Türkiye’nin tüm yörelerinde her sene taze olarak hazırlanan, önceden kışlık yiyeceklerden biri olarak kabul edilmesine rağmen günümüzde yılın hemen her döneminde tüketilen tarhananın faydaları saymakla bitmez.

Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, tam buğday unu veya göce adı verilen kepeksiz buğday yarması ile yoğurt, maya, domates, biber ve soğan gibi çeşitli sebzelerle nane, dereotu ve çörtük gibi çeşitli aromalı otlar ve tuz eklenip yoğrularak elde edilir.

Tarhana hamuru 1-5 gün süreyle fermantasyona bırakılması ve ardından kurutulmasıyla elde edilir. Sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdasıdır.

Özellikle bebek beslenmesinde sıklıkla tercih edilmesinin sebebi, oldukça besleyici olması ve hemen hemen her bebeğin sevdiği bir tat olmasından kaynaklanır.

Tarhana’nın Bebek Sindirimine Etkisi

Gıdalarla alınan proteinlerin vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar parçalanması gerekir. Bebeklerin dış dünyada geçirdikleri ilk dönemler, sindirim sistemlerinin henüz gelişmekte olduğu aralığı kapsar. Tarhananın içerdiği aminoasitler ise bağırsaklardan kolayca emilir ve vücuda yarar sağlar.

Bu işleyişi daha ayrıntılı açıklamak gerekirse; besinler yoluyla alınan ve sindirilemeyen proteinler dışkıyla dışarı atılır ve vücut bu proteinlerden yararlanamaz.

Tarhananın bileşimine yoğurt ve bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı bebeklerin sindirim sistemine uygun şekilde daha kolay gıda haline dönüştürür.

Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna bağlı olarak tarhananın besleyici değeri artmış olur.

Tarhana Çorbasının Faydaları

  • Tarhananın içerisinde bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler vardır.
  • Tarhana vücuttaki fazla tuzu da attığından, pankreası çalıştırarak insülin işleyişini düzenler ve kanda şeker seviyesini ortalar.
  • Bebeklerin özellikle ilk yıllarda bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder. Tarhana da bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur.
  • Tarhana birçok yiyecekte olmayan P ve K vitaminlerini içerir, P vitamini kanamaları önler ve yumuşatır, K vitamini de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırır.
  • Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin bitki olan soğan tarhananın içindedir.
  • Tarhana bağırsak işleyişinin düzenlenmesinde ve bağırsakların içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmaların temizlemesinde etkilidir.
  • Anadolu’da tarhanayı astım ve bronşit hastaları için kullanırlar. Bu konuda tarhana önleyici bir görev de üstlenmektedir.
  • Tarhana oldukça güçlü bir mide asidi düzenleyicidir. Bu da reflü gibi problemlerin önüne geçilmesinde faydalıdır.
  • Tarhana, soğuk algınlığına karşı etkili vitaminler içerir.
  • Tarhana, ilk dönemlerde oldukça hassas olan bebek cildinin korunmasında etkilidir.
  • Tarhananın içerisinde bulunan Acidophilus maddesi, özellikle kız bebeklerin genital organlarındaki iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar.
  • Tarhananın içerisinde bulunan betakerotenler, antioksidan görevi görür. Kansere yol açan ve gözlere zarar verebilecek olan kimyasalları engeller.

Tarhananın İçeriği

Kuru tarhananın 100 gramında 1,3 gram protein bulunur. Sütle pişirildiğinde ise, mükemmel bir protein içeriğine sahip olur. 6 ay itibariyle tavuk ya da et suyu ile hazırlanan tarhana, 1 yaş itibariyle süt ile hazırlanabilir.

Çoğu uzman için su yerine süt ile hazırlanan tarhana, bebekler için anne sütünden sonra en etkili besin kaynaklarından bir tanesini oluşturur.

Burada ölçü 200 mililitre tavuk suyu, et suyu ya da süte 2 tatlı kaşığı tarhana şeklinde olmalıdır.

Tarhana Bebeklere Ne Zaman Verilmelidir?

Tarhana, özellikle 1 yaşın altındaki bebekler için domates, salça ve tuz olmadan tercih edilmelidir. Süt alerjisi olan bebekler için yine mümkünse 1 yaş altı bebeklerde yoğurt ilave edilmemelidir.

Uzmanlara göre keçi sütü, inek sütüne göre bebekler için daha uygun bir tercihtir. Bu bağlamda 1 yaş civarında tuzsuz tarhana keçi sütü ile pişirilerek bebeklere içirilebilir.

İlk defa tarhana içileceğinde, tüm besinlerde olduğu gibi 3 gün kuralı uygulanmalıdır. 3 gün kuralı sırasında bebek cildinde kızarıklık, kabartı vb. alerji semptomları görüldüğünde tarhana kesilmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı