Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılamaktır. Bebeklere ilk 6 ay, tıbbi gereklilikler dışında anne sütünden başka hiçbir gıda verilmemelidir. Anne sütünün ve emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülebilmesi için ilk ve önemli doğru uygulama bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin sağlanmasıdır.

Ancak emzirme serüveni, her anne için kolay bir süreci kapsamaz. Süt kanallarının tıkanması, süt üretiminin yetersiz olması gibi birçok problemle bu dönemde karşılaşılabilir. Meme masajı da tam olarak burada devreye girer.

Emzirmeden veya sütün pompayla çekilmesinden hemen önce veya emzirme esnasında uygulanan meme masajı üretilen sütün kanallara aktarılmasını kolaylaştırır.

Bu da bebeğin anne sütünden daha iyi faydalanmasını sağladığı gibi, süt kanallarının tıkanarak memelerin aşırı dolgunlaşmasını etkili bir şekilde önler.

Mastit Nedir?

Mastit, süt kanallarının tıkanmasından kaynaklı ve genellikle enfeksiyonla seyreden meme inflamasyonudur. Göğüsler dolduğunda boşaltılmazsa göğüs kanalı tıkanıklığı göğüs kanalı tıkanıklığı ortaya çıkar. Emziren annenin göğüs kanalı tıkanırsa ve tedavi edilmezse mastit oluşabilir.
Göğüs kanalı tıkanıklığının belirtileri:

  • Memede ağrılı sertlikler oluşması
  • Memenin bir bölgesinde olağandışı sıcaklık hissi
  • Aynı bölgede kızarıklık ve ağrı
  • Emzirme sonrası genel bir sertlik hissi
  • Halsizlik

Mastitin Nedenleri Nelerdir?

Aniden sütten kesme ya da düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının dolması ya da tıkanması, dar kıyafetler ya da memeye baskı uygulama, bebeğin memeyi yeterli ve doğru tutamaması, meme uçlarındaki yara ve çatlaklardan dolayı emzirememe gibi durumlar mastit nedenleri arasındadır.

Sütün etkili bir biçimde boşaltılması büyük önem taşır ve doğumun ilk günlerinden itibaren herhangi bir kısıtlama olmaksızın emzirmek de göğüslerinizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır. Anemik, bitkin ya da aşırı yorgun olmanız enfeksiyonlara direncinizi azaltabilir. Mastitiniz varsa bile memede apse gelişme olasılığını azaltmak için emzirmeye devam etmeniz önem taşır. Sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunduğundan bu dönemde emzirmenin bebeğinize bir zararı olmaz.

Mastit genellikle tek memede oluşur. Önce mastitli memeden emzirmek tavsiye edilmektedir. Sütünüzün tadı biraz tuzlu olabileceğinden, bebeği memeyi almaya teşvik etmek için farklı emzirme pozisyonları denemeniz faydalı olabilir.

Ayrıca bebeğiniz emdikten sonra da göğsünüzü sağmanız, süt kanallarınızı daha etkin boşaltmanızı sağlayacaktır. Eğer bebek memeyi yine de almak istemiyorsa birçok annenin yaptığı gibi sütünüzü sağabilirsiniz. Böylelikle, genellikle bir hafta içerisinde sütteki tuzluluk kaybolana kadar süt üretimini devam ettirebilirsiniz.

Mastit, anne için ve elbette beslenmeye ihtiyacı olan bebek için oldukça rahatsız edici bir tabloya neden olur. Meme masajı uygulamak ise, mastiti önleyerek daha sağlıklı bir anne-bebek ilişkisini ortaya çıkarır.

Meme Masajı Nasıl Yapılır?

Emzirmeden Önce Yapılan Masaj Hareketi: Emzirmeye başladığınız sırada, sütün kanallardan geçip bebeğinize ulaşması ne kadar kısa sürerse, bebeğinizin huzursuz olma ihtimali de o kadar azalır. İşte bunun için, emzirmeye başlamadan önce memenize masaj yaparak sütün daha hızlı gelmesini sağlayabilirsiniz.

  • Öncelikle avuç içinizle memenizi alttan ve üstten kavrayın.
  • Elinizi, memenizin göğüs kafesine tutunduğu bölgeden, yani tabandan meme başına doğru (kahverengi alana doğru) yavaş yavaş hafif baskı uygulayarak ilerletin. Aynı şekilde avuç içinizle memenizi kavramışken, göğsünüzü hafifçe alta üste doğru ilerletebilirsiniz.
  • Son olarak, parmak uçlarınızla göğsünüzün çeşitli bölgelerini dairesel hareketler yaparak tarayın. Bu basit ama etkili hareketler sayesinde sütünüz kanallardan daha kolay ilerleyecek ve memenizdeki doluluk hissi yok olacaktır.

Emzirme Sırasında Yapabileceğiniz Masaj Hareketleri

Emzirme sırasında memenize hafif baskı uygulamanız, süt akımını kolaylaştıracağı gibi, tıkanmaya meyilli kanalların tıkanmasını önler ve tıkanmış kanalların açılmasına yardımcı olur. Bu teknik, özellikle meme emerken uyuyan ve emiş gücü düşük olan bebekler için faydalıdır.

  • Öncelikle bebeğinizi iyi gözlemlemeniz gerekir.
  • Emmeye ara verdiği anda, ufak hareketler ile baştan uca doğru memenizi sıvazlayabilir, dairesel hareketler ile kanalları uyarabilirsiniz.
  • Bu uygulamayı bebeğiniz emmeye ara verdiğinde yapmalı ve elinizi meme ucuna çok fazla yaklaştırmamalısınız.

Emziren Anneler İçin Meme Masajının Faydaları

  • Süt kanallarının tıkanmasını önler,
  • Tıkanan kanalların açılmasına yardımcı olur,
  • Emme gücü düşük olan bebeklerin anne sütünden daha verimli faydalanmasını sağlar,
  • Göğüslerdeki doluluk hissinin geçmesine, dolayısıyla annenin daha rahat etmesine olanak tanır.

Emzirme Döneminde Sütün Daha Rahat Gelmesini Sağlayacak Diğer Öneriler

Emzirme döneminde sütün salınımından görevli oksitosin hormonu, annenin psikolojisinden, stres durumundan ve olumsuz düşüncelerinden direkt etkilenir. Emzirme döneminde annenin sakin olması, olumsuz düşüncelere kapılmaması, stressiz olması çok önemlidir. Annenin bebeğine sütünün yetmediğini düşünmesi bile sütünün salınımını olumsuz etkiler.

Bu sebeple anne sütünün daha kolay akmasını sağlamanın ilk yolu annelerin sütüne inanması ve kendine güvenmesidir.

Anne sütünün salınımını, daha kolay akmasını kolaylaştıran diğer bir yol ise sırt masajı tekniğidir. Masajı eşinizden, yakınınızdan destek alarak uygulayabilirsiniz.

Masaj yapılırken bebeğinizin yanınızda olması, kokusunu duymanız, minik çorabını koklamanız oksitosin refleksini daha çok uyaracaktır.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı