Her ebeveyn, aylarca bebeğinin nasıl bir görünüme sahip olacağını merak eder.

Doğumun ardından; yaşanılan travma ve yeterince bilgiye sahip olmama sebepleriyle herkes bebeğinin görünümünü yadırgayabilir. Bu sebeple, yenidoğan bir bebeğin nasıl göründüğü ve hangi özelliklere sahip olduğunun bilinmesi ve bilincinde olunması oldukça önemlidir.

Ayrıca yenidoğan bir bebek, en hızlı gelişimi ilk aylarda gösterir ve bu dönem düzenli bir takip, özel ilgi ve bakım gerektirir. Bu nedenle yenidoğan bebek gelişimi ve bebeğin fiziksel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Yenidoğan Bebekler Nasıl Görünür?

Miyadı dolarak dünyaya gelmiş yenidoğan bir bebek, ortalama 2.500-4000 gram ağırlığında olabilir. Boyu ise, 47-56 cm aralığında değişkenlik gösterebilir.
Ciltleri çoğunlukla kırışıktır ve yer yer verniks kazeoza tabakası ile kaplı olabilir. Verniks tabakası, daha çok miyadını tam olarak doldurmamış 38. haftadan önce doğan bebeklerde görülür.

Tam aksine 40 ve 40. haftadan sonra doğan bebeklerde ise, verniks tabakası tamamen emilmiştir ve bebeğin cildinde yer yer kurumalar, soyulmalar görülebilir.

Yenidoğan bir bebeğin başı, vücuduna oranla çok daha büyüktür ve fiziksel olarak görünümünde bir orantısızlık olabilir. Aynı şekilde, özellikle vajinal doğumlardan kaynaklı olarak baş bölgesinde sivrilme ve şekil bozuklukları meydana gelmesi mümkündür. Doğumu kolaylaştırmak için bebeğin başındaki kemikler henüz tam sertleşmemiştir bu nedenle doğumdan hemen sonra başın şekli asimetrik veya uzun görülebilir.

Ancak bu orantısızlıklar, 1-2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçecektir.

Yenidoğan bebeklerin bir kısmı saçlı, bir kısmı ise saçsız doğar. Kafa bölgelerinde kıllanma olmamasına rağmen, vücudunun çeşitli yerlerinde saça benzeyen yoğun kıllanmalar olabilir. Bunlar lanugo tüyleridir ve en geç 2-3 ay içerisinde tamamen dökülürler. Bu sebeple endişe etmeye gerek yoktur.

Bebeğin ten rengi de anne-babalarda kaygı uyandırabilir çünkü bebek ilk doğduğunda gri, mavi tonlarında olabilir fakat takip eden günlerde bebeğin ten rengi yavaş yavaş ve bölge bölge pembeye dönmeye başlar.

Yenidoğan Bebek Sağlığı

Bebeğin sağlığı doğumdan hemen sonra doktorlar tarafından rutin olarak kontrol edilir. Bebeğin genel sağlığı, solunumu, kalp atışı, ten rengi, kas tonu ve reflekslerine bakılır.
Bunun ardından kilosu, boyu ve baş çevresi ölçülür. Doğumdan sonraki günlerde bebeğin sarı renkli olması normaldir, yeni doğan sarılığı denen bu durumu anne babaların takip etmesi gerekir.

Bebeğin cildinin bazı bölgeleri, boynu, göz akları sarılaşır. Eğer sarılık ilk 24 saatte görülüyorsa, sarı renk vücuda yayılıyorsa, bebeğin ateşi yükseliyorsa, beslenmesi iyi değil ve çok fazla uyuyorsa doktora başvurmak gerekir.

Pamukçuk gibi oluşumlar da yeni doğan bebeklerde görülen bir başka hastalıktır. Pamukçuk bebeğin ağzında ve dilinde görülen beyaz semptomlardır. Pamukçuk bebeğin iştahını etkiler. Bu sebeple doktora danışılarak tedavi edilmelidir.

Konak ise başın ön tarafında ve bıngıldakta oluşan sarı renkli kabuklardır. Evde nemli bez yardımı ile ya da doktora danışılarak zeytinyağı ile temizlenebilir. Konak, pamukçuk ve sarılık yeni doğan bebeklerde görülen endişelenmeye gerek olmayan durumlardır.

Bu rahatsızlıkların dışında bebeğin 6-7 saat uyanmadığı, hareketlerinin azaldığı, günde 3-4 kez beşin dışına çıkan sıvı dışkılama durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Yenidoğan Bebek ve Göbek Bağı

Göbek bağı temizliği, anne ve babaların doğumdan sonra en çok dikkat etmesi gereken noktalardan bir tanesidir.

Göbek bağı anne karnında bebeğin ihtiyacı olan besinleri aldığı yapıdır ve doğumdan sonra 3-4 santim bırakılacak şekilde kesilir. Bu pay, genellikle herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan ilk üç hafta içinde kurur ve kendiliğinden düşer.

Göbek bağının sık sık pamuklu çubukla temizlenmesi, bebeğin bezinin göbek bağına temas etmemesine dikkat edilmesi ve çabuk kuruması için hava almasının sağlanması gerekir.

Eğer göbek bağında anormal bir görüntü fark edilirse, şişerse, kızarırsa, kötü koku ve iltihap oluşursa en kısa sürede hastaneye götürmek gerekir.

Yenidoğan Bebeğin Büyüme Hızı Nasıldır?

Büyümenin en hızlı gerçekleştiği dönemlerden biri yeni doğan dönemidir. Bu dönemde bebek çok hızlı büyüme ve gelişme gösterir. Doğumu takip eden günlerde bebek kilo kaybı yaşasa da gelişimi süresince kilo almaya devam eder ve 6 aylık olduğunda doğum kilosunun 2 katına ulaşır. Bebeğin refleksleri ve fiziksel becerileri de aynı hızla gelişir.

Yenidoğan bebekler sırt üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir fakat yeni doğan bebeğin hareketleri genel olarak reflekslerine bağlı olur.

Bebek çok güçlü bir emme ve yakalama refleksi ile doğar. Yanağına değer her şeyi o tarafa dönerek emmeye başlar ve avucuna yerleştirilen nesneleri kavrar. Bu refleksleri, onun hayatta kalabilmesi için oldukça önemlidir.

Yeni doğan bebekler kaslarını kontrol edemez, bu nedenle bir süre başını da dik bir şekilde tutamaz. Bu dönemde bebeğin başı, boyun bölgesinin zedelenmemesi için devamlı destekleyerek tutulmalıdır.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir