Emzirme Hakkındaki Efsaneler- II
1. İsteğe bağlı emzirme olumsuz şekilde karı koca ilişkilerini etkiliyor.
Evet böyle şeyler olabiliyor eğer baba hiç yardım etmiyor ve bebeği yetiştirmek için uğraşmıyorsa. Ebeveynler beraber bebeğe bakarsa ilişkiler daha güçlü oluyor. Bir birine olan güvenleri artıyor.
2. Kucağına fazla alma, alışır. Şımarık olur.
Anne karnında seslere ve yer yetmezliğine alışan bebek bu büyük dünyayı hiç anlayamaz. Bu efsaneyi destekleyen annenin bebeği ileride özgüven sorunu yaşıyor. Bu psikolojik bir olay, daha az kucağına almak illerde olabilir ama ilk zamanlarda bebeğin size ihtiyacı var.
3. Emmek sadece doymak için olmalı. Çünkü Meme- emzik değildir.
Bebeğin emme ihtiyacı var, bazen karnı tokken de emmek ister. Rahatlık güvenlik ve anneyle yakın temas için memeyi ister. Emzik anne yerine geçmez. Ve emzikler yüz kemiklerinide bozabilir, ağız boşluğunun yapısınıda bozabilirler, aynı zamanda süt üretiminede zararlıdır. Daha az emme- daha az süt demektir.
4. Meme her zaman yumuşak, o zaman süt yok sanırım!
Bebek ne kadar sık memeyi alırsa memeden o kadar daha fazla süt gelir. Meme bir aydan sonra her zaman yumuşak kalmaya başlar. Süt toplamayı beklersen -tam tersi olur bir sonraki emzirme için daha az gelir.
5. Gece vakti bebek uyumalı.
Bebek genellikle sabaha karşı yemek ister. Ama burada çok gizli bir sır var. Onun ismi prolaktin. Bu bir hormon, süt oluşturmaya yardım eden en önemli parça. Bebek emmiyor – prolaktin oluyor bu yüzden ne kadar emmerse o kadar daha süt gelir. Ve bu hormonu vücut sabaha karşı salgılıyor, bebek bu saatte emmezse hormon daha az salgılanıyor ve bebek gündüz vakti sütsüz kalır. Böyle bir zincir, ve bunu her zaman bozmaya çalışan sadece anneler.
6. Uyuyan bebeği hiç bir zaman uyandırmayın.
Genellikle bebekler açlığı iyi hissederler. Ama bazen ilaçtan dolayı, ya da emzikten bebekler daha uzun zaman uyuyabilir ve emmek için uyanmıyor. Bu tip durumlarda onu yanına alıp memeyi teklif etmemiz gerekir.
7. Eğer bebek kilo almıyorsa sütun kalitesinde sorun var.
Araştırmalara göre iyi beslenmeyen anneler de yeteri miktarda ve kalitede süt üretebilirler. Bebek kilo almıyorsa demek yeterince süt içmiyor yada tıbbi bir sorun var demektir.
8. Emziren anne çok sert bir diyet tutmalı.
Hayır alıştığı gibi beslenmeli. Sadece çok ekzotik meyveleri sebzeleri v.b. yememeli dir. yaşadığı bölgede yetişen ürünleri tüketmesi gerekir, Ve emziren annenin farklı yemek ihtiyacı olabilir onları da hamile kadınların ihtiyacı gibi karşılamak gerekir. Emziren anne yemeğin miktarı konusunda da dikkat etmeli, fazla yemek yememeli.
9. 1 yaştan fazla emzirmene gerek yok. Sütte hiç bir şey kalmadı.
1 yıl emzirdikten sonra sütun kalitesi hiç düşmez. Süt hala bebek için bütün gerekli besinleri sağlıyor ve üstünde de fermentleri ek yemekleri sindirmek için. bebek için hastalıklardan koruyucu etki yapar, hormonlar ve dokuların büyümesini sağlayan faktörler ve çok daha fazla şeyler içerir. Bebegin bağışıklık sisteminin oluşması 2-6 yaşına kadar oluyor ve sadece anne sütüyle düzgün olur. Tecrübeli annelere sorarsanız – onlar size anlatırlar emzirmeyi bırakmadan önce bir zaman süt sanki kalınlaşıyor ve ağız sütü gibi oluyor. Niye annenin vücudu hissediyor – bebeğe en gerekli şeyler vermeliyim çünkü biraz sonra bitecek. Emzirmeyi bırakmadan önce bebeği daha az emmeye izin veriyorsa nız ve vücuta süt bezleri sinyal verirler, bu yüzden süt daha kalın olur. Sizin 1 yaşındaki Bebeğinizin 13 aylık yada 11 aylık bebekten çok değişik değil, Bebek gelişimi yavaş yada hızlı farketmez o anneye çok bağlı, ve emzirmeyi bırakmak o güçlü bağı bir anda koparmak demek.
1 yaştan sonra emzirmenin faydaları:
-bebeği koruma, yeni yürüyen bebek her yerinin tadına bakıyor ve çok bakteri virüsleri ve mantarları onun bağışıklık sistemini saldırıyor.
– bebeğin sinir sisteminin oluşmasına yardımcı olur.
– diş çıkartması döneminde anne sütü en büyük yardımcı.
– yetişkinlerin yemekleri tadına bakarken anne sütu o yemeğin sindirilmesi için fermentleri sağlar. Buna anne ve bebek “aynı tabaktan yemesi” denir. Sadece denir gerçek anlamında kebap yedirmeyin ama.
Anneler için emzirme sadece dişlere biraz zarar verebilir çünkü kalsiyum alır anneden. Bu yüzden dişçi ye Her 3 ayda gitmeniz gerekir. Ama faydaları da var – emzirme minimum 3 ay boyunca -ileride 50% meme kanseri riskini azaltır, ileride osteoporoz riskini azaltır, yumurtalık kanseri 25% azaltır.
Araştırmacı lar diyorlar her çift anne – bebek özel ve fiziolojik şekilde emzirmenin bitmesi 1,5- 2,5 yaş arasında olabilir.
10. Emzirme hamile kalmamak için en güzel şey. Korunmak için hiç bir şeye gerek yok.
Ever adet kanaması olmayabilir ama hamile kalabilirsiniz bu yüzden doktorla korunma konusunda konuşun.
11. Diş olduğu zaman memeyi ısırır.
Yanlış çünkü bebek memeyi dişler le tutmuyor, meme ucunu dil ile ve damakla tutar. Ama yanlış meme alması dişsiz bebek de zarar verebilir. Bazen bebek memeyle oynamaya başlar. Bu davranışa izin vermeyin, memeyi çıkartın ama kucağında kalsın.
12. Bütün annenin hastalıkları bebeğe geçer.
Eğer virüs konusunda konuşursak – doğru, ama o zaman sütun içinde o virüse karşı hücreler de var. Yani anne hastalandığı zaman infeksiyonu saldıran hücreler önce Süte geçerler ve bebeği korurlar. Süt ama steril. Onun içinde değişik koruyucular var: lökosit, antikor, bifidus faktörler, laktoferrin.
Ama gerçek bir hastalık için eğer antibiyotik tedavisi gerekiyorsa emzirmeyi bırakmak gerekebilir, yada antibiyotiksiz tedavi konusunda doktorunuza danışmanız gerekir.