Silme banyosu, yenidoğan bebekleri temizlemek ve rahat ettirmek için yaptırılır. Bebeğe silme banyosu yaptırılırken dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. İlk önce bebek banyo seti hazırlanır. Daha sonra eller yıkanır ve oda ısısı ayarlanır. Oda ısısının ayarlanması önemlidir. Bu sayede bebeğiniz üşümeden banyo yapabilir. Bebek giysileri çıkartılır ve bebek havluya sarılır. İsteğe göre alt bezi kalabilir. Suyun ısısı bebeğin vücuduna göre ayarlanır ve bebeğin yüzü temizlenir. Bebeği doğru tutmak silme banyosunda önemlidir.

Silme Banyosu Nedir?

Silme banyosu, yenidoğan banyosu olarak da adlandırılır. Bebeğin doğumundan göbek bağı düşene kadarki zamanda suyla küvette yıkamadan sadece bezle yapılan temizleme işlemine yenidoğan silme banyosu denir.

Bebeklerde göbek kordonunun ıslanması zamanla o bölgede enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple bebeklere banyo yaptırılırken göbek kordonuna oldukça dikkat edilmelidir. Enfeksiyonla beraber koku, iltihap ve kızarıklık görülebilir. Bu durumlarda doktora danışılması gerekir. Bağışıklık sistemi tam olarak güçlü olmayan yenidoğan bebeklerde bu durum farklı sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden yenidoğan bebek banyosu doğru bir şekilde yaptırılarak, bebek sağlığının korunması oldukça önemlidir.

Yenidoğan silme banyosu yaptırılırken ilk önce bebeğin yüzü temizlenir. Ilık ve sabunlu bir bez kullanmak bebeğin cildi için önemlidir. İçten dışa doğru burnu, kulak, kulak arkaları, yüz çevresi, ağzı, başı dikkatli bir şekilde temizlenir. Her bölgede bezin farklı bir kısmını kullanmak önemlidir. Farklı bir bez yardımı ile bebeğin ön ve arka vücudu temizlenir ve bebek durulanır. Göbek kordonunun ıslanmamasına özen gösterilmesi gerekir.

Silme Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yenidoğan banyosu yaptırılırken bebek cildi yumuşak ve nazik olduğu için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bebekler yıkanırken su ayarı onların vücut ısısına göre ayarlanmalıdır. Tercih edilen bebek küveti ya da duşakabin bebeğin yaşına uygun olmalıdır. Gerekli banyo malzemeleri el altında hazır bir şekilde durmalıdır.

Silme banyosu yaptırılırken bebeğin göbek bağının ıslanmamasına özen gösterilmektedir. Bebeğin vücudunu yıkarken kullanılan bezin yumuşak ve cilde zarar vermeyecek yapıda olması gerekir.

İlk önce temizleme işlemine bebeğin yüzü ile başlanmalıdır. Bebeğin yüzü yıkanırken sabunsuz suyla yıkanmalıdır. Sabunlu su ile vücudunu sildikten sonra kuru yer kalmamasına dikkat ederek temiz bir bez ile durulanmalıdır.

Şampuan ile başını yıkarken bebeğin gözlerine ve yüzüne su gelmemesine özen gösterilir. Bu durumda bebeğin tutuluş pozisyonu oldukça önemlidir. Bebeği sırt bölgesinden kol yardımıyla sıkıca tutulur, dirsek ve el ile boyun bölgesini destekler. Bebeklere banyoyu sevdirebilmek için banyo sırasında masaj yapmak önemlidir.

Bebeklere banyo yaptırılırken ilk birkaç dakika içerisinde bebeklerin ağlaması beklenir. Eğer bebek banyo sırasında ani bir şekilde ağlamaya başlarsa suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir. Banyo sırasında bebeklerin gözüne sabun kaçıp kaçmadığı sık sık kontrol edilir.

Yenidoğan silme banyosu sonrasında bebek havlu ile kurulanır. Yenidoğan saçları ince olduğu için hızlı kurur. Bu sebeple saç kurutma makinesi kullanılmamaktadır. Vücut losyonu, pişik kremi gibi doktor tarafından önerilen ürünler banyo sonrası kullanılabilir.

Silme Banyosu İçin Gereken Malzemeler

  • Küçük leğen ya da kaplar,
  • Yeterli miktarda su,
  • Küçük havlular,
  • 2 adet havlu,
  • Bebek şampuanı ve/veya bebek sabunu,
  • Temiz giysiler
  • Alt bezidir.

Silme Banyosu Hangi Sırayla Yapılır?

  • Malzemeler hazırlanır.
  • Eller el yıkama standardına göre yıkanır.
  • Oda ısısı ayarlanır.
  • Bebeğin giysileri çıkartılır ve havluya sarılır (alt bezi kalabilir).
  • Suyun ısısı ayarlanır.
  • Bebeğin yüzü vücut banyosunda olduğu gibi temizlenir.
  • Bebek sarılan havlu açılmadan, bir elle ensesinin altından başını destekleyerek, kolla da sırtına destek vererek koltuğun altına doğru, yüzü yukarı bakacak şekilde tutulur.
  • Bebeğin başı, bir kap üzerine getirilerek temiz ve ılık su ile ıslatılır.
  • Göz yakmayan bir şampuan ile başı nazik hareketlerle önden arkaya doğru yıkanır, durulanır.
  • Sonra bebek sırtüstü yatırılır ve havlunun bir kenarıyla yavaşça kafası kurulanır. Gerekirse yumuşak fırça/ tarak kullanılarak saçlar taranır ve başını sıcak tutmak için havlunun kuru ucuyla kapatılır.
  • Vücuduna sarılan havlu açılır. Yumuşak formüllü bir sıvı banyo ürünü ve suyla ıslatılan küçük havlu ile vücudu silinir. Sırtı da boyundan beline kadar iyice temizlenir ve sonra suyla ıslatılmış başka bir küçük havlu ile durulanır.
  • Daha sonra havlu ile hafif hareketlerle cildi tamamen kurulanır.
  • Alt bezi çıkartılır ve yavaşça bacakları, ayakları ve parmakları temizlenir.
  • Islak bir havlu ile durulanır ve ıslak kalmanın cildi tahriş edeceği göz önüne alınarak tüm boğumları iyice kurulanır.
  • Islak havlu ile genital bölge silinir. Kız bebekler için bölge önden arkaya doğru temiz yumuşak bir yıkama beziyle temizlenir. Sünnetsiz erkek bebekler, sünnet derisi geriye doğru çekilmeden silinerek temizlenir.
  • Bebeğin altı bezlenirken göbek bağının üzerini kapatmamaya dikkat edilir.
  • Tüm işlemlerden sonra bebek giydirilir ve üşümesini önlemek için gerekli tedbirler alınır.
  • Malzemeler kaldırılır. Eller el yıkama standardına göre yıkanır.

Bebeğe her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassas olduğundan krem/yağ sürerek cildin terlemesi önlenirse, sivilceler ve döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurursa bebek losyonu veya nemlendiricisi ile masaj yapılarak cilt nemlendirilir.

Bebek giydirilirken önce baş kısmından giydirmek gerekir. Eller kıyafetin içinden geçirilip bebeğin elleri tutularak kolların giydirilmesi sağlanır. Bebek soyulurken ise önce ayak ve kollar çıkarılır.

Uyku Öncesi Bebek Banyosu

Bebek banyosunun uyku öncesinde yapılması bebeği gevşeteceği ve sakinleştireceği için bebeğin uykuya daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Uyku öncesi bebek banyosundan yaklaşık bir saat önce bebek emzirilmeli, gazı çıkartılmalı ve banyoya hazır hale getirilmelidir. Bebek banyosu sonrası sakince masaj uygulanmalı ve uyku kıyafetleri giydirilmelidir. Böylelikle bebek uyku ritüeline alışacak ve bebek banyosu sonrası uykuya daha rahat şekilde hazırlanacaktır.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı