Bebeklerin cildi, yetişkinlerin ciltlerine göre daha hassastır. Bunun temel nedeni, cilt kalınlıklarının daha ince ve deri altı yağ tabakalarının daha az olmasından kaynaklanır.

Ciltlerinin bu kadar hassas olması, bakımlarında çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir durumdur. Ebeveynler, bebeklerinin cilt sağlığı için oldukça titiz davransalar da birçok doğru bilinen yanlış vardır.

ev yapımı duş jeli ile ilgili görsel sonucu

Kokulu Duş Jeli

Banyo sırasında kullanılan bazı kimyasallar, bebeklerde cilt rahatsızlığına sebep olabilir. Bu sebeple bebekler için özel olarak üretilen, yumuşak temizleyiciler kullanılmalıdır.

Kullanılan duş jellerinde sentetik kokular, paraben veya rahatsız edici sülfat bulunmamalıdır. Parabene ek olarak, parfüm veya renklendirme olarak listelenen malzemelerden de kaçınmaya çalışmak gerekir.

Bebeklerin cildinde doğal olarak bulunan yağlar ve hidratörlerin, mümkün olduğunca korunması gerekir. Bu sebeple banyo için alacağınız temizleyici özellikteki kimyasalları seçerken iyi bir etiket okuyucusu olmak önemlidir.

bebeklerde duş jeli zararları ile ilgili görsel sonucu

Bebek Pudrası

Sıcak hava, nemli ortam, diş çıkarma dönemi, bez değişikliği veya alerji gibi birçok sebeple ortaya çıkan pişik problemi her bebeğin muzdarip olduğu konulardan bir tanesidir.

Ebeveynlerin ise pişik söz konusu olduğunda veya pişikten korunmak için en sık tercih ettikleri ürün bebek pudralarıdır. Ancak bebek pudraları, sanıldığı kadar masum değildir. Pudra toz halinde olduğu için, dökülürken bebeklerin akciğerlerine inebilir. Bu da akciğere yabancı cisim etkisi yapar ve pudra toz olma özelliğinden dolayı boyun altı, koltuk altı, genital bölge ve kıvrım yerlerinde birikme gösterir. Bu birikme sonucunda da ikinci enfeksiyonların o bölgelerde yerleşmesine neden olur.

Bu sebeple bebek sağlığında ve cilt bakımında kesinlikle pudranın yeri olmamalıdır. Bebeklerde pişik oluşmaması için sık sık alt değiştirme, idrarla uzun süre temas etmeme, bebeğin altının kuru kalması ve bez değiştirilirken en az 15 dakika hava ile temas sağlanması gerekir.

köpüklü banyo bebek ile ilgili görsel sonucu

Köpüklü Banyo

Köpükler her ne kadar eğlenceli de gözükse, bebeklerin cildinin hassas ve narin olduğu unutulmamalıdır.

Çünkü köpükleri oluşturacak yoğun kimyasallar, bebeklerin cildini direkt kurutucu etkiye sebep olur. Bu kuruluk, ciltlerinin kaşınmasına neden olarak egzama gibi problemlerin oluşmasına neden olabilir.

Bu sebeple bebeklerde köpüklerden ve çoğu kimyasaldan uzak, minimal nazik temizleyicilerle yapılan hızlı bir banyo vakti önerilir.

Yetişkin Cilt Bakım Ürünleri

Yetişkinlerin kullandığı cilt bakım ürünleri, bebeklerin hassas cildi için kesinlikle uygun değildir. Bebekler için özel olarak üretilmemiş şampuan ve vücut yıkama jeli gibi ürünler bebeğin cildini ciddi şekilde tahriş ederek egzama ve alerjiye yol açabilir.

Bebekler soğuk havalarda haftada iki-üç gün, sıcaklarda ise her gün mümkünse yalnızca su ile yıkanmalıdır. Yetişkinlere oranla daha az kirlendikleri için bebeklerde haftada bir ya da iki haftada bir kez bebek şampuanı ve bebek sabunu kullanılmalıdır.

Oyun çağı döneminde de bebek ürünleri tercih edilmelidir. Bu dönemde ev dışında da oyunlar oynadıkları için daha çok kirlenirler. Bu nedenle sabunlama ve şampuanlama gün aşırı yapılabilir ama köpükler cilt yüzeyinden iyice durulanmalıdır.

esansiyel yağ ile ilgili görsel sonucu

Esansiyel Yağlar

Esansiyel yağlar, bebeklerde masajlarda ve sakinleştirmede son dönemlerde oldukça popüler olarak kullanılan yağlardır.

Bilinen diğer bitkisel fomüllerin aksine uçucu esansiyel yağlar, çok konsantre bitkisel özlerdir ve mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır.

Hiçbir uçucu yağ, aksi bir uzman tarafından önerilmedikçe direkt olarak bebeklerin cildine seyreltilmeden damlatılmamalıdır. Çünkü bu ürünler bebeklerin hem cildinde hem de solunumunda ciddi şekilde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Kokulu Deterjan

Normal deterjanlar, bebekler bir yana çoğu zaman yetişkinleri bile rahatsız edecek düzeyde kimyasal içerebilirler. Bu sebeple üreticiler, bebekler için uygun olan daha az kimyasala sahip deterjanlar üretmişlerdir.

Bununla birlikte, bebekler için üretilen bazı deterjan türlerinde yoğun aromatik parfüm kokuları bulunabilir. Çoğu ebeveyn, güzel koku ile temizliği bağdaştırarak bunlara yönelseler de bebekler için kokusuz deterjanları seçmek çok daha sağlıklı olacaktır.

bebeklerde güneş kremi zararları ile ilgili görsel sonucu

Kimyasal Güneş Kremleri

Cildi güneşten korumak söz konusunda, kafa karışıklığı oluşturan birçok durum vardır. Bebekler söz konusu olduğunda ise, bu konu işin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebilir. Ancak güneş kremlerinin içerdiği birçok kimyasal nedeniyle, uzmanlar özellikle 6 aydan küçük bebeklere kesinlikle güneş koruyucu kremleri önermezler. Bunun bir diğer nedeni de güneş koruyucularının kendilerinin de alerjik yan etkiler oluşturabileceğinden dolayıdır.

6 aylık olmadan önce bebekler UV engelleyen kıyafetler ve direkt güneş ışığından kaçınarak güneşten korunabilirler. 6 ay ve tercihen 1 yaşından sonra ise, bebekler için kullanılabilecek güneş kremlerinin içerisinde ultraviyole A ve B etkilerinin olması gerekir. Ayrıca bu kremler en az 30 faktör içermelidir.

Bebeklerde güneş kreminin doğru şekilde çalışabilmesi için, güneşe çıkmadan 20 dakika önce cilt tarafından emilmiş ve her iki saatte bir yenilenmiş olması gerekir.

Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir