• Bebeğiniz biraz komik görünüşlü olabilir.

Yeni doğan bebeğinizin minik kafası, doğum kanalında geçirdiği maceralı yolculuk sebebiyle biraz ezilmiş gibi durabilir. Ayrıca vücudu lanugo adı verilen bizim ise ana tüyü ya da doğum tüyü olarak bildiğimiz ince tüylerle kaplı olabilir. Plasentanın içinde geçirdiği sürenin verdiği pofuduk suratın inmesi için biraz süre geçmesi gerekecek. Ama o süre geçtikten sonra güzel suratlı bir meleğe dönüşecek 🙂

  • 6. aya kadar size gülümsemesini ya da sesler çıkarmasını beklemeyin.

Bebeğinizin 6. ayına kadar, kendinizi sürekli mızmızlanan ve bir şeyler isteyen bir patronun çalışanı gibi hissedeceksiniz. Ancak sanmayın ki bu süreçte onunla konuşmalarınız ve duygularınızı paylaşmanız hiçbir işe yaramıyor. Size henüz reaksiyon veremiyor olsa bile sesiniz onu rahatlatıyor ve aranızdaki güven bağını geliştiriyor.

  • Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar sünger banyosu yapın.

Göbek bağı ne kadar kuru kalırsa o kadar çabuk düşer. Göbek bağının düşmesi genelde 2 hafta sürer. Ayrıca, yeni doğmuş bebeklerin çok fazla banyoya ihtiyacı olmaz. Bebeğinizin göbek bağı ıslanırsa yumuşak bir bez ya da sünger ile kurulamayı ihmal etmeyin. Bebeğinizin vücudunu kuru ve yumuşak bir sünger ile temizleyebilirsiniz. Göbek bağı düştüğünde bebeğinizin göbeğinde hafif bir kanama oluşması gayet normaldir.

  • Bebeğinizin bıngıldağı sandığınız kadar hassas değildir.

Bıngıldak, bebeğinizin kafasının doğum kanalından rahatlıkla çıkabilmesini sağlayan yumuşak dokudur. Halk arasında bıngıldağa dokunulmaması gerektiği ön yargısı bulunsa da, bebeğinizin bıngıldağı sandığınız kadar hassas değildir. Yani eğer bebeğiniz saçlı bir şekilde dünyaya geldiyse bıngıldak üzerindeki saçları düzeltmek için hafif hafif taramaktan çekinmeyin. Bebeğinizin bıngıldağı üzerinden nabzını hissedebilirsiniz, çünkü bıngıldak beyni çevreleyen kan damarlarının tam üzerindeki bölgededir.  

  • Bebeğiniz karnının doyduğunu size haber verir.

Bebeğinizin karnını her 2-3 saatte bir doyurmalısınız. Ancak bebeğinizi emzirirken yeteri kadar süt içtiğini anlamak zordur. Bebeğinizin kilosu, onun yeterince beslenip  beslenemediğini anlamanızı sağlayacak en iyi göstergedir. Çocuk doktorunuz her kontrolde bebeğinizin kilosunu ölçerek size beslenmesi konusunda gerekli bilgiyi sağlayacaktır. Yeni doğmuş bebekler doğduklarındaki kilonun %5 – %8’ini ilk haftalarında verirler, ancak bu kiloyu ikinci haftalarında almaları gerekir. 

  • Bebeğinizin cildinin kuruması normaldir. 

Doğduğu ilk zamanlarda cildi ipek gibi yumuşacık olsa da, bu durum değişecektir. Sonuçta sizde 9 ay suyun içinde kalıp bir anda hava ile temas etmek zorunda kalsanız, sizin de cildiniz kururdu 🙂 Bu konu ile ilgili yapmanız gereken ekstra herhangi bir işleme gerekmiyor, kuru deriler soyularak zamanla dökülecektir. Ancak bu konuda çok fazla endişeleniyorsanız, çocuk doktorunuza danışarak anti-alerjik ve kokusuz bir bebe losyonu kullanabilirsiniz. Bebeğinizin cildinde küçük pembe şişlikler, bez kullanımından kaynaklı isilik ve hatta bebek aknesi oluşabilir. Tüm bunlar, ilk birkaç ay içinde kendiliğinden geçecektir. 

  • Bebeğiniz olduğu için eve kapanmak zorunda değilsiniz. 

Bebeğiniz olduğu için kendinizi eve kapatmayın; ancak elbette dışarıya çıktığınızda normalden biraz daha fazla özen gösterin. Bebeğinizi güneş ışınlarından, nezle ve grip olan kişilerden koruyun, arkadaşlarınızın çocuklarının doğum günü partilerine, alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık yerlere götürmeyin. Bebeğinizin abla ya da abisi varsa, kardeşlerinin yüzüne ve ellerine dokunmak yerine ayağına dokunarak sevmeyi öğretin. Bu şekilde bebeğinizin enfeksiyon kapmasını önleyebilirsiniz.

  • Bebeğiniz ağlayarak sizinle iletişim kurar.

Bebeğiniz ağladığında aslında size acıktığını, üşüdüğü, bezinin değiştirilmesi gerektiğini ya da kucağa alınmak istediğini anlatır. Bu tür bir iletişim bazen can sıkıcı ve sinir bozucu da olsa, bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması için en iyi alarmdır. Bebeğinizin ağlayarak ne demek istediğini anlamadığınızı düşünüyorsanız, hiç merak etmeyin. Birkaç hafta içinde hangi ağlamanın ne demek olduğunu rahatlıkla ayırt edebileceksiniz :).

  • Bebeğiniz sık sık ama kısa süreli şekilde uyur.

İlk üç ay uyku konusunda çok sıkıntı yaşamayacaksınız, ancak bebeğinizin 2-3 saatte bir süt içmesi gerektiğinden eskisi gibi rahat bir uyku düzeniniz de olmayacak. Bebeğiniz ilk 3 ay boyunca günde 6-8 saat boyunca uyur. Bu süreçte bebeğinize günlük ve gecelik bir rutin oluşturduğunuzdan emin olun. Gün içinde bebeğinizin kesintisiz olarak 3 saatten fazla uyumasına izin vermeyin. Bebeğiniz doğumdan sonra verdiği kiloyu geri aldıktan sonra ise gece uykularını olabildiğince bölmeyin ve emzirmek için de olsa uyandırmayın. Bebeğiniz acıktığında zaten alarm verecektir.

  • Zor günler geçecek.

Kendinizi stresli, yorgun ve yalnız hissedebilirsiniz. Yeni doğmuş bebeklerin bakımı hele ki ilk bebeğiniz ise size çok zor gelebilir. Ancak bu günler de geçecek. Bebeğinizin rutinini oturtmaya çalıştığınız, uykusuz kaldığınız saatleri çok anlamlı birer anı olacak.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir