Kadınlar için hamilelik kadar doğum sonrası de zor süreçtir. Hamilelikle birlikte alınan kilolar, doğum sonrasında anneyi fazlasıyla rahatız ederken; anne diğer taraftan bebeğini düşünmek durumundadır.

Doğum sonrasında hamilelikten kalan kiloların verilmesi için beklemenize gerek yoktur. Yeni doğum yapmış kişiler bile uygun yöntemlerle hamilelik kilolarını vermeye başlayabilir.

Hamile bayanların bazıları çok fazla kilo alırken; bazılarında doğum sonra fazla kilo kalmamıştır. Hamilelikte alınan kilo miktarı normal düzeydeyse ve anne aktif bir yaşama sahipse; hamilelik kilolarını kısa sürede çaba sarf etmeden verebilir. Alınan kilo miktarı çok fazlaysa anneler doğum sonrası süreçte bu kiloları vermek için baya uğraşacaktır.

 Normal Doğum Sonrası Kilo Vermek

Normal doğum sonrasında besin çeşitliliği açısından zengin, şekerli ve yüksek kalori gıdalar bakımından fakir bir program tercih etmelisiniz. Normal doğumdan sonra iyileşme süreci daha hızlı olabilmektedir.

Dikişsiz bir doğum geçirmişseniz; hızlıca spora başlayabilirsiniz. Üstelik dikiş yoksa spor konusunda kendiniz kısıtlamanıza da gerek yoktur.

 Sezaryen Doğum Sonrası Kilo Vermek

Sezaryenle doğum yaptığınızda dikişler olacağından egzersizi ileri bir zamana bırakmalısınız. Sezaryenle doğum sonrasında yapabileceğiniz tek şey iyi bir diyet yapmaktır.

Sağlıksız diyetler tercih etmek yerine mutlaka bir beslenme uzmanına danışarak kendinize özel beslenme programı hazırlatmalısınız. Dikişlerinizde iyileşme olduktan sonra, beslenme programınızı yavaş yavaş sporla destekleyebilirsiniz.

Nasıl Beslenmeli?

Doğum sonrasında yedikleriniz hem sütünü etkileyecek hem de kilo vermenize yardımcı olacak türden olmalıdır. Yeşillikler, sebzeler hem süt artırıcı hem düşük kalorilidir. Diyet için ideal grup yeşil yapraklı sebzelerdir.

Uygulayacağınız diyette bol miktarda sebzelere yer verebilirsiniz. Kilo vermenizi sağlayacak ama sütünüzü azaltmayacak bir diğer besin grubu proteinlerdir. Doğum sonrasında bolca kırmızı et, balık, tavuk eti, yumurta, yoğurt tüketebilirsiniz ama pişirme yöntemlerine dikkat etmelisiniz.

Baklagilleri de diyet yaparken yiyebilirsiniz ama bebeğinize gaz yapmaması için içine kimyon ilave edebilirsiniz.

Pek faydası olmayan ekmek, makarna, pirinç pilavı gibi besinleri mümkün oldukça az tüketmelisiniz. Süt yapacağı düşünülen ama aslında böyle bir etkisi olmayan şerbetli tatlıları, hamur işlerini hayatınızdan çıkarmalısınız. Hazır içecekler, aşırı şekerli meyveler tüketmeden kolayca kilo verebilirsiniz.

Ne Kadar Sürede Kilo Verilir?

Hamilelik kilolarının ne kadar sürede verileceği değişiklik göstermektedir. Annelerin ilk etapta bu konu üzerine yoğunlaşmaması gerekirken üzerine en çok düşünülen konulardan biri kilolar olmaktadır.

Anneler hamilelik kilolarını, normal kiloya göre daha hızlı verebilir. Kiloların ne kadar sürede verileceği annenin gün içindeki aktivitesine, nasıl bir beslenme biçimi uyguladığına, egzersiz yapıp yapmadığına göre değişiklik göstermektedir.

Kilo Verme Egzersizleri

Doğum sonrasında kilo vermek isteyenler, büyük oranda egzersize yönelmeliler. Beslenme spordan daha önemli bir konumda olsa da taze anneler yeme içme konusunda aşırı sıkı uygulamalar tercih etmemeliler.

Doğum sonrasında egzersiz yapmak konusunda bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Doğum sonrasında dikişiniz varsa egzersiz için ortalama 60 gün beklemenizde yarar var. Doktor kontrolünüzde, doktorunuz tamamen iyileştiğinizi söyledikten sonra yavaş yavaş spor yapmaya başlayabilirsiniz.

Hamilelik kilolarının verilebilmesi için öncelikle tempolu yürüyüşü tercih etmelisiniz. Günde 40 dakika tempolu yürüyüş ilk etapta yeterli olacaktır. Kendinizi daha iyi hissettikten sonra karın ve basen bölgesine yönelik egzersizler tercih edebilirsiniz.

Egzersize önce evde hafif başlayıp sonra spor salonuna gitmenizde yarar var. Spor yapmanın sizi rahatsız etmediğini fark ettikten sonra spor salonuna gidebilirsiniz.

Doğumdan Sonra Hızlı Kilo Verme

Doğumdan sonra kilo verirken normal şartlarda uygulanan birçok diyeti tercih edemezsiniz. Şok diyetler, hızlı kilo verme vaadi olan her türlü zayıflama programı doğum sonra önerilmemektedir. Doğumdan sonra kilo vermek yerine öncelikle vitaminsiz kalmaya odaklanmalısınız.

Diyet yapacaksanız tüm besin gruplarından besin listenizde bulundurmalı; porsiyonlara ve pişirme yöntemlerine dikkat etmelisiniz. Doğumdan sonra hızlı kilo vermenizi engelleyecek en önemli şey vitamin eksikliğidir. Vitamin eksiklikleri giderilmediğinde hem sütte azalma olabilir hem de kilo verme durma noktasına gelir.

Emzirirken Kilo Verme

Doğum sonrasında birçok sebepten emzirme sorunu yaşanabilmektedir. Eğer herhangi bir sebepten bebeğinizi emzirmediyseniz; dilediğiniz diyet programını tercih etmelisiniz. Emzirme süreci devam ettiği müddetçe emziren anneler düşük kalorili diyetlerden uzak durmalıdır.

Emzirirken kilo vermeyi sağlayacak en önemli şey spor olacaktır. Spor yapmanın sütün azalması konusunda bir etkisi yoktur. Hatta aksine spor yapmak vücut sistemini düzene sokacağından sütün çoğalmasını bile sağlayabilir.

Emzirirken kilo vermek için tercih edeceğiniz son yöntem bitki çayları olmalı; önceliği kesinlikle spor ve beslenmeye vermelisiniz.

Emzirmek Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Bebeğini emziren annelerin daha hızlı kilo verdiği bilinmektedir. Ancak tabi ki yemesine dikkat etmeyen anneler sadece emzirerek kilo vermeyi beklemelidir. Emzirmek annelere ciddi oranda kalori harcatır.

Vücuttaki şeker, yağ, protein, vitamin ve daha birçok şey annenin vücudundan bebeğe ulaşır. Doğum sonrasında sık sık emzirmek kilo vermeye ciddi bir yardımcı olarak kabul edilmektedir.

Doğum Sonrasında Kilo Vermek için İçilebilecek Bitki Çayları

Annenin beslenmesi bebeği de etkilediğinden dolayı bitki çayları konusunda dikkatli olunması gerekir. Zayıflamak konusunda faydası olan yeşil çayı, emziren anneler günde bir fincanı geçmemek kaydıyla kullanabilir.

Emzirme bittikten sonra içilen yeşil çay bir sonraki emzirmeye kadar vücuttan atılabileceğinden yeşil çayı içtiğiniz vakitlere de dikkat etmelisiniz.

Bebeğini emzirmeyen anneler, doğum sonrasında önerilen miktarda yeşil çay tüketebilecekleri gibi zayıflamaya yönelik diğer bitki karışımı çaylardan da içebilirler. Doğum sonrası kiloların verilmesi sırasında günde iki fincan yeşil çay tüketimi uygundur.

Hamilelik Kilolarından Kurtulmak İçin Pratik Öneriler

  • Hamilelik dönemi sona erdikten sonra gerek sütün fazla olması için gerekse kolayca kilo vermek için bol bol su içilmelidir. Hamilelikle birlikte azalan vitamin stokları doldurulmalıdır ki kilo vermek konusunda sıkıntı çekilmesin.
  • Bazı vitaminlerin eksik olması kilo vermeye ciddi anlamda engel olmaktadır. Vitamin takviyesi için doktora danışmalı ve kan değerlerinize baktırmalısınız. Eksiklik varsa özellikle D vitamini, B12 vitamini ve demir düzeylerini iyi duruma getirmelisiniz.
  • Yeterli uyku uyumayan kişilerde kilo vermekte zorluk çekeceğinden; yeni anneler bebekten fırsat buldukça uyumaya çalışmalıdır. Gece uyanık olmak kilo vermeye engel olabilir ama bebeğiniz biraz büyüyene kadar gece uykunuzdan fedakârlık yapmak durumundasınız.
  • Lohusalık dönemini atlattıktan sonra günü aktif bir şekilde geçirmeye çalışmalısınız. Gün içinde hareketli olan annelerin doğum kilolarını daha hızlı vereceği görülecektir. Çocuk hareketlendikçe annenin de hareketlilik oranı artacak ve kilo verme hızlanacaktır.
  • Doğum sonrasında büyükçe bir göbek ya da büyükçe sarkmış bir göbeğiniz de olabilir. Kilo vermenin yanı sıra bölgesel egzersizlere çokça yer vermelisiniz. Göbeğin toparlanması için doktor kontrolünde korse kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Vücudun daha hızlı toparlanması adına pilates gibi etkili egzersizleri tercih edebilirsiniz. Bu tür egzersizlerde uzman kişilerden yardım almak en doğrusudur ama bebekten dolayı spor salonuna gidemiyorsanız; evde pilates uygulamalarını deneyebilirsiniz. Kısa sürede işi çözecek ve kolayca uygulamaya geçebileceksiniz.
Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı