Televizyon…

2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini kanıtlayan araştırmalar var. Yine bu dönemde aşırı televizyon izleme ile dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır.

Çocuk okul çağına geldiğinde televizyon alışkanlığı nedeniyle okul ve derse uyum ve uygun çalışma alışkanlıkları geliştirme konusunda ciddi sorunlar yaşayabilir.

Renk, ses, ritm ve hareketin bir arada sunulduğu reklam ve müzik klibi gibi programlar çocukların çok ilgisini çekebilmektedir. Reklamlarda kullanılan bazı bilinç altı uyaranların çocukların tutum ve tavırlarını etkilediği bilinmektedir.

Reklam ve klipleri kontrolsüzce izleyen çocuklar verilen her tür mesajı kalıcı olarak alabilir; korku, kaygı, öfke gibi duyguları yoğun yaşayabilir. Çocukların zaman zaman şiddet eğilimlerinin arttığı ve sosyal ilişkilerde zorlanabildikleri bilinmektedir.

Unutmayın televizyon izlemek tek yönlü, pasif bir etkinliktir. Oysa en etkin öğrenme yolu deneyerek, yaşayarak öğrenmedir. Fazla televizyon karşısında kalan çocuk direkt bilgi almaya alışır ve etkileşim içine giremez.

İnternet, bilgisayar, playstation, tablet…

0-5 yaş arası kişilik gelişimi için çok önemli bir dönemdir.

Bu nedenle çocuğun etrafındaki uyarıcılara (bu internet, bilgisayar, playstation vs olabilir) dikkat edilmelidir. Şiddet içeren oyunlar seçilmemeli, çocuğun oyun saatleri kontrol edilmelidir.

2-5 yaş arasındaki çocuk, sınırlarını anne-babadan geliştirir dolayısıyla siz sınır koymazsanız, çocuğunuz da yaptığı davranışlara sınır koymayacaktır ve bunu öğrenemeyecektir. Bir süre sonra aile ile iletişimi azalacak ve yakın ilişki kurma konusunda sıkıntı yaşar gelecektir. Oyunlar sırasında yaşanılan heyecan, mutluluk ve neşe çocuğun aldığı zihinsel hazzı artıracağı için oyunu tekrar oynaması konusunda isteğini de artıracaktır. Bir süre sonra internet ve bilgisayar oyunundan uzakta olduğu zaman kendini mutsuz hissetmeye başlayacaktır.

Bütün bunların yanı sıra yaşamında huzursuzluk olan veya özgüven problemleri yaşayan çocuklar bu stresten uzaklaşmak için internet/oyun başında daha fazla zaman geçirmeye başlayabilir. Araştırmalara göre; depresyon, internet bağımlılığıyla eş özellikler gösterebilmektedir. Çocuk, negatif düşüncelerinden ve hissettiği negatif duygudurumdan kaçınmanın bir yolu olarak bağımlı hale gelebilir.

Çocuğunuzda oyun ve internetin sorun yaratıp yaratmadığını değerlendirebilmek için;

Çocuğunuz hangi tür oyunları seçiyor?

Oyun oynarken ve oynamadığında ne hissediyor ve ne düşünüyor?

Sosyal hayatında yaşadığı bir problem var mı? gibi sorulara mutlaka cevap verebilmelisiniz.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir