1.Yeni doğan bebeklerin diz kapakları yoktur.

Evet doğru okudunuz. Bebekler diz kapakları olmadan dünyaya gelirler. Bebekler diz kapağı yerine, diz kapağı görevi gören bir kıkırda yapıyla doğar. Bebekler 6. aylarına geldiklerinde bu kıkırdak yapı sertleşerek kemiğe dönüşür. Bebeklerin dizleri yerine kolları üzerinde emeklemesinin sebebi de budur. Bebeklerin 6. aydan önce emeklemedikleri düşünülse de bu yanlış bir bilgi. İsveç’teki The Krolinska Institute’de yapılan bir araştırmada, annesinin göğsüne yatırılan yeni doğmuş bir bebeğin, 1 saat içinde sürünme/emekleme hareketleriyle annesinin göğsünü bulduğu ve emmeye başladığı görülmüş.

2.Mayıs’ta doğan bebekler en kilolu bebekler.

Pek çok kişi Ocak ayında doğan bebeklerin en kilolu bebekler olduğunu düşünse de, araştırmalar Mayıs ayında doğan bebeklerin daha kilolu olduğunu gösteriyor. Mayıs ayı bebekleri, diğer aylarda doğan bebeklerden ortalama 200 gram daha ağır. Bu zamana kadarki en kilolu bebek, 1955 yılında İtalya’da 10 kg olarak dünyaya gelmiş.

3.Yeni doğan bebekler ağlamaz.

Bebekler herhangi bir şey istediklerinde ya da herhangi bir şeye ihtiyaç duyduklarında çığlık atarlar, ancak ağlamazlar. Yeni doğan bebeklerde göz yaşı 3. haftaya kadar oluşmaz, çünkü göz pınarları doğumdan sonra gelişir. Gözlerini sağlıklı tutacak kadar yaş oluşturabilirler, ancak bildiğimiz göz yaşları doğumdan birkaç hafta sonra oluşur.

4.Yeni doğan bebeklerde 300 adet kemik bulunur.

Bebeklerde neredeyse yetişkinlerinkinden %50 fazla kemik bulunur. Gelişimleri boyunca bu fazla kemiklerden bazıları bir araya gelip kaynar ve 206 kemik kalır. Örneğin, doğumu kolaylaştırmak için bebeklerin kafatasında üst üste yerleşmiş pek çok kemik bulunur. Gelişimlerini tamamladıklarında bu kemikler bir araya gelerek tek bir kemik haline gelir.

5.Doğum lekeleri sıra dışı değildir.

Doğum lekesi bir anormallik değildir. Aksine yeni doğan bebeklerin %80’inde farklı şekil, renk ve büyüklüklerde doğum lekeleri bulunur. Doğum lekeleri, doğum sırasında bebeğin deri altı kılcal damarlarının çatlaması sonucunda oluşur. Bazı doğum lekeleri kalıcı olurken, bazıları birkaç yıl içinde yok olur.

6.Yeni doğan bebekler en az yetişkinler kadar iyi duyar ve iyi koku alır.

Bebeklerin seslerden ürkmesinin nedeni bu seslerin yüksek sesler olması değil, onlar için yeni olmasıdır. Bebekler annelerinin seslerini tanırlar. Annelerinin seslerini duymak beyinlerindeki dil gelişimi bölgesini harekete geçirir. Daha da inanılmazı, bebeklerin annelerinin seslerini doğdukları andan itibaren tanımalarıdır. Bebeklerin kulakları, hamileliğin ilk 6 ayında tamamen gelişir; ancak doğduklarında duyma performansları, orta kulaklarında halen sıvı bulunması sebebiyle tam olmasa da annelerinin seslerini tanıyabilirler.

Koku duyusu da bu evrede gelişir, ancak görme yetileri halen çok iyi değildir. Objeleri ve yüzleri 20 cm – 30 cm uzaktan görebilirler. Bebeklerin beyinlerinde bulunan 100 milyara yakın nöron, tam olarak göremeseler bile her şeyin farkında olmalarını dağlar.

7.Yenidoğan saçları dökülür.

Bebeğiniz koyu renkli ve sık saçlı olarak doğmuş olabilir ancak bu saçların kalacağının garantisi yoktur. Bebeğinizin doğduğundaki saçları ilk birkaç hafta içinde dökülür ve bir sonraki yıl tekrar çıkar. Düz saçlı doğan bebeğinizin, büyüdüğünde kıvırcık saçlı olma ihtimali de vardır.

8.Bebeklerde çok sayıda refleks bulunur.

Yeni doğan bebeklerde 70’e yakın gelişmemiş refleks bulunur. Bebeğinizi düz bir zeminde ayakları üzerinde kaldırdığınızda, bacakları yürüme değil basma refleksi gösterir. Henüz yürümeyi bilmese de, nasıl yürüneceği bilgisiyle doğar. Bebeğinizin sıklıkla zıplama hareketleri gösterdiğini gözlemlemişsinizdir. Bu, bebeğinizin düşme hissine karşı gösterdiği doğal tepkidir.

Bebekler, çevrelerini araştırmak için dokunma duyularını kullanırlar ve en hassas reseptörleri ağızlarının çevresindedir. Bu sebeple bebeklerin ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürme huyları bulunur.

9.Bebekler her zaman uykuludur.

İlk birkaç yıllarında her gün yalnızca 3 dakika kadar tetikte olurlar. Bebeklerin beyni, vücutlarındaki glikozun %60’ını kullanır. Bu sebeple bebeklerin uykuya çok ihtiyacı vardır.

10.Bebeklerde 10,000 tat tomurcuğu bulunur. 

Bebeklerde bir yetişkininkinden 3 kat daha fazla tat tomurcuğu bulunur. Bebeklerde tat tomurcuğu hamileliğin 3. trimesterinde yalnızca dil üzerinde değil, damakta ve yanak içlerinde olacak şekilde oluşmaya başlar. Bu sebeple hamilelere 3.trimesterde çok fazla farklı yiyecek denemeleri önerilir. Bebeklerin tat tomurcuklarının sayısı büyüdükçe azalır.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir