Ebeveynler bebekleri olabildikçe yakın bir duygusal bağ kurmak ister. Bebeklerine uygulayacakları ebeveynlik yöntemi aynı zamanda inandıkları değerlere de uygun olmalıdır. Bazı ebeveynler, çocuklarını birey olarak görüp ona bu şekilde yaklaşırken, bazı ebeveynler ise kural koyucu bir yöntem izlerler. Her ebeveyn kendi çocuğunun kendine güvenli, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilen ve günü geldiğinde kendi ailesini kurma gücüne sahip bir birey olarak yetişmesini ister.

Etraftan pek çok ebeveynlik tavsiyesi  duyuyor olabilirsiniz. Ama hangi tavsiyenin işe yarayacağını nasıl bileceksiniz? Pek çok durumda deneme-yanılma yöntemi en iyi yöntemdir. Bazen ebeveynlerin hareketleri birbirleriyle çelişse de, her ebeveyn farklı farklı yöntemler deneyerek, kendi çocuğunda hangisinin en iyi şekilde işe yaradığını görecektir.

Sezgisel ve Empatik Ebeveynlik, ebeveynlerin çocuklarıyla olan bağını güçlendirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Kurulan bu güçlü bir bağ, bağımsız, empati yeteneği kuvvetli ve kendine güvenli çocuklar yetiştirmenin ideal yolu olarak görülüyor.

Sezgisel ve Empatik Ebeveynliğin 8 İlkesi

  1. Hamilelik, doğum ve ebeveyn olmaya hazırlanın. Sezgisel ve empatik ebeveynliği savunanlar, hamilelik hakkındaki olumsuz düşüncelerden arınmanın oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bu durumda, kişiler ebeveynliğin duygusal yüküne daha hazırlıklı oluyorlar.
  2. Bebeğinizi sevgi ile emzirin. Emzirmek, anne-bebek arasındaki güven bağını kurmanın en güzel yoludur. Bu durum bebeklere, annelerinin onların tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını gösterir.
  3. Bebeğinize hassaslıkla yaklaşın. Sezgisel ve empatik ebeveynliği benimseyen ebeveynler, bebeklerinin diğer tüm duyguları olduğu gibi ağlama krizleri ve öfke patlamalarını da birer iletişime geçme yolu olarak kabul ederler. Bebeğin iletişime geçmek için kullandığı bu yöntemleri cezalandırmak ya da görmezden gelmek yerine, ciddiye alırlar.
  4. Bebeğinize dokunun. Sezgisel ve empatik ebeveynliği benimseyen ebeveynler, bebekleri ile maksimum tensel temasta bulunmayı tavsiye eder. Bebek ile bağ kurabilmek için, her iki ebeveynin de bebeği giydirmesi, banyo yaptırması ve bebeği kanguru ile göğsünde taşıması önemlidir.
  5. Bebeğinize yalnızca gündüz değil geceleri de ebeveynlik yapın. Ebeveynlerle bebeğin aynı odada uyuması, bebeğin duygusal olarak sakinleştirilebilmesi açısından önemlidir. Bazı ebeveynler bebekleriyle yataklarını paylaşmayı tercih edebilirler.
  6. Sürekli ve sevgi dolu bir koruma yöntemi izleyin. Bebeğiniz için sürekli orada olun. Bebeğinizi planlarınıza dahil edin ve planınıza dahil edemeyeceğiniz durumda, en azından eşinizin bebeğin yanında olduğundan emin olun.
  7. Olumlu yönde disiplinli olun. Sezgisel ve empatik ebeveynlik yöntemlerini denemek isteyen ebeveynlere, bebeklerini olumlu davranışlara yönlendirmeleri tavsiye ediliyor. Bu yöntemlerin amacı, bebeğin olumsuz davranışlarının da bir iletişim yolu olduğunu anlamak. Olumsuz davranışlar görüldüğünde, ebeveynler çocuklarını cezalandırmak yerine onlar ile birlikte çalışarak bir çözüm yolu bulmaya çalışmalı.
  8. Kişisel ve aile hayatınızı dengeleyin. Bebeğinizle sıkı ve güçlü bir duygusal bağ kurmaya çalışırken, kişisel hayatınızı ihmal etmeyin. Tüm bu pozitif tutumları uygulayabilmek için rahat ve sakin olmanız gerekir. Kendine zaman ayıramayan ebeveynler, aile hayatı ile kişisel hayatını dengeleyebilen ebeveynlere göre çok daha tahammülsüz olurlar.

Sezgisel ve Empatik Ebeveynliğe Eleştiri

Sezgisel ve empatik ebeveynlik ilkelerine sıkı sıkıya bağlanan ebeveynlerin sayısı gün geçtikçe artsa da, halen bu yöntemlerin abartıldığını ve çok fazla olduğunu düşünenlerin sayısı da az değil. Sezgisel ve empatik ebeveynlik, gerçekten pek çok olumlu sonuç yaratabiliyor, ancak hayat her zaman olumlu şeylerle dolu değil. Bu yöntemleri eleştirenler, çocukların sürekli olarak olumlu bir bakış açısına sahip olmasının, gelecekte kriz yönetimi yapma yeteneğine ulaşamayacaklarına inanıyor. Ayrıca bu yöntemleri uygulamak, bu yazıyı okumak kadar da kolay değil. Sezgisel ve sempatik ebeveynlik uygulamaları sırasında ebeveynler çok fazla stres yaşayabilirken, çocuklar da gerekenden fazla özgüvenli hale gelebiliyor.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir