DUYUSAL ETKİNLİKLER

Umarız artık biraz daha enerjiniz vardır ve hem sizin hem de bebeğinizin düzeni oluşmuş, rutinlerinizi kurmuşsunuzdur. Bu, bebeğinizle birlikte günlük yaşamı düzenlemede büyük ölçüde yardımcı olabilir. Ne zaman oynama fırsatınız olursa, 3 aylık bebeğiniz için deneyebileceğiniz aktiviteleri sizin için listeledik. Oyun yoluyla bebeğinizin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

İşte 3 aylık bebeğiniz için en iyi 10 duyusal aktivite!

1. Karın Zamanı

Bu aktivite, bebeğinizin günlük rutininde önemli bir duyusal aktivite olmaya devam ediyor. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar ayrıca yuvarlanma, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilere de yardımcı olur. Bu aktiviteyi 3 aylık bebeğinizle uygulamaya devam edin.

2. Dans

Doğru! En sevdiğiniz şarkıları açıp bebeğinizle dans etme zamanı. Kendinizi ne kadar rahat hissederseniz, bebeğiniz o kadar çok eğlenir. Bu aktivite sadece çok eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğiniz için birçok fayda sağlar. Onu kollarınızda tutarken farklı hareketleri keşfedin. Onu yukarı ve aşağı, yan yana, dairesel hareket ettirin. Bütün bu hareketler, vestibüler sistemin gelişimini teşvik ediyor. Bu sistem vücudumuzun uzaydaki farkındalığından sorumludur.
Oturma odanızda, aynanın karşısında veya diğer bebekler ve anneleri ile dans edebilirsiniz. Bebeğinizle birlikte dönüp dolaşırken, her dakika durup hızlı bir mola verdiğinizden emin olun. Bu, vücutlarının hareketleri kaydetmesine izin verecek ve aşırı uyarılmamalarını sağlayacaktır.

3. Bebek ile Hareket Etmek

Bebeğinizi yere yatırın, onun seviyesine inin. En sevdiğiniz şarkıları seçin ve bebeğinizi hareket ettirmeye başlayın. Çocuk şarkılarından herhangi birini veya birlikte söylemeyi sevdiğiniz bir şeyi seçebilirsiniz. Biraz çeşitlilik ve renk için bazı renkli eşarplar eklemekten çekinmeyin. Eşarpları sağa sola sallayabilir, bebeğinize dokunabilir ya da hafifçe hoplatabilirsiniz. Bu sizi bir sürü gülümsemeyle ödüllendirecek. Ek olarak, ince motor ve kaba becerilerin gelişimini teşvik eder. İyi eğlenceler!

4. Ayna Zamanı

Bunu izlemek büyüleyici ve çok eğlenceli olabilir. Sadece kırılmaz bir aynayı bebeğinizin önüne koyun ve tepki verdiğini görün. Bebeğiniz uzun zaman bunun aslında kendisinin görüntüsü olduğunu anlamayacak. Ancak bu önemli değil çünkü bebeğinizde çok sayıda eğlenceli ifade görebileceksiniz. Kendi yansımasına veya gerçekten başka birinin yansımasına bakmayı sevecektir.

5. Cee-e!

Bu oyun bebeğinize nesne kalıcılığını öğretmeye başlar. Nesne kalıcılığı, nesnelerin veya insanların onları göremesek bile hala var olduklarını anlamaktır. Bu kavramı anlamak önemli bir bilişsel dönüm noktasıdır.
Peki nasıl oynarız? Bu yaşta oyun esas olarak tek taraflıdır. Yine de çok eğlenceli. İlk olarak, bebeğinizin ilgisini çekin. Ardından ellerinizle gözlerinizi kapatın, ardından açın ve ‘Cee-e!’ deyin. Sesinizi heyecanlı çıkarmayı ve bunu onun için eğlenceli hale getirmeyi unutmayın. Başka bir fikir de bebeğinizin yüzünü bir fuların arkasına saklayıp nerede olduğunu sormaktır. Sonra fuları çekerek ‘Buradasın!’ deyin.

6. Kavrama

Küçük çocuğunuz bir nesneyi kısa bir süre için kavrayabilmelidir. Farklı oyuncakları veya nesneleri uzatın ve onlara ulaşıp ulaşamayacaklarını görün. Bebeğinize kolayca kavrayabileceği şeyler vermeye çalışın. Nesneyi hızla ağzına götürmeye çalışırsa şaşırmayın. Güvenliyse, keşfetmesine izin verin.

7. Hadi Dönelim!

Bebeğinizin karnından sırtına doğru yuvarlanmaya çalıştığını fark ettiniz mi? Bu beceriyi desteklemek için bu etkinliği deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz karnı üzerindeyken en sevdiği oyuncağı veya çıngırağı ile önüne oturun. İlgisini çektikten sonra yavaşça rulo şeklinde etrafından hareket edin. Omuzlarından nazikçe destekleyebilir ve hareket boyunca bebeğinize rehberlik edebilirsiniz. Bu aktivite sırasında yavaş hareket edin ve nazik olun.

8. Oturan Dansçı

Bu aktivite bebeğinizin baş kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Pozisyonunuz: Dizleriniz bükülü olacak şekilde sırt üstü yatın.
Bebeğin pozisyonu: Bebeğinizi de dizlerinize yaslanacak şekilde oturtun.
Nasıl Oynanır: Bebeğiniz karnınızın üzerinde otururken ellerini tutun. Ellerini hareket ettirirken tekerlemelere eşlik edin.

9. Top eğlencesi

Bu aktivite için büyük bir egzersiz topuna sahip olmak en iyisidir. 3 aylık bebeğiniz için bu eğlenceli aktivite, vestibüler sistemin gelişimini uyaran birçok hareket sağlar. Bu sistem vücudumuzun uzaydaki farkındalığından sorumludur. Bebeğiniz büyüdükçe üzerinde çeşitli aktiviteler yapılabilir. Bu yaşta üç şekilde kullanabilirsiniz.
1. Zıplama: Bebeğiniz kucağınızdayken topun üzerine oturun. Ayaklarınızın yerde düz olduğundan emin olun. Bebeğinizi tutarken yukarı ve aşağı zıplayabilirsiniz. Daha eğlenceli hale getirmek için aynanın önünde zıplayabilirsiniz. Ayrıca biraz müzik ekleyin. Bebeğinizin en sevdiği şarkıları söyleyebilirsiniz. Ayrıca durduğunuzda en az birkaç saniye hareket etmediğinizden emin olun. Bu, bebeğinizin hareketi kaydetmesine izin verecektir.
2. Sallanma: Bu, zıplama etkinliğiyle aynı şekilde yapılır. Ayaklar yerde düz. Bebek kucağınızda güvende. Bebeğinizle yan yana sallanırken şarkı söyleyin. Zıplama ve sallanma arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca sık sık durmayı da unutmayın. Bu, bebeğinizin hareketi kaydetmesine ve aşırı uyarılmamasına izin verecektir.
3. Uçma zamanı: Bu çok eğlencelidir, aynı zamanda karın üstü zaman alıştırması yapmak için de harika bir aktivitedir. Bebeğinizin karnını topun üzerine yerleştirin. Denge için bebeğinizi kalçalarından tutun ve kaymadığından emin olarak topu hafifçe ileri geri yuvarlayın.

10. Dışarıda Vakit Geçirin

Yürüyüşe çıkmak hem sizin hem de bebeğiniz için harika ve çok faydalıdır. Ortalığı biraz keşfetmek için onu bir parka götürüp battaniyenin üzerinde çimlere bırakabilirsiniz. Karın üstü yatarken elleriyle çimleri hissedebilir. Bebeğiniz sırt üstü yatarken onunla ağaçlar, kuşlar, gökyüzü ve güneş hakkında konuşabilirsiniz. Belki de bebeğinize daha yakından bakmak istedikleri için size doğru gelen meraklı kediler hakkında. Duyularını keşfetmenin, bebeğinizle bağ kurmanın ve dil temelleri oluşturmaya çalışmanın ne harika bir yolu!

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı