Bebeğiniz yeni doğdu ve yeterince streslisi olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Özellikle bebek bakımı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor ve kafanızı karıştırıyor, biliyoruz. Bu yazımızda size doğru bilenen yanlışlardan bir derleme hazırladık. Umarız yardımcı olur 🙂

  • Bebeğimi Uyurken Sallamam Zararlıdır

Bebeğiniz karnınızda sallanıyordu, o yüzden bu harekete alışık olmaktadır. Ayrıca bebeğinizi sallamak, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasını sağlar. Bu da bebeğinizin denge kabiliyetinin gelişmesi açısından önemlidir. Bebeğinizi uyuturken hafif hafif sallamanızda sorun olmamaktadır. Uyku eğitimi ise sonraki aylarda devreye girecek bir konu olmaktadır.

  • Bebek ve Evcil Hayvan Aynı Yerde Olamaz

Bebekler bulundukları ortama göre antikor üreterek bağışıklık kazanırlar. Bebeğinizde alerjik rahatsızlıklar olmadığı sürece evcil hayvanları evden uzaklaştırmanıza gerek yoktur. Hem hayvanlarla birlikte büyümek, çocukların ruhsal ve sosyal gelişimi açısından da çok faydalı olmaktadır.

  • Bebek Sadece Karanlıkta Uyutulmalıdır

Günde ortalama 20 saat uyuyan yenidoğan bebekler için gündüz saatlerinde de karanlık ve aşırı sessiz ortam ayarlamaya çalışmak mantıklı değildir. Karnı toksa, altı temizse ve herhangi bir sağlık sorunu yoksa yenidoğan bebeklerde uyku, asla bir sorun olmaz.Evet, büyüme hormonu gece salgılandığı için gece lambası ile hafifçe aydınlatılmış bir odada uyuması önemlidir ama gündüz tüm perdeleri çekip evi karartmanıza gerek olmamaktadır.

  • Üşüyen Bebek Hastalanmıştır

Yenidoğan bebeğinin elleri hep soğuk diye endişe ediyor olabilirsiniz aancak bedenimizin en uç noktaları olan ellerimiz ve ayaklarımızdaki perierik kan sistemi, doğduktan sonra gelişir. Bu yüzden yenidoğan bebeğinizin ellerinin ve ayaklarının soğuk olması normaldir. Bebeğiniz 250 gramın altındaysa vücut sıcaklığını korumakta zorluk çekebilir. Bu yüzden daha sıcak tutulması gerektiği doğru olmaktadır ancak ortalama 20-22 derece sıcaklıktaki bir ortam bebekler için uygundur.

  • Küçük Bebeklerin Gazı Olmaz

Yenidoğan bebeklerde gaz sorunu sanılanın aksine olmaktadır. Meme emerken hava yutması bebeğinizin gazının meydana gelmesine neden olur. İlk günlerde bile emzirdikten sonra bebeğinizi dik tutarak gazını çıkarmalısınız.

  • Bebeğin Altı Değiştirildiğinde Pişik Kremi Sürmeliyim

Pişik varsa krem sürmelisiniz. Sürekli pişik kremi sürerseniz bebeğinizin ilgili bölgesinin direncini düşürürsünüz. Çünkü pişik kremleri yoğun ve kalındır, cildiniz hava almasına engel olur.

  • Sürekli Kaka Yapan Bebek İshaldir

Bebeğinizin altını değiştirirken bezinde her seferinde kaka görüyorsanız sevinmelisiniz. Çünkü bu, iyi beslendiği anlamına gelmektedir. Yenidoğan bebekler, günde ortalama 4-9 kez kaka yapabilirler. Özetle; yenidoğan bebek bezinde kaka yoksa, sorun vardır. Bebeğinizin kakası sarı ve partiküllüyse doğru besleniyor demektir. Bebeklerde yeşil kaka ise bebeğinizin çok emdiğini gösterir, ishal olduğunu değil.

  • Kundaklanan Bebeğin Hareket Kabiliyeti Azalır

Bebeğiniz karnınızdayken hareket alanı kısıtlıdır. Minicik kollarını ve bacaklarını uzatmak istese bile bunu karnınızın izin verdiği ölçüde yapabilmektedir. Doğduktan sonra yaptığı istemsiz el kol hareketleri onu korkutur. Yenidoğan bebekler kundaklandıklarında kendilerini güvende hissederler. Hem bu sayede daha rahat uyuyacaktır.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir