Bebek sahibi olmak sık sık kirlenen çamaşırları da beraberinde getirir. Bebek kıyafetleri yıkama, bebek bakımının önemli parçalarından biridir ve temiz çamaşırlar sağlık ve hijyen demektir. Bebeklerin cildi yetişkinlerden çok daha hassas olduğundan dolayı bebek çamaşırları için deterjan seçimi oldukça kritiktir.

Bebek Çamaşır Deterjanı Nasıl Seçilmeli?

Bebek deterjanları bebek cildinin özelliğine göre özel olarak formüle edilmiştir. Belirli bir oranın üzerinde yüzey aktif maddesi içeren deterjanlar bebek cildine uygun değildir. Yanlış deterjan kullanımı bebeğin cildinde kızarıklık, kaşıntı, egzama, alerji vb. tahrişlere yol açabildiği gibi, cilt tarafından emilerek bebeğin bağışıklık sistemi üzerinde negatif etkilere yol açabilir. Bol köpürme, bebek deterjanı için tehlike çanıdır. İyi bir bebek çamaşır deterjanı fazla köpürmemelidir.

Bebeğimizin çamaşırlarının güzel kokmasını ve yumuşacık olmasını tabi ki isteriz. Fakat bir  bebek deterjanının güzel kokması veya bol yumuşatıcı içermesi tek başına onu bebeğiniz için doğru bir seçenek haline getirmez. Bebek deterjanı satın alınırken dermatolojik olarak test edilip edilmediği mutlaka kontrol edilmelidir.

Lekeler bebek çamaşırlarının değişmez bir gerçeği. Bebekler tek bir gün içinde yemek lekeli onlarca parça çamaşır çıkabilir. Bebek çamaşırlarındaki lekeleri çıkarmak için standart çamaşır suları uygun değildir.

Bebek Kıyafetleri Kaç Derecede Yıkanır?

Bebek kıyafetlerinin normal çamaşırlardan daha yüksek derecede yıkanması gerektiğini düşünen anne sayısı hiç de az değildir. Fakat bu görüş doğru değildir. Bebek giysilerini yüksek derecede yıkamanın hem lekeleri çıkarmak hem hijyen sağlamak için bir avantaj olduğu sanılır. Aslında, temizliği ve hijyeni sağlayan deterjandır. Bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanmalıdır sorusunun cevabı normal çamaşırlar için geçerli olan cevaptan çok da farklı değildir. Bebeğinizin beyaz ve gündelik çamaşırlarını 40 derecede, renkli ve hassas çamaşırlarını 30 derecede yıkayabilirsiniz.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Kurutulmalı?

Bebeğinizin giysilerini herhangi bir kurutucu ile hızlı kurumasını sağlamak yerine daha sağlıklı bir yöntem olan açıkta kurutma yöntemini önerebiliriz. Nedeni ise günlük güneşlik bir havadan gelen güneş ışınlarının çamaşırlar üzerindeki bakterileri daha kolay yok etmesidir. Hava şartları nemli, yağmurlu ya da rüzgarlı gibiyse evinizin içerisinde kurutma sağlayabilirsiniz. Göz önünde bulunup dağınıklık oluşturmaması için kullanmadığınız bir odaya askılık kurup kıyafetleri oraya asabilirsiniz.

  • Çamaşırların temiz bir ortamda yıkanıp, kurutulması bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Eğer bahçeli bir eve sahipseniz kurutma işlemi için havanın açık olduğu günleri tercih etmenizde fayda vardır.
  • Kurutma makinesinde kurutulan çamaşırlar, bakteri üremesini arttıracağından dolayı kurutma işleminde tercih edilmemelidir.
  • Kıyafetleri kurutmak için en uygun vakit ise, öğle öncesi ve sonrası olmak üzere iki aralıktır.

Happy Mom tarafından özenle seçilmiş Bebek Bakım ürünlerine de göz atabilirsiniz.

https://happymomandkids.com/banyo-bakim

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Bebeklerin cildi, yetişkinlere göre hassas olduğundan, daha özen göstererek hareket edilmeli. Bu yüzden kıyafetlerin bebeğin cildine zarar vermemesi için yetişkinlerin kıyafetlerinin dışında, sadece bebek giysilerinin yıkanması daha doğru olur.
  • Giysilerin içinde bulunan etiketleri kesin. Böylelikle bebeğinizin cildini tahriş etmemesini sağlamış olursunuz.
  • Bebeğinize aldığınız yeni kıyafetleri yıkamadan asla giydirmeyin. Yıkadıktan sonra mutlaka kıyafetleri ütüleyin. Böylece mikropların kırılmasını önlemiş olursunuz.
  • Bebeğinizin cildinizin tahriş olmaması için çamaşır suyu ya da buna benzer deterjanları kullanmayın. Bu tür kimyasal içeriği fazla olan deterjanlar bebeğinizin cildinde kaşıntıya, kızarıklığa ve pek çok yan etkiye oluşturacağından, özel üretilen deterjanları ye da sabun tozlarını tercih edin.
  • Yıkadığınız bebek giysilerini yıkadıktan sonra mutlaka açık havada kurutun. Ve kuruttuğunuz bu kıyafetleri ise mutlaka ütüleyin. Ütü sağladığı yüksek ısı nedeniyle hijyenik etkiyi artırır.
  • Yıkama sonra kıyafetleri mevsim uygunsa mutlaka güneş gören bir yerde kurutun. Çünkü güneş ışınları bakterilerin yok olmasına neden olur. Kuruyan çamaşırları ise serin ve kuru yerde ya da çocuğunuzun dolabına koyun.
  • Bebek kıyafetleri saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Daha Fazlası Sağlık

Tek Yorum

  1. Fatma

    04/02/2021 at 11:40

    Benim oğlum 2,5 yaşında egzaması var hangi deterjanı kullanmalıyım dalin kullanıyorum ama iki kere duruluyorum çamaşırlarını

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir