Eviniz Bebeğiniz İçin Yeterince Güvenli mi?

Yaklaşmakta olan soğuk kış aylarında, çoğu kişi gerekmedikçe dışarı çıkmayı tercih etmez. Doğal olarak bebekli olan aileler de zamanlarının çoğunu evde geçirirler.

Bebekler emeklemeyi ve yürümeyi öğrenirken, etraflarındaki tüm nesneleri keşfetmek isterler. Kaşla göz arasında ne yapacakları çoğu zaman kestirilemez.

Çoğu kişi, bebekleri dünyaya gelmeden önce evlerinde tehlike arz eden herhangi bir durum olmadığını düşünürler. Ancak bebeklerin emeklemeye başlamasıyla birlikte, durumun vahametinin farkına varılmaya başlanır.

Doğal olarak evlerde prizler, ilaçlar, temizlik ürünleri gibi yetişkinler için gayet gündelik, ancak bebek ve çocuklar için potansiyel olarak tehlikeli madde ve araçlar da keşfedilmeyi bekleyen şeyler arasındadır ve bebekler için bu şeyleri keşfetme yolculuğu çocuk gelişimi açısından oldukça tehlikeli olabilir.

Bu durumda evinizi bebeğinize uygun hale getirmek için bazı düzenlemeler yapmanız gerekecektir.

Yutulabilecek Boyutta Nesneler

Bebekler, çevrelerini tanımaya çalışırken her şeyi ağzına sokma eğilimindedirler. Bu durumda bebeğinizin boğazına kaçabilecek her türlü şeyi ortalıkta bırakmamanız gerekir.

Bozuk paralar, piller ve düğmeler bebeğinizin ağzına atabileceği, boğulmalarına yol açabilecek günlük hayatta en sık kullanılan nesneler arasındadır.

Balonlar, patladığında dağılan parçalarıyla bebeğinizin boğulmasına neden olabileceği için ortada bırakılmamalıdır.

Oyuncak bebeklerin minik gözleri gibi bebek oyuncaklarının küçük parçaları, yutma tehlikesi barındırdığı için ortada bırakılmamalıdır. Bu sebeple her zaman bebeğinizin gelişimine uygun ve güvenli oyuncaklar satın almanız gerekir.

Çekmeceler

Bebeğinizin harekete geçmesiyle birlikte çatal bıçak gibi kesici mutfak aletleri üst çekmecelere, kimyasal içeren temizlik ürünleri ise üst dolaplara transfer olur.

Ancak bu gibi durumlara daha pratik çözümler de yok değil. Bebek çekmece kilitleri ve dolap kilitleri ile bebeğinizi bu gibi tehlikelerden korumanız mümkündür.

Bebeğiniz henüz yürümeye başlamamış olsa bile bir yerlere tutunarak ayağa kalkabilir ve çekmeceleri kendine çekebilir. Bebek güvenlik ürünleri ile bu gibi durumlara karşı önleminizi alabilirsiniz.

Merdivenler

Evinizde merdiven varsa güvenlik kapısı kullanmalı ve kullanmadığınız zamanlar kapalı olduğundan emin olmalısınız.

Mutfak

Siz onu beslemek için birbirinden lezzetli ve faydalı yemekler hazırlarken bebeğiniz de muhtemelen sizin ayağınız altında bir yerlerde emekliyor ya da geziniyor olacaktır.

Bebeğinizin boyu yetişmese bile ufak bir kaza sonucu yemek yaptığınız tencere devrilebilir ve ortaya bir felaket çıkabilir. Bu sebeple yemek pişirirken ocağın arka gözlerini kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Bununla birlikte daha da güvenli olsun istiyorsanız ocak bariyeri işinizi görebilir.

Ayrıca bebeğiniz henüz yürümeye başlamamış olsa bile, bir yerlere tutunup ayakta durabileceğinden fırınınız veya ocağınızın düğmelerini açabilir. Bu tehlikeyi önlemek için PVC kapaklı ocak kilidi alabilirsiniz, bu ürünler ocağın gaz düğmesini yalnızca sizin kullanmanıza olanak sağlar.

Çatal-bıçak gibi eşyalarınızı genellikle üst çekmecelere koyar ve bebeğinizin oraya yetişmeyeceğini düşünebilirsiniz, ancak bebeğiniz o kadar hızlı büyüyor ki ona yetişemezsiniz. Bu nedenle bu tip eşyalarınızı daha üst raflara ve kapalı dolaplara koyabilirsiniz.

Mobilya Köşeleri

Evlerdeki mobilyalar genellikle köşelidir. Yeni ayaklanan bebekler için de denge kurmak ciddi bir problemdir. Dolayısıyla da bu köşeli kenarlar bebek için büyük bir tehlikedir.
İşte tam da burada köşe koruyucular devreye girer. Masa, sehpa ve diğer sivri kenarlı mobilyalarınıza kolaylıkla monte edebileceğiniz bebek köşe koruyucularla bebeğiniz için daha güvenli alanlar oluşturabilirsiniz.

Prizler

Meraklı bebeklerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri olan prizler, bebeğiniz için bir felakete sebep olabilir.

Bu sebeple eğer prizleriniz alçaktaysa bebek güvenliği için tasarlanmış priz koruyucuları ve priz kapaklarını kullanabilirsiniz.

Bazı evlerde prizler bebeklerimizin erişemeyeceği yükseklikte olabilir, ancak uzatmalı prizler de oldukça sık kullanılan ürünlerdir. Bebeğiniz bu prizlerin içine metal bir nesneyi sokabilir. Bu nedenle uzatmalı prizleri yerde bırakmamaya özen göstermelisiniz.

bebekler için evdeki tehlikeler ile ilgili görsel sonucu"

Eşya Sabitleme

Eğer odanızda kitaplık, dolap gibi ağır mobilyalar varsa mutlaka yere veya duvara sabitlemeniz gerekir.
Özellikle tırmanma eğilimine giren veya çekmecelere asılan bebekler için, sabitlenmeyen eşyalar büyük bir tehdit oluşturabilir.

Pencereler

Bebeklerinizi evde bekleyen bir diğer tehlike pencerelerdir. Bebeğiniz için daha ferah bir ortam oluşturmak için evi havalandırmak gerekir.

Ancak çocuğunuz pencerelere tırmanmak isteyebilir ve korkunç kazalar olabilir. Ayrıca havalandırma esnasında pencerelerin çarpması camların kırılmasına da neden olabilir. Bu gibi tehlikeli durumların önüne geçmek için ayarlı özel çocuk pencere kilitlerinden faydalanabilirsiniz.

 

 

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Cinsellik Rehberi

Doğum sonrası dönemde kadınlar psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Tavuklu Şifa Dolu Tarifler!

Bebeklere tavuk vermeden önce bilmeniz gerekenler; ...

Salgın Hastalıklar Serisi 1: El Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen...

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6...

Bahar Aylarında Bronşiolite Dikkat!

Bahara giriş yaptığımız bu günler, özellikle bebek ve çocuklarda...

Balık Bebeklere Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından bebeklerde...

Bebek Masajı Türleri, Faydaları ve Nasıl Yapılacağı

Bebek masajı yapmak, pek çok farklı alanda bebeğe yararlı...

Bebeklere Özel Makarna Tarifleri

Kabaklı Makarna (7. Ay ve Üzeri) Malzemeler ...