tüketme

Emzirme döneminde alkol tüketiminin önerildiği güvenli bir alkol seviyesi yoktur. Alkol içtiğiniz zaman, kan dolaşımınızdakine benzer konsantrasyonlarda alkol sütünüze geçer. 

Yapılan araştırmalar günde 1 standart alkol tüketen annelerin bebeklerinin motor gelişimlerinde ve uyku düzenlerinde bozulma olduğunu öne sürüyor, ayrıca alkolün süt üretimini azalttığı ve bebeklerin yaklaşık %20’sinin daha az anne sütü aldığını belirtiyor. Eğer alkol tüketirseniz sütünüz alkolden tamamen temizleninceye kadar emzirmemelisiniz. Genel olarak bir kadının günde 1 standart alkollü içkiden arınması ortalama 2-3 saat sürmektedir (1 standart içki= 330cc bira veya 150cc şarap veya 45cc rakı).

Alkol sonrası sütünüzü sağıp atmak, vücudunuzun alkolden arınmasını hızlandırmaz. Unutmayın, sütünüz bebeğiniz için en değerli besindir ve en az 1 yaşına kadar emzirmenin devam etmesi istenir. Alkol tüketmeyi düşünüyorsanız mutlaka hekiminize veya diyetisyeninize danışmalı, sağlık uzmanınızla beraber bebeğinizi alkole maruz bırakmamak için emzirme saatlerinizi dikkatli planlamalısınız.

Ağır metal içeren balıklara dikkat

Balık protein ve Omega 3 yağ asitleri açısından müthiş bir kaynaktır. Haftada 1-2 kez mutlaka balık tercih etmelisiniz. Fakat balıklarda bulunan civa gibi ağır metaller anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir ve bebeğinizin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verebilir. Yüzeye yakın balıkların ağır metal içeriği dip balıklarına kıyasla düşüktür. Haftada 2-3 gün, servis başına 120-150 gram balık tüketebilirsiniz. 

Günlük kafein miktarı 200 mg geçmemeli.

Kafein anne sütünden bebeğe geçerek bebekte uykusuzluk ve huzursuzluk yapabilmektedir. Aldığınız kafein miktarının ancak %1’i sütünüze geçer fakat bu miktar bile bebeğinizin sinirli ve mutsuz olmasına neden olabilir. Özellikle de uykusuz geçen bir geceden sonra güne kahve içmeden başlayamıyorsanız bir miktar kafeini vücudunuz tolere edebilir. Günlük kafein alımınız 200 mg’ı geçmediği sürece emzirirken kafeinli ürünler tüketmenizin bir sakıncası yok. İçeceklerdeki kafein miktarlarına bakacak olursak; 1 çay bardağı çay 25-75 mg, 1 fincan türk kahvesi 50-55 mg, 1 fincan filtre kahve 130- 200 mg, 1 tatlı kaşığı granül kahve 31 mg, 1 fincan yeşil çay 50 mg kafein içermektedir. 200 mg kafein güvenli bir sınır olarak belirtilse dahi bebeğinizi gözlemleyin ve uykusuzluk, huzursuzluk gibi durumlarda artışla karşılaştığınızda kafein miktarınızı daha da sınırlayın. 

Gaz yapar diye sağlıksız beslenme

Süt ve süt ürünleri, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı düşüncesi ile emziren anneler tarafından tüketilmemektedir fakat bu doğru bir yaklaşım değildir. İtalya’da emziren annelerin sarımsak tüketmemesi önerilirken Hindistan’da ise sarımsağın bir annenin emzirme dönemini başarıyla sürdürmesini sağladığına inanılıyor. Bir kültürde iyi olduğu düşünülen bir besin başka bir kültürde yasaklar listesinde olabiliyor çünkü bahsi geçen besinlerin bebekte gaz oluşumunu arttırdığı yönünde henüz kesinleşmiş bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Eğer, bebeğiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa şüphelendiğiniz besini 1 hafta kadar beslenmenizden çıkarmalı ve bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Beslenme günlüğü tutmanız daha doğru sonuca varmanıza yardımcı olacaktır. 

Sütünü azaltan gıdaları kontrol et

Bilimsel olarak net bir kanıt olmamasına rağmen nane, maydanoz ve adaçayı anne sütünü azaltabilir. Emzirme döneminde özellikle adaçayını içmekten kaçının. Nane ve maydanozu ise kısıtlı miktarlarda tercih edin. Az miktarda tüketiminizin sütünüze olumsuz etkisi olmayacaktır fakat sütünüzü azalttığını düşünüyor ve gözlemliyorsanız, bir süre bu gıdalardan uzak kalabilirsiniz. 

Yıkamadan yeme

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak için sebze ve meyvelerde kullanılan madde ve madde karışımlarıdır. Pestisitler anne sütüne geçişlidir ve bebekler üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Pestisitlerin zararlı etkilerini en aza indirmek için şu yöntemleri uygulayabiliriz: akan soğuk su altında bolca yıkamalı, meyve ve sebzelerin kabuklarını soymalı, İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası olan ürünleri tercih etmeliyiz. 

Bu maddelere dikkat ederek sağlıklı bir emzirme süreci geçirmek senin elinde. Mutlu anneler sağlıklı bebekler yetiştirir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir