Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, UNESCO ve Sağlık Bakanlığı, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6 aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanarak emzirmenin 12-24 ay sürdürülmesini önermektedir.

Ancak emzirmenin ne zaman sonlanacağı konusunda, uzmanlar tarafından kesin bir genel görüş yoktur. Bu doğrultuda, anne ve bebek açısından uygun olan bir zamanda emzirme sonlandırılabilir. Yalnızca, emzirme 1 yaş öncesinde bırakılacaksa formül süt kullanımı gereklidir. Bir diğer taraftan emzirme süresinin 2 yaşından sonra devam etmesi, bebekte psikolojik anlamda bazı problemlere neden olabilir.

Eğer memeyi bırakmaya karar veren bebek olursa, bu süreç daha kısa sürecek ve daha kolayca atlatılacaktır. Ancak, memeden ayırma sürecini anne başlatırsa, biraz daha uzun ve zorlu bir süreç yaşanabilir.

Bunun ne kadar süreceği bebekten bebeğe değişebilir. İdeal olanı; memeden aşamalı olarak ayırmak ve hem bebeğe hem de annenin vücudunun yeni duruma alışması için zaman tanımaktır. Çünkü bebekler için emmek sadece açlığı gidermek değil, aynı zamanda huzur bulup rahatlamaktır.

Emzirmeyi Bırakma Süreci Nasıl Yönetilmelidir?

Sütten kesme süreci, bebeğin duyguları önemsenerek ve dikkate alınarak ilerlemelidir ve bu sayede sürecin daha sağlıklı geçirilmesi sağlanabilir. Bu nedenle, bebek gözlemlenerek emmeye duyduğu ihtiyacın sıklığı değerlendirilebilir.

Sütten kesme sürecinin anne için de son derece hassas bir süreç olduğu kesindir. Çünkü emzirmeyi sonlandırmak demek, anne için hem önemli bir davranış alışkanlığının değişmesi hem de bebeğiyle kurduğu ve özel kabul ettiği bu bağın artık kopacağını hissetmesidir.

Bu nedenle, bebeğin hazır olduğu kadar annenin de kendini bu sürecin yönetimine hazır hissetmesi son derece önemlidir. Bu süreçte annenin yaşayacağı en ufak hassasiyeti bebeğine yansıtması, sürecin tekrar başa dönmesine neden olabilir.

Dolayısıyla, eğer annede önemli bir hassasiyet söz konusu ise, sütten kesme süreci elbette ertelenebilir.

Püf Noktaları ile Emzirmeyi Bırakma

  • Emzirmeyi bırakmak için belirlenmiş kesin bir zaman yoktur. En doğru zaman hem sizin hem de bebeğinizin kendini buna hazır hissettiği andır.
  • Emzirmenin sonlanması için doğru zamanın geldiğini düşündüğünüzde, bu sürecin adım adım ilerletilmesi gerektiğini asla unutulmamanız gerekir.
  • Uykuya geçiş zamanlarında bebeğinizle daha sık yakın temasta olmak ve ona dokunmak, bu süreçte mümkün olduğunca işinize yarayacaktır.
  • Bu süreçte kararlı olmaya çalışmalısınız. Kararsız davranışlar, bebeğinizde kafa karışıklığına neden olurken, tekrar tekrar başa dönerek süreci uzatmış olursunuz. Bu da hem sizin hem de bebeğinizin duygusal olarak zorlanmasına neden olur.
  • Emzirmeyi bırakma dönemini, bebeğinizin 2-3 yaş civarı gözlemlenen kişilik gelişimi ataklarının yoğun olarak görüldüğü noktalara denk getirmemeye özen göstermelisiniz.

  • Aynı şekilde tuvalet eğitimi, yeni bir bakıcı, işe başlama, yeni bir eve taşınma veya atak dönemleri gibi radikal değişimlerin olduğu dönemlerde emzirmeyi bıraktırmaya çalışmak bebeğinizin psikolojisini oldukça etkileyebilir. Bu konuya dikkat edilmelidir.
  • Emzirmeyi kesme sürecinin, emzirmenin kademeli olarak azaltılmasında fayda vardır. Örneğin; kademeli şekilde günde 4 kez emzirmeden, 3’e ve sonra 2’ye düşürerek toplamda minimum 1 ay gibi bir zamanda süreci sonlandırabilirsiniz.
  • Aynı şekilde emzirme sürelerini kısa aralıklarla kısaltmaya çalışmanız da bir başka aşamalı emzirmeyi bırakma yöntemi olarak düşünülebilir. Bunun için telefonunuzdan süre tutabilir ve bebeğinizin ortalama emdiği süreyi hesaplayarak bir sonraki öğünde 1-2 dakikalık oynamalarla kısaltmalar yapabilirsiniz.
  • Emzirmeyi kesme zamanı geldiğinde, uyuma rutininizde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin emzirerek uyutmak yerine masal okuyarak uyutmak ya da biberonla uyutmak yerine masaj yaparak uyutmak gibi yöntemler kullanılabilir. Bunun amacı, eksilen bir rutinin yerine yenisini ekleyerek boşluk hissi oluşturmamaktır.

NOT: Emzirmeyi bırakma sürecinin aşamalı olarak ilerlemesi şarttır. Meme ucuna tadı kötü olan bazı maddelerin sürülmesi, bantla kapatılması veya aniden kesilmesi gibi uygulamalar, bebeğin anne ile olan ilişkisini derin bir şekilde zedeler.
Bu sebeple emzirme uzmanları, doktorlar ve sağlık kuruluşları bu konuda kesin bir şekilde aşamalı bıraktırmayı önerirler.

Emzirmeyi Bırakma Sonrası Dönem Nasıldır?

Bebeğin güven duygusu, yaşamının henüz ilk dakikalarında şekillenmeye başlar. Bu sebeple yenidoğan döneminde anne-bebek ilişkisi çok önemlidir. Annenin anneliğe hazır oluşu, bebeğiyle kurduğu ilişki ne kadar sağlıklı gerçekleşirse, anne ve bebek arasındaki bağlanma da o derecede sağlıklı olur.

Bebekte temel güven duygusunun oluşması için beslenme, uyku, ihtiyaçların karşılanması ve rahatlığa kavuşması önemlidir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebek, anneyi ayrı bir kişilik olarak değil, kendisinin ayrı bir uzantısı olarak algılar.

Emme dürtüsüyle doğan bebek ile annesi arasındaki bağın oluşumunda “emzirme süreci” önemli bir rol üstlenir. Tüm bu sebepler dahilinde, bebeklerin annelerinin memesiyle bağları oldukça güçlüdür. Çünkü, bu sayede beslenmiş, büyümüş ve dünyanın güvenli bir yer olduğunu hissetmişlerdir.

Bebekler için anne memesi yaşam kaynağı gibidir. Aynı zamanda meme, onlar için uzunca bir dönem hayatlarının merkezidir ve bu nedenle, emzirme dönemi sonlandıktan sonra dahi bebekler annelerinin memelerinin hala huzur verici olduğunu düşünürler.

Emzirme sonlandırılmış olsa da bebeklerin bir süre annesinin memelerine dokunmak ve görmek istemesi, kontrol etmesi, sık sık yoklaması normal kabul edilir. Bir diğer açıdan bakmak gerekirse, artık emmeyi bırakmış olsa dahi memelerin yerinde olduğunu görmek onları rahatlatır.

Çünkü annelerinin memelerini görmek ve dokunmak onlara mutlu anılarını anımsatır. Bu süreç de geçici bir süreç olup, çocuğun memeyle kurduğu ilişkinin bu boyutunu hoş görmek ve ona biraz izin vermek, alışması için zaman tanımak gerekir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir