Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkan reaksiyonlar besin alerjisi olarak adlandırılır.

Erken çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Besin alerjisi alerjik besinin tüketilmesiyle görülebileceği gibi; bu besinlerin koklanması, solunması veya bunlara dokunulması sonucu da ortaya çıkabilir.

Ağır alerjik vakalarda kişi söz konusu besini yemese de pişirildiği, yenildiği ortamlarda bulunduğu hatta o besini yiyen kişi tarafından öpüldüğü zaman da ciddi alerjik reaksiyon gösterebilir.

Hemen herkesin bildiği bebeklerde ve çocuklarda alerjik reaksiyona sebep olabilecek besinlerin başında süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, kuruyemişler, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi yer alır.

Ancak unutulmamalıdır ki her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunur. Bu sebeple, bebek ve erken çocukluk döneminde alerjiye sebep olabilecek diğer besinlerin bilinmesi oldukça önemlidir.

Kakao!

Bebeklerde tat duyusu çok erken yaşta gelişir. Özellikle çikolatalı gıdalar, mutluluk hormonu adı verilen endorfin salgılanmasına neden olduğundan, bir tür bağımlılık gibi bebek ve çocukları kendine çeker.

Oysa kakao, kahve ile aynı yapıya sahiptir ve yüksek oranda kafein içerir. Kafein uyarıcı bir maddedir. Bebek ve çocuklarda midede asit salgısını artırarak reflüye neden olur. Ayrıca karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, geğirme gibi çoğu anne baba tarafından olağan karşılanan belirtiler reflü habercisi olabilir.

Reflü mide asit salgısının yutma borusundan yukarı çıkıp solunum sistemine girmesi ile astım bulgularına yol açar. Astımlı çocuklarda %60 oranında sessiz reflü varlığı bildirilmektedir.

Bazı Bitkisel Yağlar!

Birbirleri ile zıt etkilere sahip iki yağ asidi Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bebek ve çocukların beslenmesinde dengede olmak zorundadır.

Zeytin yağı ve fındık yağında bol bulunan Omega 3’ün alerjiyi önleyici etkileri vardır. Margarin vb. bitkisel katı yağlarda yüksek oranda bulunan Omega 6 ise alerjiyi artırmaktadır.

Bitkisel katı yağ içeren açma, poğaça, pasta vb gıdaların çok tüketilmesi vücutta bu dengenin bozulmasına ve alerjinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Cipsler!

Yüksek oranda yağ ve kalori içeren kızartma gıdaları fazla tüketen bir bebek kilo almaya yatkın olur.

Şişman olmak çocuklarda astımın ortaya çıkışını 2 kat artırır. Ayrıca cips çeşitleri ve aynı kategoride sayılabilecek yağlı kızartmalar da mide boşalmasını geciktirerek reflüyü ve reflünün tetiklediği astım alevlenmelerine zemin hazırlar.

Ketçap!

Domates fazla tüketildiğinde mide asit salgısını artırdığı bilinen bir gıdadır. Domatesin yoğun kullanıldığı ketçap vb. soslar bebek ve çocuklarda bazı mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Katkısız olsalar bile fazla miktarda domates ve salçalı yemeklerle beslenmek, solunum yolunda mide asidine bağlı hasar oluşturup reaktif havayolu diye adlandırılan ve astımın habercisi kabul edilen tabloya yol açabilir.

Mayonez!

Mayonez yüksek yağ içeriği nedeniyle mide boşalmasını geciktirir. Sessiz reflüsü olan alerjik astımlı çocuklarda bu besin bronşit ataklarını çağırmaktadır.

Bal!

Bal 1 yaşından küçük çocuklara asla verilmemelidir. Doktorların bu konudaki görüşleri net ve benzerdir. Ancak birçok anne alerji ve astıma iyi geleceği düşüncesiyle çocuklarına çeşitli şekillerde bal vermektedir.

Balın içinde şifalı kabul edilen birçok madde olduğu bir gerçektir; ancak bal aynı zamanda mide için oldukça ağır, hazmı zor bir gıdadır. Alerjik astımı olan çocuklara şifa niyetiyle kaşık kaşık bal yedirilmesi reflüye neden olabileceğinden sakıncalıdır.

Baharat!

Acı ve baharat sessiz reflüsü olan astımlı çocuklar için gizli tehlikedir. Kırmızı biber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olmaktadır.

Baharat bebek ve çocukların diyetine sıklıkla hazır gıdaların tüketimi sırasında girmektedir.

Gazlı İçecekler!

Asitli içecekler de bir diğer bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir. Son zamanlarda çocukların beslenmesinde bol yer tuttuğu gözlenen kolalı ve meyveli gazlı içecekler reflü ve reflü üzerinde alerjik bronşit / astım ataklarına neden olmaktadır.

Buzlu Çay!

Kafein içeriği nedeniyle geçmişte çocuklara fazla sık önerilmeyen bu içecekler de son zamanlarda soğuk servis edilmeleri nedeniyle çocukların beslenmesinde sık yer almaya başlamıştır.

Buzlu çay, buzlu kahve gibi formlarda tüketilen bu içecekler çocuklarda mide sorunları ve iştahsızlığın başlıca nedenlerinden. Mide asit salgısını artırdığı bilinen bu gıdalar bir süre sonra reflü atakları yaparak alerjik bronşit alevlenmelerine neden olabilir.

Bazı Tatlılar!

Özellikle şerbetli tatlıların içeriğindeki katı yağlar ve margarin bir yandan şerbetli tatlılara lezzet verirken, diğer yandan bebek ve çocuklarda bazı mide sorunlarına neden olabilir.

Baklava, şöbiyet, tulumba tatlısı gibi ağır tatlılar sık ve fazla miktarda tüketildiğinde çocuklarda sessiz reflüye yol açmakta ve alerjik bronşit /astımı tetiklemektedir.

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı