Bebeğiniz 3. ayından sonra artık daha hareketli ve size tepkiler vermeye hazır. Bebeğinizin duygusal ve zihinsel gelişimi için 3. ve 6. aylar arasındaki desteğiniz oldukça önemli. Sizin bebeğinize yaklaşımınız, onun ileride nasıl bir birey olacağı konusunda hayati rol oynuyor. İşte bebeğinizi 3. ve 6. ayları arasında geliştirici aktiviteler.

Kavrama Geliştirici Aktiviteler

Bebeğinize Kitap Okuyun

Bebeğinizle bol renkli ve büyük resimli kitaplar okuyun. Siz ona okurken o da canlı renklere ve şekillere bakacak ve bunu çok sevecek.

Gün İçinde Ne Yaptığınızı Anlatın

Bebeğinizle konuşun. Ona gününüzün nasıl geçtiğinden bahsedin. Doğumundan itibaren onunla bol bol göz kontağı kurarak konuşmak beyin gelişimi için oldukça etkili olacaktır.

Bebeğinizin Göz Hizasına Aynalar Asın

Bebeğinizin beşiğine ya da alt değiştirme masasının yanına kırılmaz aynalar asın. Bu şekilde bebeğiniz kendi yüzünü ve hareketlerini görebilir. Yerde oyun oynarken kendini görebilmesi için  göz hizasına aynalar koyun. Bebeğiniz kendi yansımasına baktığını anlamayacak ancak ona gülen, ellerini ve kollarını hareket ettiren bu kişiyi (aslında kendini) izlemeye bayılacak. 

Ses Çıkaran Oyuncaklar Alın

Özellikle bebeğiniz dokunduğunda farklı sesler çıkaran ya da müzikli oyuncaklar alın. Bebeğiniz oyuncağına dokunduğunda ses çıkacağını anlayacak ve neden-sonuç ilişkisi kuracaktır. 

Bebeğinizi Farklı Sesler İle Tanıştırın

Bebeğinize farklı objelerin farklı sesler çıkardığını gösterin. Örneğin bir çan ile mızıkayı karşılaştırın.

Duygusal ve Sosyal Yönden Geliştirici Aktiviteler

Birlikte Oyun Oynayın

Bebeğinizi eğlendirin. Onunla birlikte oyun oynayın. Bebeğinizin sevildiğini hissetmesi ona verebileceğiniz en güzel hediyedir. 

Sevginizi Gösterin

Bebeğinizi sevin. Karşılıksız sevginizi göstermeniz, bebeğinizin kendine değer vermesini ve öz saygı kazanmasını sağlar.

Bebeğinize Sarılın

Bebeğinize ne kadar sarılmak isterseniz sarılın. Bir sling ya da kanguru aracılığı ile onu kendinize yakın tutun. Bu şekilde, ona size güvenebileceği duygusunu aktarmış olursunuz. 

Bebeğinizle Göz Teması Kurun

Bebeğinizi emzirirken, banyo yaptırırken, ve bebeğinizin altını değiştirirken sürekli olarak göz kontağı kurun. O da direkt olarak size karşılık verecektir. Bu, bebeğinizle aranızda güven ve bağ kurmak için çok güzel bir fırsat.

Dil Gelişimi Sağlayan Aktiviteler

Bebeğinizle Konuşun

Bebeğinizle gün boyunca konuşmayı ihmal etmeyin. Onunla konuşurken yüzünüzü gördüğünden emin olun.  Konuşacağınız konu gerçekten hiç önemli değil; gününüzün nasıl geçtiğini, o uyurken izlediğiniz bir filmi, okuduğunuz son kitabın ana kahramanıyla ilgili düşüncelerini anlatın. Bu sayede bebeğiniz konuşmadaki vurgu ve tonlamayı öğrenecektir. 

Bebeğinize Şarkı Söyleyin

Bebeğinize en sevdiğiniz şarkıyı söyleyin. Ninni, türkü, hip hop… Onun için hiç farketmez. Bebeğiniz her ağladığında onu yatıştırmak için tek bir şarkı söyleyin ki bu şarkıyı söylediğinizi ne zaman duysa yatışsın. Bu özellikle araç kullanırken oldukça işinize yarayacak bir yöntem.

Objelere İsim Verin

Bebeğinizin bulunduğu ortamdaki objelere isim verin. Aynı zamanda etrafında bulunan kişilere de. Bebeğinize bu objeleri ve kişileri göstererek Anne, Baba, koltuk, masa, çiçek, köpek… gibi isimleri söyleyin. Aynı şeyi bebeğinizin vücudunda dokunduğunuz yerler için de yapın. Örneğin; burnuna dokunduğunuzda bu organın ismini söyleyin.

Daha Fazlası Oyun/Aktivite

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir