Grip; influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Bir başka deyişle grip; başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Bebeklerde meydana gelen grip ise, son derece zorlu bir süreçtir ve iyileşme süreci yetişkinlere göre çok daha uzun sürer.

Bebeklerde ilaç kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Bu sebeple öncelik verilmesi gereken durum gripten korunmak, hastalık oluştuğunda doğal tedavi yollarının neler olduğunu bilmek ve hangi noktada hastaneye başvurulacağının bilincinde olmaktır.

Kış Ayları ve Grip

Yaz mevsimleri, ülkemizin bulunduğu coğrafyada virüslerin kolaylıkla enzim yapısının bozulması ve işlevsiz hale gelmesini sağlar. Ancak kış aylarında, tüm dünyada grip salgınlarının yayılması beklenen bir durumdur.

Çünkü güneş ışığının UV etkisi, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde yaza göre çok daha azalır. Hastalığın etkeni olan virüs ise, soğuk ve nemli ortamda daha uzun süre canlılığını koruyabilir. Ayrıca okullarda çocukların daha dar ortamlarda ve birbirleriyle daha yakın temas halinde bulunması da griplere neden olan virüslerin yayılmasına neden olur.

Böylelikle hastalık etkeni virüsün lehine ve insanların aleyhine ortaya çıkan kış şartları, grip virüslerinin hızla yayılması için uygun ortam oluşturur. Çocuklar ve bebekler ise, bu hastalığın bulaşmasına karşı açık ve savunmasız durumdadır.

Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde grip ilk olarak kendini huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku hali ile belli eder. Buna çoğunlukla 38 derece ve daha yüksek ateş de eşlik eder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve nadiren kusma ise diğer belirtiler arasındadır.

Burnu tıkanan bebekler, nefes alamama endişesiyle beslenmeyi reddedebilirler. Bu durum, halsizlik şikayetinin daha da artmasına neden olarak huzursuzluğu ve ağlama nöbetlerini beraberinde getirebilir.

Bazı bebeklerde titreme ve ishal belirtileri de grip olduğu dönemlerde ortaya çıkabilir. Belirtilerin çoğu, grip geçtikten sonra hafiflese de halsizlik, huzursuzluk ve uykuya eğilim hali birkaç hafta kadar devam edebilir. Bu durum çoğu zaman endişelenmeyi gerektirmez.

Bebeklere Grip Nasıl Bulaşır?

Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya attığı enfekte partiküllerin sağlam insanlar tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Kirli ellerle de yayılım mümkündür. Kalabalık ortamlarda kolayca insandan insana geçiş gösterir.

Bebekler, öksüren veya hapşırmakta olan bir grip hastasının yakınında olduğunda, grip virüsü nefes yoluyla bebeğe kolaylıkla bulaşır.

Grip olan kişiler, genellikle semptomların başlamasından 1-2 gün önce ve 5-7 gün sonra hastalığı bulaştırırlar. Hasta çocuklarda bu aralık daha uzun olabilir.

Ayrıca bebek, üzerinde grip virüsünün bulunduğu bir oyuncak veya herhangi bir nesneye dokunduktan sonra ağzına, burnuna veya gözlerine dokunursa da enfekte olabilir. Çünkü yapılan araştırmalara göre grip virüsünün 2 güne kadar bulaştığı eşyalar üzerinde yaşayabildiği saptanmıştır.

Bebeğinizi Gripten Nasıl Koruyabilirsiniz?

  • Hasta görünen, ateşi olan veya öksüren insanlardan uzak durmalı ve bebeğinizi uzak tutmalısınız.
  • Bebeğinizi, grip mevsiminde ve salgınların yoğunlaştığı dönemlerde başka bebek veya çocukların eşyalarına temasını engellemelisiniz.
  • Gribin bulaşma ihtimalinin arttığı kapalı alanlardan, toplu ulaşım araçlarından ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durmaya ve bebeğinizi uzak tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Evde dahi olsanız gün içerisinde ve dışarıdan eve geldiğinizde hem kendi ellerinizi hem de bebeğinizin ellerini bol su ve sabun ile yıkamalısınız.
  • Havlu, çatal, kaşık, bardak, telefon, kalem ve bilgisayar aksesuarları gibi malzemeleri diğer insanlarla ortaklaşa kullanmamalı ve bebeğinizin dokunmasına izin vermemelisiniz.
  • Salgın dönemlerinde hem kendiniz hem de bebeğinizin daha kaliteli bir uyku uyumasını, daha besleyici yiyecekler tüketmesini ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanızı sağlamalısınız.
  • Eğer evinizde grip virüsü ile enfekte olmuş bir kişi varsa, bu kişiyi evinizin ayrı bir bölümünde yatırmalı ve bebeğinizle asla aynı ortamda olmasına izin vermemelisiniz.
  • Hasta kişinin olduğu odayı bol bol havalandırmalı ve evdeki herkesin maske takmasını sağlayarak, hastalığın yayılmasını engellemelisiniz.
  • Evinizi, çevrenizi ve gittiğiniz yerleri gerek antiseptikler gerekse temizleyici ürünler yardımıyla mümkün olduğunca temiz tutmalısınız.

Bebeklerde Grip Tedavisi

Grip olunduğunda, vücudun sıvı ihtiyacı oldukça artar. Bu sebeple grip belirtileri göstermeye başlayan bebeğinizin çok fazla sıvı aldığından emin olmalısınız. Emziriyorsanız, bebeğinizi daha sık aralıklarla emzirmek ve ek gıda dönemindeyseniz et suyu ile hazırlanmış ılık çorbalardan destek alabilirsiniz.

Gribin akciğerlere ilerlemesini engellemek için yapabileceğiniz en iyi uygulamalardan bir tanesi de burnunu çok sık aralıklarla temizlemenizdir. Çünkü bebeklerde grip, yetişkinlerde olduğundan çok daha hızlı ilerler ve akciğerleri saatler içerisinde dahi iltihap ile doldurabilir. Bu sebeple günde 6-8 kere serum fizyolojikler ile solunum yolunu temiz tutmanız gerekir.

Grip belirtileri taşıyan bebeğinizin vücudu, yoğun bir şekilde virüsleri vücudundan uzaklaştırma gayreti içerisindedir. Bu sebeple bebeğinizin bol bol dinlenmesini sağlamalısınız. Bu tür durumlarda gerekmedikçe çok fazla dışarı çıkararak yorulmasına izin vermemeniz gerekir.

Bebeğiniz gerçekten rahatsız görünüyorsa, huzursuzsa ve uykuya dalamıyorsa doktorunuzun önerisiyle günün belirli saatlerinde ağrı kesici şuruplardan yararlanabilirsiniz. Ancak doktorunuz tarafından önerilmedikçe çocuğunuza herhangi bir ilaç vermemelisiniz.

Eğer bebeğinizin ateşini düşüremiyorsanız, beslenmeyi ve uyumayı reddediyorsa, huzursuzluğu arttıysa ve nefes almada güçlük çekiyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza ulaşmalısınız. Grip olan çocukların hepsi için ilaç tedavisi gerekli olmayabilir. Ancak grip, 2 yaşından küçük çocuklar için çok tehlikeli olabileceğinden, genellikle antiviral ilaçlar ile tedavi edilir.

Antiviral ilaçlar, belirtileri daha hafif hale getirerek bebeğinizin daha iyi hissetmesine ve ayrıca zatürree gibi ciddi komplikasyonları önlemeye de yardımcı olabilirler.

Bununla birlikte, doktorunuz bebeğinize ağrı kesici ve diğer semptomlarını hafifletici bazı ilaçlar önerebilir.

Gribe virüs neden olur, bu sebeple antibiyotikler bir işe yaramaz. Bebeğinizde zatürree, kulak enfeksiyonu veya bronşit gibi grip kaynaklı bakteriyel bir enfeksiyon gelişirse, ancak o zaman antibiyotikler gerekli olabilir.

Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir