Uykunun yetişkinler için de bebekler için de bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisinden hepimiz haberdarız. Ancak siz annelerimizi bunun önemi hakkında daha da bilinçlendirmek için küçük bir araştırma yaptık.

Yeterince uykusunu almış bünyelerin enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğu görüldüğünden dolayı ebeveynlerin bebeklerini düzenli bir uyku sistemine alıştırmaları gerekir.

Uykunun Önemi ve Melatonin Hormonu

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hepimizin başvurduğu yollar elbette ki vitamin ve mineraller oluyor. Ancak düzenli ve kaliteli uyku da bağışıklık sistemini oldukça destekler.Uyku hormonu olarak bilinen ve beyinden salgılanan melatonin, vücuttaki bakteri ve toksinlerle savaşan mucizevi bir antioksidandır. Bu yüzden melatonin hormonunun yeterince salgılanması gerekiyor. Özellikle karanlığa duyarlı bir hormon olan melatonin için gece uykuları daha da önem arz ediyor. Dolayısıyla uyuma esnasında vücudun iyileşmesi hız kazanıyor. Çünkü gün içinde harcanan enerjinin tam tersine, vücut her yönüyle uykuya adapte oluyor.

Bebeklerin Uyuma Süresi

Yenidoğan bebeklerin uyku ihtiyacı ilerleyen haftalarda azalacaktır. Ama yine de bebekler çocukluk çağına kadar uzun saatler uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç hem onların dinlenmesi hem de sağlıkları için çok önemlidir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması bebeklerin uyku planını doğru bir şekilde yapmaları bağışıklık sistemine de katkıda bulunacaktır. Bebeklerin gelişimlerine göre uyku saatlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Yenidoğan: Günde 16-20 saat

6 Haftalık: Günde 15-16 saat

4 Aylık: 9-12 saat gece uykusu ve 2 kez kısa öğlen uykusu

6 Aylık: 11 saat gece uykusu ve 2 kez kısa öğlen uykusu

9 Aylık: 11-12 saat gece uykusu ve 2 kez kısa öğlen uykusu

1 Yaş: 10-11 saat gece uykusu ve 2 kısa öğlen uykusu

Bebeklerin Uykularını Kaliteli Hale Getirme

Ilık banyo yaptırmak; badem, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak, masal okumak, şarkı söylemek ya da müzik dinletmek, karanlık ortamda uyutmak mutlaka uyku kalitesini iyileştirecektir.

Oda sıcaklığını 22 derecede tutmanız ve yatak zemininin de sert olmasına özen göstermeniz bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlayacaktır.

Ayrıca, Bebek karnı açken uykuya dalma konusunda zorlanacak ya da kısa sürede uyanacaktır. Bunun için önce bebeğin karnının tok olmasına özen gösterilmelidir.

 

 

.

Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir