Egzama deride görülen ve kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, kuruluk ve döküntü yaratabilen kronik bir tıbbi durumdur. Egzama’nın neden oluştuğu tam olarak bilinemese de, alerji ve saman nezlesi gibi hastalıkların sık görüldüğü ailelerde daha sık egzamayla karşılaşıldığı bilinmektedir. Çevresel durumlara karşı alerjiler, hava durumu, gıdalar egzamaya neden olabilecek, ve egzama durumunu kötüleştirebilecek etkenlerden biridir. Bununla beraber egzama bulaşıcı değildir ve insandan insana geçmez.

Egzama çocuklarda sık görülür ve yenidoğanların hemen hemen %15’ini etkiler. Tüm çocuklukta görülebilse de genelde bebekliğin ilk yılında ortaya çıkar ve kronik, uzun dönemli bir problemdir.

Bebeğin anne sütü ile beslenmesi egzamaya yakalanma oranını azaltacaktır.

Bebeklerde Egzamanın Belirtileri

Egzama ilk önce yanaklarda başlayarak daha sonra vücuda yayılır. Belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

  • Ciltte hiçbir sebep olmaksızın ortaya çıkan kızarıklıklar.
  • Ciltte meydana gelen kızarıklıkların kabuklanmaya ve dökülmeye başlaması. (Bu kabuklanmaların rengi kahverengidir)
  • Kızarıklıkların yanaklar başta olmak üzere bacaklar, alın bölgesi ve kulak arkaları ayrıca deri kıvrımlarında yoğunlaşması.
  • Bir süre sonra kanamaya başlayan sivilcelerin ortaya çıkması.
  • Egzamanın ortaya çıktığı yerde şiddetli bir kaşınma hissi ve yanma da olur. Ortaya çıkan bu kaşınmadan dolayı bebekler o bölgeyi kaşıyarak tahriş edebilir. Bu tahriş sonrası bölgenin enfeksiyon kapmaması için dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Özellikle hafif ve orta dereceli egzama görülen bebeklerde cilt temizliği ve bakımını düzenli olarak yapmak belirtileri epey azaltır. Günlük bakımda aşağıdaki ürün ve yöntemleri kullanarak bebeğin kaşıntı ve kızarıklıklarını hafifletmeniz mümkün.

Nemlendiriciler: Kokusuz, hassas bebek cildine uygun ve bulabiliyorsanız organik nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Banyodan hemen sonra sürebilirsiniz.

Ilık Banyo: Eğer kaşıntılar arttıysa ılık bir banyo cildi rahatlatarak kaşıntıyı azaltabilir. Antihistamin gibi alerjiye karşı ilaçları kullanmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Krem ve Merhemler: Hidrokortizon içeren krem ve merhemler cildin kızarıklığını azaltabilir. Yine bu kremlerin kullanımı için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Egzama yukarıdaki yöntemlerle hafifletilemeyecek kadar ilerlemişse ultraviyole ışık tedavisi ve iltihaplanan bölgeler için antibiyotik tedavisi kullanılabilir.

Bebeğinizde egzama olduğuna kendiniz karar vermek yerine belirtileri gördüğünüzde bir doktora gidip profesyonel bir teşhis konmasını sağlamak en doğrusu olacaktır. Böylece hem sizin zihninizi meşgul eden bir durum olmaktan çıkar hem de egzamayla daha sağlıklı mücadele edebilirsiniz.

Daha Fazlası Sağlık

Tek Yorum

  1. Esin

    20/02/2019 at 12:05

    Benim kızım 5 aylık tadım yapmaya başlamalı mıyım

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir