Özellikle mevsim geçiş aylarında en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan soğuk algınlığı, şu günlerde ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor. Basit ve geçici bir hastalık olarak görülse de bu rahatsızlık maalesef ihmale gelmiyor.

Sürekli olarak karşılaşılan ve özellikle geçiş mevsimlerinde meydana gelen soğuk algınlığı, yaygın olan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olarak adlandırılır. Soğuk algınlığı salgınları herkesi endişelendirse de bu konuda en büyük tedirginliği bebeği olan ve emziren anneler yaşamaktadır.

Doktorlar, özellikle emziren annelere bu tür durumlarda ilaç yazmayı son seçenek olarak görürler. Bu sebeple daha çok bitkisel çözüm yollarına başvururlar.

Bizler de Happy Kids Ailesi olarak, soğuk algınlığına yakalanan ve bunu bebeğine bulaştırmamak için bitkisel çözüm yolu arayan annelerimize özel bir yazı hazırladık!

Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı?

Soğuk algınlığı, havadan damlacık yolu ve yakın temas ile bulaşan bir hastalıktır. Anne sütü de yüksek besin değeriyle antibakteriyel ve antiviral maddeler sayesinde bebeği hastalıklara karşı koruyan doğal bir kalkandır.

Dolayısıyla gripken emzirmek, bebeğin üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha az yakalanmasını veya daha hafif geçirmesini sağlar. Ancak yine de gribin bebeğe geçmemesi için alınabilecek bazı önlemler bulunur.

Gripken Öpmeyin: Grip virüsü solunum yoluyla, öksürük, hapşırık gibi damlacık yoluyla yayıldığı için emzirirken nefesinizin doğrudan bebeğinize doğru olmamasına dikkat etmelisiniz.

Maske Takın: Maske kadar maskenin doğru kullanılması da bir o kadar önemli. Maskenizi her 20 dakikada bir yenisi ile değiştirin ve eskisini ortalıkta bulundurmayın. Ağzı iyice kapatılmış bir poşet içerisinde çöpe atabilirsiniz.

Ellerinizi Daha Sık Yıkayın: Grip virüsünün salgılar yoluyla yayılmasında eller çok önemli bir bulaşma kaynağıdır. Bu nedenle özellikle maskeye dokunduktan sonra ya da emzirmeden önce ellerinizi sık sık yıkamanız koruyucu etki sağlaması açısından büyük önem taşır.

Odayı Sık Sık Havalandırın: Rahatsızlığınız yoluyla odaya yayılan damlacıklar, uzun saatler havada asılı kalarak odadaki havayı soluyan diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilir. Bu nedenle odaları sık sık havalandırın ve ortama temiz hava girmesini sağlamalısınız.

Bol Su İçin: Süt üretiminde birinci derecede etkin bir kaynak olan su, aynı zamanda enfeksiyon ajanlarının vücuttan atılmasında da önemli bir rol oynadığı için çok değerli bir koruyucu etki sağlar. Bu nedenle grip olursanız da mutlaka emzirmeye devam edin ve bu süreçte bol bol su içmelisiniz.

Dinlenin: Bebeği olan kadınlar kendilerine çok fazla vakit ayıramasa da iyileşme döneminizin hızlanması için dinlenmek şarttır. Annenin uykusuz kalmaması ve dinlenmesi hem yeterli miktarda sütün oluşması hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırıcı etki oluşturduğu için hastalıklara karşı ciddi düzeyde savunma sağlar.

Soğuk Algınlığı İçin Bitkisel Çözümler

Ekinezya: Ekinezyanın kanıtlanmış anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, bağışıklık sistemini güçlendirici ve yara iyileştirici özellikleri vardır. Ağız ve yutak dezenfektanı olarak, karın ve baş ağrısında ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca öksürük ve soğuk algınlığı gidermede etkili olduğu tespit edilmiştir.

Sarımsaklı Kür: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vardır. Akciğeri, karaciğeri, kalbi kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederken, zararlı bakterileri de yok eder. Nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir. Soğuk algınlığı belirtilerini ise ortadan kaldırmak için birebirdir. Soğuk algınlığına iyi gelecek doğal yöntemlerden biri olan sarımsak kürünün hazırlanışı ise şu şekilde: Bir adet sarımsağı iyice ezdikten sonra, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bir tatlı kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızıbiber ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışımı soğuk algınlığınız geçene kadar her gün tüketin. Ayrıca hastalığınızdan hızlıca kurtulmak için, öğünlerinize sarımsak eklemeyi unutmayın.

Ihlamur: Ihlamur diğer bitkilerde olduğu gibi içerdiği polifenolik bileşiklerle antioksidan ve antimikrobiyal özellikler gösterir. Solunum yollarını rahatlatır.

Kuşburnu: Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini ile soğuk algınlığı ve grip için önemli bir savurucudur. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli husus, uzun süreli kaynatma sırasında C vitamini bozulmadan kalabilirken; soğuma sırasında askorbik asit miktarı hızla azaldığından, C vitamininden azami şekilde yararlanabilmek için, hazırlandıktan sonra, 5 dakika içinde içilmelidir.

Zencefil: Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan, en etkili besin zencefildir. Doğal bir ağrı kesicidir. Tüketeceğiniz ham zencefil ya da zencefil çayı soğuk algılığının belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca iyileşmenize yardımcı olacak zencefilli bir karışım da hazırlayabilirsiniz. Zencefil, karanfil ve tuz ile hazırladığınız karışımdan günde bir buçuk çay kaşığı tüketerek sağlığınıza kısa sürede kavuşabilirsiniz.

Yeşil Çay: Yeşil çayın antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitelerin yanı sıra diğer biyoaktivitelere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu aktiviteler polifenolik bileşenlere, kateşinlere ve flavanoidlere bağlıdır. Soğuk algınlığı ile ilgili yapılan bir çalışmada, yeşil çay tüketen grubun %30’un üzerinde soğuk algınlığına daha az yakalandığı saptanmıştır. Ancak emziren kadınların yeşil çay tüketimi için doktorlarına danışmaları ve miktarı abartmamaları önemlidir.

Bal: Bal, soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüsleri öldürür bu yüzden bal tüketimi soğuk algınlığının süresini kısaltır. Boğaz tahrişini onarır ve yatıştırır. Sizi sağlığınıza kavuşturacak, en iyi ve en pratik karışım ise şöyle: Bir çay kaşığı bala limon suyunu damlatarak tüketin. Bu karışımı kısa aralıklarla tüketmek, soğuk algınlığınızın hızla ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Tarçın: Tarçın, soğuk algınlığının ortadan kalkması için tüketilmelidir. Ayrıca boğaz ağrısına ve kuruluğuna iyi gelip, iyileştirecektir. Bir bardak kaynar suya attığınız bir yemek kaşığı toz tarçın ve iki karanfili 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Daha etkili bir soğuk algınlığı yok edicisi olmasını istiyorsanız içine bal katmayı unutmayın. Hazırladığınız çaydan gün içinde en fazla üç kez içebilirsiniz.

Tavuk Suyu Çorbası: Hazırladığınız tavuk suyu çorbası, içerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığını kısa sürede yok eder. Lezzetli mi lezzetli, vitamin bombası iyileştirici çorbanın tarifi ise şöyle: İki bardak tavuk suyu, üç bardak su, bir çay bardağı tel şehriye ve tuz kaynatılır. Piştikten sonra, karabiber ve limon sıkıp tüketebilirsiniz.

Pembe Laden: Pembe Laden olarak bilinen bitkinin antibakteriyel ve antiviral etkinliği uzun süredir bilinmektedir. Ayrıca bu bitkinin özünün influenza A virüsüne karşı antiviral etkiniği gösterilmiştir. Antiviral etkisini muhtemelen, virüse bağlanarak ve hücrelerin içine girmesini engelleyerek erken aşamaları inhibe etme şeklinde gerçekleştirdiği düşünülmektedir.

Nar: Nar, soğuk algınlığından korunmak için tüketilmesi gereken meyvelerden biridir. Polifenol bakımından zengin nar ekstreleri ile, yakın zamanda anti-influenza özelliği ile virüs aktivitesine etkisi için çalışılmıştır.
Virüse neden olan hastalıkların, diğer hücrelere bulaşma riskini ortadan kaldırır.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir