Yenidoğan cildine, yetişkin cildine göre henüz gelişimini tamamlamadığı ve 6. aya kadar daha hassas ve geçirgen olduğu için çok özen göstermek gerekir.

Anne karnında bulunduğu sürece bir su kesesi içinde rahimde yaşayan yenidoğan, doğumdan sonra ilk defa hava ile karşılaşır ve cildi dış etkenlere karşı çok duyarlıdır. Bu sebeple özellikle ilk 6 ayda yenidoğan cildine kullanılan ürünlerde çok seçici olmak, özenle formüle edilmiş ürünleri tercih etmek gerekmektedir.

Son yıllarda hızlı bir şekilde hayatımıza giren ıslak mendiller, pek çoğumuz için neredeyse vazgeçilmez oldu. Restoranlarda, okullarda hatta hastanelerde el hijyenimiz için ıslak mendil kullanır olduk.

Kolay kullanımından ötürü anneler de bebeklerinin alt temizliğinde ıslak mendillerden faydalanmaya başladı. Peki, ıslak mendil sandığımız kadar güvenli mi?

Islak Mendil ve İçerisindeki Kimyasallar

Islak mendil üretici firmalar ürünlerinin gerekli testlerden geçirildiğini, sağlığa zararlı herhangi bir madde yer almadığını belirtiyor. Üreticilerle aynı görüşte olmayan uzmanlar ise el, yüz, beden temizliğinde çok sık kullanılan ıslak mendillerin zararlı kimyasal maddeler içerdiğini söylüyor.

Maalesef Türkiye’de üretilen ıslak mendillerde, Avrupa’da yasaklanmış birçok kimyasal içerik yer alıyor.

Son yıllarda ıslak mendil kullanımının yaygınlaştığına değinen uzmanlar, içinde barındırdığı kimyasallar nedeniyle sağlığı tehdit eden ıslak mendil kullanımında dikkatli olunması gerektiğine de dikkat çekiyor. Uzmanlar, en iyi temizlik şeklinin sabunla elleri yıkamak ve bol suyla durulamak olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle ıslak mendil kullandıktan sonra mümkünse ellerin durulanması, kimyasalların vereceği zararı en az düzeye indirecektir. Islak mendillerde kullanılan kağıdın yüzde yüz selülozdan yapılmış olmasına özen göstermek gerekiyor. Bebekler için yalnızca su ile ıslatılmış pamuktan üretilen ıslak mendiller de kullanılabilir.

Gün geçtikçe kullanımı artan ıslak mendillerin restoranlarda, okulda, evde, iş yerlerinde ve hastanelerde kullanıldığını hatta annelerin bebek alt temizliğini bile ıslak mendille yaptıklarını görüyoruz. Ancak önemli bir noktayı vurgulamakta fayda var. Islak mendil çok fazla kullanılırsa içindeki kimyasallar elde veya deride birikir. Vücuda geçen kimyasallar uzun yıllar vücuttan atılamadığında ise sağlık açısından olumsuzluklar doğurur. Üstelik çocukların ciltleri yetişkinlere göre daha hassas olduğu için bu maddeler daha hızlı bir şekilde olumsuz etkilerini gösteriyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu da yaptığı açıklamada, özellikle isilik ve tahriş gibi derinin açıldığı durumlarda ıslak mendil kullanılmaması konusunda anneleri uyardı. Çünkü oluşan bu yaralar, bebeğin derisinde çatlaklara neden oluyor ve bu durumda ıslak mendil kullanıldığında, ürünün içindeki kimyasallar çok daha kolay bir şekilde kan dolaşımına nüfuz edebiliyor. Böylece ıslak mendil çok daha tehlikeli bir hâle gelebiliyor.

Bu durumun çok ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da tekrarlayan deri hastalıklarına zemin hazırladığını söyleyen Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, en sağlıklı seçeneğin su ile bebeğin altını yıkamak olduğunu belirtti.

Islak Mendil Yerine Ne Kullanılabilir?

Yenidoğanların cildi çok hassas olduğu için, özellikle ilk 2 aylık dönemde ıslak mendil ile alt temizliği yapılması önerilmiyor. Bu süreçte sadece su ve pamuk yardımıyla alt temizliğini sağlayabilirsiniz. Bebek temizleme pamuğu ismi ile satılan ürünler, yenidoğan döneminde oldukça işinize yarayacaktır. Bu pamuğu seçerken de boya vb. maddeler olmamasına, yalnızca pamuktan üretilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz.

Sabunun tahriş edici bir etkisi olacağından, yine ilk aylarda alt temizliğinde kullanılması tavsiye edilmiyor. Onun yerine %100 doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz veya sadece su ve pamuk ile alt temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Islak Mendil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eğer bebeğinizin alt temizliğinde ıslak mendil kullanmaktan vazgeçmek istemiyorsanız, ürünün zararını en aza indirebilmek için aşağıdaki özelliklere dikkat etmelisiniz.

Dermatolojik Testten Geçmiş Ürünleri Tercih Edin: Dermatolojik olarak test edilen ürünler, cildin tahriş olma olasılığını azaltır. Bu nedenle alacağınız ürünün paketini mutlaka kontrol etmeli, testten geçip geçmediğine dikkat etmelisiniz.

İçindekilere Dikkat Edin: Paraben, methylisothiazolinone, SLS, SLES, BPA ve alkol gibi maddelerin hem tahriş edici etkisinin olduğunu hem de kansorejen olduklarını neredeyse hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla alacağınız ürünün içindekiler kısmını okuyup, zararlı bir madde olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Kokusuz Olmasına Özen Gösterin: Bir ürünün yoğun kokusunun olması, aslında o ürünün çok fazla kimyasal madde içerdiğinin bir göstergesidir. Üstelik parfüm, çoğu bebekte alerjiye neden olmaktadır. Dolayısıyla kokusuz ürünler tercih etmeye çalışmanız en sağlıklısı olacaktır.

Pamuktan Üretilmiş Olanlara Öncelik Verin: Islak mendilin sentetik bir malzemeden mi yoksa doğal bir maddeden mi üretildiği de sağlık açısından çok önemli. Bu nedenle %100 doğal pamuktan üretilen ürünler, bebeğinizin cildi için en uygun olanlardır.

Daha Fazlası Genel

2 Yorumlar

  1. Gamze

    25/08/2020 at 19:01

    Bu yazıyı okuduktan sonra islak havluya son veriyorum artik sadece su ile temizlicem bebegimin altını sağlığı önemli sonuçta

    Cevap ver

  2. Gamze

    25/08/2020 at 19:01

    Bu yazıyı okuduktan sonra islak havluya son veriyorum artik sadece su ile temizlicem bebegimin altını sağlığı önemli sonuçta

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir