Türk Dil Kurumunda tanımı: ‘Genellikle süt çocuklarına süt ve sulu yiyecekleri içirmekte kullanılan emzikli şişe’ olarak geçen biberonlar, üzerinde fazla düşünülmeden satın alınan bebek malzemelerinden bir tanesidir.

‘Her bebek için en iyi biberon budur!’ denilebilecek bir biberon yoktur çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilirken bazılarını ise tamamen reddedecektir.
Biberon seçerken dikkat edilmesi gereken konular: biberonun üretildiği malzeme tipi, hacmi, ağızlığı ve özellikleridir.

Uzmanlar, yanlış biberon tercihinin bebeklerin sağlığını büyük oranda etkileyerek gaz problemleri yaşamalarının yanında, ilerleyen dönemlerde ağız yapısı bozukluğuna da neden olduğu konusunda uyarılarda bulunurlar.

Bu sebeple, biberon seçimi bebeğinizin sağlığı için en dikkat etmeniz gereken konulardan biri haline gelir.

Biberon Ne Zaman Kullanılır?

Anne sütünün yetmediği ya da annenin bebeğinin yanında olamadığı durumlarda biberon, bebek beslenmesinde kullanabileceğiniz bir alternatiftir.
Bebekle biberon arasında önemli bir bağ oluşur. Yeni doğan döneminde yeterli anne sütü alamayan, anne göğsünü kavrayamayan ve prematüre olan bebeklere de biberon kullanımı önerilir. Bebeklik döneminden itibaren biberonla beslenen bebekler, en geç 2 yaşına geldiklerinde biberonu tamamen bırakmalıdır.

Biberonun Üretildiği Malzeme Tipleri

1-Plastik: Hafifliği nedeni ile en yaygın kullanılan biberon tipi plastiktir. Kırılmaz olması ve uygun fiyatı onu daha ilgi çekici hale getirir. Tüm bunların yanında, sağlık açısından ne kadar güvenilir olduğu konusu ebeveynleri endişelendirebilir. Bebek sağlığı için FDA, BPA içermeyen plastikler bulmak bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. En garantili yöntem ise uzun süre aynı biberonu kullanmamak ve düzenli olarak değiştirmektir.
Kısacası plastik biberonlar kırılmadığı, cama göre daha yumuşak ve hafif olduğu için avantajlıdır.

2-Cam: Cam, malzeme olarak ağır bir materyaldir ve kolaylıkla kırılabilir. Bunun önüne geçmek için silikon kılıflar hayat kurtarıcı olacaktır. Plastiğe nazaran daha uzun kullanım süresi vardır ve en sağlıklı seçenek olarak görülür. Ayrıca cam materyal olarak ısıya dayanıklı olsa da ısı değişimlerinden plastiğe göre daha çok etkilenir. Sterilizasyonu sağlanırken, çatlama riskine karşı çok sıcak sudan soğuk suya hemen temas ettirmemek gerekir.
Ancak çoğu zaman ağırlığı sebebiyle, belli bir aya gelene kadar bebeklerin tek başlarına biberon ile beslenmesi mümkün değildir.

3-Silikon: Silikon cam biberonlara göre çok daha hafiftir ve kırılma ihtimali düşüktür. Fakat plastik ve cama nazaran daha pahalıdır. Silikon biberonlar bükülebilme özelliğine sahip olduğu için bebekler tarafından tutuşu kolaylaştırabilir. Bu durumda Bisfenol A(BPA) içermeyen silikonları tercih etmelisiniz. Silikon şişeler, genel olarak büyük eczanelerde satılır.
Biberon seçiminizi yaparken, kararınızı vermeden önce muhakkak doktorunuzdan tavsiye isteyin. Her bebek her biberona aynı tepkiyi vermeyebilir. Deneyerek bebeğinizin hangisini seveceğini gözlemlemeniz gerekebilir.

Biberon Hacimleri

Bebekler için biberon hacimleri, tamamen bebeğinizin yaşına ve gelişimine göre değişiklik gösterir. Yeni doğan bebekler için en az 30 ml en çok ise 120 ml biberonlar kullanılır.
Bebeğiniz 2-3 aylık olduğunda, 6 ayına gelene kadar biberon boyutunu 180-250 aralığında kullanabilirsiniz.
320-340 ml biberonlar ise, genellikle 6 aylıktan daha büyük olan bebekler için kullanılır.

Yuvarlak, köşeli ve üçgen olmak üzere farklı biberon şekilleri mevcuttur. Temizlik ve rahatlık açısından en kullanışlı biberon tipi yuvarlak olanlardır. Köşeli biberonların başları eğimli olduğundan dolayı mama akışı kolaydır fakat temizliği zorludur. Üçgen biberonlar, düştükleri zaman sabit kaldığı ve kolay kavranabildiği için tercih edilir.

Biberon Temizliği

Bebeğinizin sağlığı açısından, özellikle besin maddelerini tükettiği araç gereçlerin hijyenine özen göstermek oldukça önemlidir. Bunların başında da özellikle ilk 6 ay bebeğinizin tek beslenme kaynağı olan bebek biberonları gelir.

Bebeğinizin ağzı ile temas eden biberonlar, dar ağızları ve eğimli yapıları nedeniyle sünger ya da el aracılığı ile kolayca temizlenmez. Yeterince temizlenemeyen biberonların içerisinde besin artıkları kalır ve bunlar kokuya, bakteri oluşumuna sebep olur.

Özellikle ishal ve mide ile alakalı rahatsızlıkların büyük bir kısmı biberonlarda oluşan bakteriler nedeniyle görüldüğünden, biberonların sterilizasyonları önem taşır.

Mağazalardan alınan biberonların paketleri açıldıktan sonra hemen bebeğe verilmesi doğru değildir. İlk kullanımdan önce mutlaka 5 dakika kaynatılması gerekir. Biberonlar her beslenmeden sonra sıcak deterjanlı su ve biberon fırçası ile temizlenmelidir. Sonrasında bol sıcak su ile durulanmalıdır.

Biberonların temizliği için deterjan kullanacaksanız, organik olan ürünleri seçmeniz gerekecektir. Deterjanın kalıntı bırakmaması için, daha kolay çözünen biberon temizleme jellerini tercih etmeniz gerekir.

Ayrıca seçilen deterjanın mümkün olduğunca SLS, paraben gibi kimyasalları içermemesi gerekir. Parfüm ve boya olmaması da bir tercih unsuru olmalıdır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir