Yaz mevsimiyle beraber tatil planları yapıldı. Seçeceğiniz tatil yerine göre de kıyafetleri hazırlamalısınız. Bazı bölgelerde akşamları çok serin geçer. Bazı bölgelerde de nem çok yüksek olur. Bebekler çok hassaslardır. Sıcak, soğuk, nem havasına göre dikkatli seçimler yapmak gerekir.

Yaz aylarında güneşten ve denizden faydalanmak, yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da vazgeçilmezidir. Ancak bu durum çocuklar için bazı riskleri de beraberinde getirir. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, sıcak havalarda hijyenik ve sağlıklı olmayan bilinçsiz giyim seçimi çocuklarda birtakım rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden anne babaların tedbiri elden bırakmaması gerek. 

Çocukları Güneşten Korumak İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

0-6 aylık dönemdeki çocukların cildine yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler sürülse bile güneş altına çıplak çıkarılmaları önerilmez. Bebeklere mutlaka bir şapka ve üzerlerine bir giysi giydirilmelidir. Halk arasında deniz suyunun insanı güneşten koruduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Çocuklar deniz içinde olsalar bile, bu onları güneşin zararlı etkilerinden korumaz. Aksine deniz suyu, güneş koruyucuların etkisini azaltacağından çocuklar suda daha fazla yanarlar. Bu yüzden çok dikkatli olunması gerekir.

Gölge yerlerde de tedbirli olunmalıdır. Çünkü gölgede oturulduğunda bile cilt, güneş ışınlarını alır. Bu yüzden çocukları güneşin en etkili ve riskli olduğu 11.00-16.00 saatlerinde deniz, havuz kenarları ve sahillere götürmemek gerekir. Çocuklar için üretilen güneş koruyucu ürünlerde ekstra koruyucu maddeler bulunur. Bu nedenle çocuklara en az 20-30 faktörlü güneş koruyucular, güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmelidir. Ayrıca çocuk denize her girip çıktığında koruyucu kremler yinelenmelidir.

Bebek ve çocukların kemik gelişimi için D vitamini alımı oldukça önemlidir. Çocukların D vitaminini, besinlerin yanı sıra güneş ışınlarından da alabileceklerini unutmamak gerekir. Bebekler için en uygun güneşlenme zamanı sabah saat 11.00’den önce veya saat 16.00’den sonradır.

Sıcaklar Nedeniyle Çocuklarda Terlemeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Bebek ve çocuklarda deri yüzeyine düşen ter bezi sayısı daha fazla olduğundan yetişkinlere nazaran daha çok terlerler. Bu sebeple bebek ve çocuklar mümkünse yaz aylarında güneş altında ve çok sıcak ortamlarda bırakılmamalıdır. Terlemeyi önlemek için mutlaka ince ama güneşten koruyucu giysiler giydirilmelidir. Kıyafet seçimine ekstra özen gösterilmeli ve çocukları terletmeyecek kumaştan yapılan kıyafetler tercih edilmelidir. Aşırı terleme yüzünden yaz aylarında sıvı kaybı ile elektrolit kaybı olur. Çocuklar bu durumdan daha fazla etkileneceği için mutlaka bol sıvı alımı sağlanmalıdır.

İsilikle Mücadele İçin Çocuklar Nasıl Giydirilmeli?

Bebeklerin ciltleri çok hassastır. Aşırı sıcak havada bulunmak ve gereğinden fazla giydirilmek çocuklarda isiliğe sebep olabilir. İsilik; sıcak ve terleme etkisiyle, derideki ter bezi kanallarının tıkanması sonucu oluşan kaşıntı ve batma hissi veren döküntüler olarak tanımlanır. İsilik ile mücadele için bebek ve çocuklar gereğinden fazla giydirilmemeli, her gün yıkanmalı ve terlediklerinde terini emecek kıyafetler giydirilmelidir.

Yaz Aylarında Hangi Kıyafetler Tercih Edilmeli?

Yaz aylarında çocuklar için genellikle ince ve açık renkli pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Sentetik ve naylon karışımı kıyafetler, çocuğun yaz aylarında daha çok terlemesine sebep olur. Bu nedenle çocuklarda, terlemeye bağlı kaşıntılı cilt rahatsızlıkları ve alerjik döküntüler yaz aylarında daha sık görülür. Sıcak havalar haricinde hijyenik ve sağlıklı olmayan bilinçsiz giyim seçimi de rahatsızlıkların artmasına sebep olur. Güneş ışınlarını fazla alan yerlerde kıyafetlerde renk seçimi de önem kazanır. Işığı aşırı yansıtan açık pastel renkli giysiler, çocukların sağlığı için daha faydalıdır.

Kıyafetlerin çocuğun vücudunu sıkmamasına da özen gösterilmelidir. Ayrıca giysinin yakaları, kol ve bacakları açık olmalıdır. Çocuğun kafasını ve yüzünü direk gelen güneş ışınlarından korumak için mutlaka siperlikli şapkalar tercih edilmelidir. Gözleri ultraviyole ışınlardan korumak için güneş gözlüğü de tercih edilmelidir.

Bebek Tek Kat Giydirilebilir Mi?

Bebeklerin kat kat giydirilmesine gerek yoktur. Ebeveynleri nasıl giyiniyorsa, bebeğin de ondan bir kat fazla giymesi yeterlidir. Sadece çok soğuk kış günlerinde daha dikkatli olunmalıdır. Aşırıya kaçmadan bir kat daha fazla giydirilebilir. Yaz aylarında ise eğer ev ortamında hava sıcaksa ve cereyan yoksa bebeklerin 1-2 aylık da olsalar tek kat giydirilmelerinde bir sakınca yoktur.

Bebekler üşür… Düşüncesi tamamen ebeveynlerin hassasiyetinden ortaya çıkmıştır. Bebeğinizi soğuktan olduğu kadar sıcaktan da korunması gerektiğini unutmamalısınız.

Keyifli bir yaz mevsimi geçirmenizi dileriz…

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir