Bebeğinizi büyütürken deneyimsizliğin getireceği heyecanınızı anlıyoruz. Bu yazımızda sizler için yenidoğan bakımına yardımcı olacak bazı önerilerden bahsedeceğiz.

Emzirme Düzeni

24 saat içinde en az 8-10 kez her iki memeni de emzir ve her seferinde bebeğinin birini tamamen bitirmesini sağlamaya çalış! Emzirme zamanının geldiğini düşündüğün sırada bebeğin uyuyor olabilir. Sen de onun uykusunu bölmek istemediğinde emzirmeyi ertelemeyi tercih ediyor olabilirsin. Ancak emzirme aralıklarının 3 saati geçmemesine dikkat etmelisin. Eğer bebeğin 10 dakikadan daha kısa sürede emip bırakıyorsa memeni tam olarak boşaltamıyor olabilir. Böyle bir durumda memene hafif baskı uygulayarak bebeğinin sütü emmesine yardımcı olabilirsin.

Uyku Zamanı

Yenidoğan bebeğinin günün çoğunu uyuyarak geçirdiğini ama uyku düzeninin seninkinden çok farklı olduğunu zamanla anlayacaksın. Geçici olan bu düzende bebeğin günde 12-16 saat kadar uyur, 1 ila 2 saat uykunun ardından uyanır ve yeniden aynı düzene devam eder. 2 haftalık olduğunda ise uyku ve uyanıklık sürelerinin arttığını gözlemleyebilirsin.

Gaz Sancılarını Önleyin

Gaz sancıları bebeğinizin karşılaşacağı en önemli sorunlardan bir tanesi olmaktadır. Gaz sancısı durumunda aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

  • Bebeğinizi sırtı dik olacak şekilde omuzunuza yerleştirin.
  • Avucunuzun içinde bir boşluk kalacak şekilde parmaklarınızı kapayın.
  • Bebeğinizin mide hizasında beline yakın bir noktaya avuç içinle peş peşe vurarak sıkışmış gazın yükselmesini sağlayın.
  • Ardından avucunuzla bebeğinizin sırtını sıvazlayın ve gazın dışarı çıkmasına yardımcı olun.

Bebeğinizin Göbek Bakımı

Göbek bağının doğumdan sonraki iki hafta içinde düştüğünü görebilirsiniz. Bu süreçte göbek bağını kuru tutabilirseniz bağın düşmesi hızlanacaktır. Bu nedenle göbek bağı düşene kadar bebeğinizi küvette yıkamamanız ve bu bölgenin ıslanmamasına dikkat etmeniz önemlidir.

Ayrıca göbek bağının hava ile temas etmesi daha çabuk iyileşmesini sağlar. Bu sebeple bölgenin bebek bezi ile kapanmaması iyi olacaktır. Göbek bağı düştükten sonra ise bölgeye alkollü ya da kolonyalı bez koyarak kurumasını hızlandırabilirsiniz.

Eğer göbek bağının çevresinde iltihap, kaşıntı, kızarıklık fark edersen doktoruna danışman gerekebilir. Böyle durumların acil tedaviyi gerektiren sebeplerden oluşabileceğini aklınızda bulundurmanızı öneririz.

Bebek Banyosu

Bebeğinin göbek kordonu düştüğünde onu küvette yıkamaya başlayabilirsiniz. Biraz endişeli biraz da heyecanlı olduğun bu işin üstesinden gelmek için aşağıdaki aşamaları izleyebilirsiniz:

  • Küveti ve bebeğinizin kıyafetlerini hazırlayın!
  • Suyun ısısını ılık olacak şekilde ayarlayın!
  • Bebeğinizi bir elinizle sıkıca tutarken diğer elinizle yıkamaya başlayın!
  • Bebeğinizin başını, sırtını, poposunu yıkadıktan sonra boynu, parmak araları gibi kıvrımları yıkamayı da unutmayın!

Yeni Doğan Kanguru Bakımı

Kanguru bakımı denildiğinde akla prematüre bebekler gelmektedir.Peki, kanguru bakımı nedir?

Bebeğinizin göğsüne yatarak yarım saat kalması ile başlayan ten temasıdır. Bu yöntem düşük doğum ağırlığında olan bebeğinizin kilo almasını kolaylaştırabilir ve gelişimine katkı sağlayabilir. Bu ten temasını bebeğinizin sağlık durumunun stabil hale geldiği andan itibariyle uygulamaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca bebeğinizle ten teması kurmanız sadece bebeğinizin gelişimi için değil, bebeğinize erken bir tarihte kavuşmanız sebebiyle yaşadığınız endişeleri azaltmasın bakımından da önemlidir. Onunla bağ kurmanız ve kalp atışlarını duymanız, aklından geçen bir sürü sıkıntılı düşünceyi savuşturacaktır.

Bebeğinizin Ağlamasını Nasıl Durdurabilirsiniz?

Bebeğin birçok sebepten dolayı ağlayabilir.

  • Acıkmış olması,
  • Korkması,
  • Üstünün çıkarılması,
  • Altının kirli olması,
  • Gaz sıkıntısı çekmesi bu sebeplerden sadece birkaçıdır.

Bebeğinin ağlamasını durdurabilmen için neden ağladığını bilmen gerekir. Bu yüzden iyi bir gözlemci olmalı ve bebeğinin neye nasıl tepkiler verdiğini çözmeye çalışmalısın.

Bazı durumlarda ise neden ağladığını anlayamıyor olabilirsin, böyle durumlar için önerimiz:

  • Kucaklama,
  • Sallama,
  • Ninni söyleme,
  • Emzirme,

Karna sıcak havlu koyma gibi kendisini daha güvende hissedeceği ve fiziksel temasla rahatlamasını sağlayacağın yöntemler.

Bu arada ağlayan bebeğini kucağına aldığında onu kucağa alıştırmış ya da şımartmış olmazsın, unutma! Aksine onun huzurlu ve mutlu olmasını sağlamış olursun.

Oda Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Bebeğinin bulunduğu oda sıcaklığının 22 ila 23 derece olması önerilir. Aşırı sıcak ortamlar burun tıkanıklıklarına sebep olabileceği için bebeğinin huzurunu kaçıracaktır.

Bebeğinin ter bezleri henüz gelişmemiş olduğundan terlemez. O yüzden aşırı sıcak ortam, kat kat giydirdiğin kıyafetler onu rahatsız edebilir. Normal doğum ağırlığında ve zamanında doğan bir bebeğin varsa senden sadece bir kat fazla giymesi yeterlidir. Bebeğinin cildinin hava alması için kıyafetlerinin pamuklu olmasına da dikkat etmelisiniz.

Genellikle bebeklerin elleri ve ayakları soğuk olur. Bu durum sizi yanıltıyor olabilir. Ancak bebeğinizin boynu sıcaksa bebeğiniz üşümüyor demektir.

Yenidoğan Bebek ve Sünnet Bakımı

Bebeğin sünnet olduktan sonra kanama ve akıntı meydana gelebilir. Bu akıntılar bölgenin iyileşmeye başladığının göstergesidir. Bu iyileşmeyi hızlandırmak için;

  • İlk gün iki bez kullanabilirsiniz. Böylece hem bebeğinizin uyluklarının birbirine çarpmasını engellemiş hem de penisini korumuş olursunuz.
  • Her bez değiştirdiğinde penisi merhemli gazlı bezle sarmanız ve iyileşene kadar ıslatmamanız iyi olacaktır.

 Yenidoğan Kız Bebeklerde Genital Bölge Temizliği

Kızınızın cinsel organını vücudunun diğer yerlerine benzer şekilde temizlemeniz yeterli olacaktır. Buradaki önemli nokta, temizliği her zaman önden arkaya doğru ve tek hareketle yapmanızdır. Bu şekilde, kakanın başka yerlere bulaşmasını da önlemiş olursunuz. Dudak kısımlarını ise hafifçe açıp kıvrımların arasını nazikçe yıkayabilirsiniz.

Yenidoğan ve Islak Mendil Kullanımı

Islak mendillerin içinde kimyasal madde bulunur. Bu nedenle sık mendil kullanırsanız bu kimyasallar bebeğinizin cildinde birikebilir.

Eğer ıslak mendil kullanmadan bebeğinizin temizliğini sağlama konusunda zorluk çekiyorsanız, ıslak mendili kullandıktan sonra sildiğiniz yerleri su ile durulayabilirsiniz. Ancak pişik ve tahrişli olan bölgelerde ıslak mendil kullanmamanız gerekmektedir.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir