KEŞİF ETKİNLİKLERİ

4 aylık bebeğiniz hızla büyüyor ve her geçen dakika daha uyanık hale geliyor. Çevresinin daha fazla farkına varan bebeğiniz, etrafındaki insanların eylemlerine tepki vermektedir. Onunla sık sık iletişim halinde olmanız bu nedenle önemlidir. Bebeğinizin oyununun bir parçası olarak sürekli olarak yerden fırlattığı nesneleri toplamaya başlamış olabilirsiniz. Ne zaman oynama fırsatınız olursa, yeni bir keşif deneyimleyebilirsiniz. Bebeğinizin oyun yoluyla, hem zihinsel hem de fiziksel gelişimine yardımcı olarak farklı hisler edinip harika deneyimler kazanacaksınız!

1. Nesne Keşfi

Çeşitli nesnelerle oynayarak ve keşfederek bebeğinizin el gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Nesnelerle etkileşime girerken birçok önemli beceriyi kazanır. Bir nesneyi nasıl tutacağını, hareket ettireceğini ve serbest bırakacağını öğrenir. Bebeğiniz farklı şekil, boyut ve ağırlıktaki nesneleri keşfederek tüm bu el kaslarını güçlendirmeye başlar. Bu oyun aynı zamanda hem dokunsal hem de proprioseptif duyuları harekete geçirir. Bir şeyi ezmeden ne kadar sert veya ne kadar yumuşak olacağını ayırt etmek, propriyoseptif duyunun bir parçasıdır. Bu, ustalaşmaları aylar süren bir beceridir, ancak temeller şimdi inşa edilebilir.

Bunu keşfetmesi için ona birçok fırsat verin. Oynaması için sert ve yumuşak şeyler vererek uygulanabilir. Ezilmeyen bir çıngırak ve ezilebilen bir tüy veya köpük blok gibi.

Oyuncaklar harici nesnelerle oynamaktan çekinmeyin. Eski bir baharat kabı veya büyük bir tahta kaşık gibi evin etrafında topladığınız rastgele nesneleri kullanabilirsiniz.
Temiz bir bez kadar basit bir şey, birçok öğrenme fırsatı sunar. Çekmesini, emmesini, tutmasını, bırakmasını (bu yaşta hala biraz zor) ve ezip ezip geçtiğinde ne olduğunu keşfetmesini izleyin.
Kucağınıza destek alarak otururken, sırt üstü yatarken veya karın üstü zamanlarında keşfedebilir.

İpucu: Çoğu bebeğinizin ağzına gideceğinden, yaşına uygun ve güvenli oyuncaklar ve nesneler kullandığınızdan emin olun. Boğulma tehlikelerine dikkat edin.

2. Salla!

Tutmak, sallamak ve bunun sonucunda sebep-sonuç ilişkisini öğrenmek, bebeğiniz için çok eğlencelidir. Bu, çıngıraklarla çok eğlenceli olabilir. Standart çıngırakları, çan çıngıraklarını kullanabilir veya boş bir plastik şişe alıp kendinizinkini yapabilirsiniz. Çıngıraklarınız olduğunda, geriye kalan tek şey bebeğinize bir tane vermek. Onunla eğlenceye katılın ve sallarken çıkardığı sesin verdiği hazzı görün.

Ev yapımı çıngıraklar için fikirler:

Plastik bir şişe alın. Bebeğiniz için farklı bir ses ve dokunsal deneyim için boyutları ve şekilleri değiştirebilirsiniz. Şişenin içinde şu maddelerden herhangi birini kullanabilirsiniz: makarna, pirinç, renkli şekerler (çeşitli boy ve renklerde), kuru fasulye, kuru mercimek vb. Temelde çalkalandığında ses çıkaran her şey.

3. Doku Keşfi

Dokunsal sistemin gelişimi önemlidir. Bir bebek, dokunma duyusu yoluyla vücudunu ve çevresini öğrenir. Dokuları keşfetmek; eller, ayaklar, yüz aracılığıyla gerçekleşebilir. Sağlıklı bir dokunsal sistem geliştirmek, kaba ve ince motor beceriler de dahil olmak üzere birçok becerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

İşte bazı fikirler:

  • Çeşitli dokulu kumaşlar veya battaniyeler üzerinde oynayın. Deri, ipek, pamuk vb. içerebilir.
  • Ona keşfetmesi için çeşitli dokulu malzemeler veya oyuncaklar verin. Örnekler arasında farklı kumaşlar, kürk, doku, kadife, dokulu oyuncaklar, süngerler sayılabilir.
  • Pürüzsüz, engebeli, dikenli, sert, yumuşacık, kırışık, parlak veya tüylü oyuncakları veya nesneleri keşfetmesine izin verin.
  • Dokulu kitaplara birlikte bakın.
  • Farklı dokulu malzemeleri vücudu üzerinde gezdirin (kollar, ayaklar, yüz, göbek ve sırt). Yine farklı kumaşlar veya oyuncaklar içerebilir.
  • Banyo zamanı! Su tüm vücudunu kaplar ve bu başka bir duygudur. Biraz çeşitlilik eklemek için her seferinde farklı dokulu havlular bile kullanabilirsiniz.
  • Unutmayın: Dokuları ne olursa olsun dokundukları nesnelerin çoğu doğrudan ağızlarına gider. Oyuncakların ve nesnelerin yaşlarına uygun olduğundan emin olun ve boğulma tehlikelerine dikkat edin.

4. Baloncuklar

Bunlar her yaş için çok eğlenceli. Küçüklerimiz için bile.
Nasıl oynanır?
Küçüğünüz sırt üstü, karın üstü yatarken veya destekli oturma pozisyonundayken baloncukların keyfini çıkarabilirsiniz. Bir yetişkin olarak üfleme işini yapmak zorunda kalacaksınız. Bu baloncukları uçurun. Onları yüksekten uçurun, alçaltın. Baloncukları bebeğinizin karnına veya kollarına üfleyin. Bebeğiniz baloncukların uçuşunu izlerken görsel duyularını harekete geçirir. Yere inip vücutlarının üzerine çıktıklarında, dokunma duyularını harekete geçirir. Dikkat: Ayrıca kıkırdamalarına neden olabilir!

5. Espri Yeteneği Gelişiyor!

Ağlamak hala bebeğinizin en güçlü iletişim şekli olsa da, daha fazla kıkırdama, kahkaha ve gülümseme görmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizi güldürmek çok önemlidir. Daha güçlü bir bağ oluşturmaya yardımcı olur ve bu ‘iyi hissettiren’ kimyasalların beynine salınmasını sağlar. Bebeğinizi güldürmek oldukça basit olmalıdır. Sadece komik bir surat yapabilir ve dilini dışarı çıkarabilirsin. Komik sesler çıkarabilir veya farklı enstrümanlar çalabilirsiniz. Eğlenin ve bebeğinizle saçmalayın!

6. Görsel Duyusal Şişeler

Görsel şişeler giderek daha popüler hale geliyor. 4 aylık bebeğiniz için bu, keşfetmek için harika bir araçtır. Şişeyi tutarken ve hareket ettirirken proprioseptif duyularını kullanır. Şişe içeriğini izledikçe, görsel duyuları bir antrenman yapar. Bu duyusal şişelerle ilgili harika olan şey, nasıl görünmelerini istediğiniz konusunda kelimenin tam anlamıyla sonsuz çeşitliliğe sahip olmanızdır. Sadece bir önemli ipucu: Gereksiz bir karışıklığı önlemek için kapağı şişeye yapıştırmayı unutmayın.

7. Okuma

Henüz bebeğinize kitap okumaya başlamadıysanız, başlamanız gereken gün bugün. Okumanın birçok faydası vardır, bu nedenle her gün okuma alışkanlığı kazanmak harikadır.

  • Dinleme becerilerini teşvik edin.
  • Dil gelişimini artırın.
  • Dikkat süresi ve hafıza gelişimine yardımcı olun.
  • Siz ve bebeğiniz arasındaki bağı teşvik edin.
  • Okuma sevgisini aşılayın.
  • Bebeğinize sessiz bir yerde kitap okuyun.
  • Kitaptaki tüm kelimeleri okumak zorunda değilsiniz.
  • Her sayfada ne gördüğünüzü açıklayabilirsiniz.
  • Çeşitli kitaplar kullanın: tahta kitaplar, bir kapağı kaldırın veya dokulu kitaplar.

8. Şarkılar ve Tekerlemeler

Müziği bebeğinizin hayatına dahil etmenin birçok yolu vardır. Müzik ve hareketi birleştirmek özellikle faydalıdır. Duyusal sistemlerin çoğunu birleştirerek büyük bir beceri temeli oluşturmaya yardımcı olur. Bebeğiniz müzik dinlerken, işitsel duyularını harekete geçirir. Bebeğinizi kucağınızda destekleyebilir ve hem proprioseptif hem de vestibüler duyu sistemlerini uyarırken sallanabilir ve zıplayabilirsiniz. En sevdiğiniz şarkıları çalabilir veya bebeğinizin en sevdiği tekerlemeleri söyleyebilirsiniz.

Her yeni duyusal deneyimin çocuğunuzun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olduğunu bilmelisiniz.
Unutmayın: her bebek kendi hızında gelişir. Çocuğunuz bu ayki etkinliklere hazır değilse veya ilgilenmiyorsa, birkaç hafta sonra tekrar deneyin.

  • 6. Ay Etkinliği 3

    DUYUSAL ETKİNLİK: DUYUSAL PANO Yeni yeni oturmaya başlayan miniğinizi oyalamak artık daha …
  • 5. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: OYUNCAĞIM NEREDE? Her yaştan bebek sürprizleri sever – Cee-e̵…
  • 4. Ay Etkinliği 3

    DİL VE OYUN ETKİNLİĞİ: PARMAK KUKLA Bebeğinizin bir oyuncakla oynarken aynı zamanda öğreni…
Daha Fazlası 4-6 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı