Bebeklerin, çocukların ve hatta yetişkinlerin her gün dışarıya çıkmaları gerekiyor. Dışarıda vakit geçirmeleri, hem güneş ışığının kemik ve doku gelişimine olan faydası nedeniyle hem de hareket kabiliyetlerini geliştirebilmeleri için imkan sağlar. Vücut sağlığı bütünlüğü için temiz hava olmazsa olmazdır!

Çocuklar en rahat açık havada oyun oynar. Onlar için açık havada oyun oynamak büyük bir ihtiyaçtır. İlkbaharda açık havada oynamaya can atarlar. Parklara, bahçelere koşarlar. Tabii ki açık hava oyun yerlerinin trafiğe kapalı alanlar olmasına dikkat edilmelidir.

Bebek doğduktan sonra ilk ne zaman dışarı çıkmalı?

0-1 ay, yeni doğan bebeğin özellikle ilk günlerinde, ortam ısısı normal sınırlarının (22-24 c derece) üzerine çıktığında terleme fonksiyonu yeterli olmadığında bebek olumsuz etkilenir. Vücut ısısı arttığında bebeğin yaşamsal fonksiyonları olumsuz etkilenir. Bu nedenle bebeklerin yaz aylarında güneşin dik olduğu saatlerde (11.00-15.00) serin ortamlarda kalması ve oda sıcaklığının 23-24 dereceyi geçmemesi gerekir.

Günde yarım saat D vitamini almak gerekir.

1-12 ay kemik gelişimi için gerekli olan D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla vücutta sentez edilir. D vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemimiz için de gerekli vitamindir. Bu vitamin özellikle hayatın ilk yıllarında sağlıklı gelişim için gereklidir. Her gün yarım saat baş, kol ve bacakları çıplak güneş alan bebek yeteri kadar D vitamini edinmiş olur. Cam arkasından güneşlendirmek faydasızdır.

Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Açık renk kıyafet seçimi güneş ışınlarını yansıtır ve emilimini önler, özellikle bu tür giysiler seçilmeye özen gösterilmelidir. Çocuğunuz güneşli havada dışarıda olacaksa güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu kremlerden sürmek gerekir. Bu kremler har yaştaki çocuk için kullanılabilir, çocuğun yaşı ne kadar küçükse o kadar yüksek faktör koruyuculu krem tercih edilmelidir.

Açık havanın nimetlerini özetleyecek olursak;

  • Çocukların temiz hava alabilmelerini sağlar.
  • D vitamini için en elzem şeydir.
  •  Çocuklara istedikleri gibi hareket etme imkanı sağlar.
  • Özgüven gelişimini destekler.
  • Kendi seslerini kullanma konusunda özgür olurlar.
  • Doğa olaylarının farkına varır, gözlem yapar ve araştırırlar. Karıncaların yuvalarına yiyecek taşımalarını, rüzgarı yağmuru ve karı deneyimleyip farklarını görerek ve yaşayarak öğrenirler.
  • Doğada bulunan canlı ve cansız varlıkları oyunlarına katarlar. Ağaçlardaki kuşlar gökyüzündeki güneş ve bulutlar gibi. Hayal dünyalarının gelişimi için gerekli ve faydalıdır.
Daha Fazlası Sağlık

Tek Yorum

  1. Dilara

    26/06/2021 at 07:18

    Merhabalar gevşek bebek sendromu- hipotoni hangi aylarda belirgin olmaya başlar iki aylıkken belirti olabilir mi bide gaz sancısı seçiyor bebeğim uyku problemi var ve ağlama krizlerine girip meme reddi yaşıyoruz kolik diyebilir miyiz

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir