İNCE MOTOR ETKİNLİĞİ: KEPÇE İLE TRANSFER

Çocukların küçük el kaslarının ne kadar geliştiği, yaptıkları etkinliklerde gösterdikleri performansın yanı sıra, ortaya çıkardıkları ürünlerin kalitesini de etkiliyor. Akademik becerilerin yanı sıra, günlük temel ihtiyaçları karşılamanın yolu da ince motor becerilerini kazanmaktan geçiyor ve bu beceriyi kazanamamış olan çocuklar benlik saygısı kazanmakta güçlük yaşayabiliyorlar.
Yaşam becerilerinin kazandırılması amacıyla, küçük yaşlardan itibaren çocuklarda küçük el kaslarının ve ince motor denen becerilerin gelişimini olumlu yönde etkileyen etkinliklere günlük hayatta sık sık yer vermelisiniz.
Çocukların tüm hayatı boyunca kullanacakları küçük el kaslarını geliştirecek Kepçe ile Transfer etkinliğimizi evde bulunan malzemelerinizle sadece 5 dakikada hazırlayabilirsiniz!

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
  • Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.
  • Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
  • Nesneleri toplar.
  • Nesneleri kaptan kaba boşaltır.
  • Bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler. Böylelikle kendine olan özgüveni de artar.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Buz kabı
  • Küçük kepçe
  • Çeşitli bakliyat
  • Tepsi

Bakliyatları taslara ekleyin, tepsinin içine koyduğunuz buz kabının yanına kepçeyi de bırakın. Küçük buz kalıbı boşluklarını kepçe ile nasıl dolduracağı konusunda ona rehberlik edin. İlk denemelerde çocuğunuz ortalığı biraz dağıtabilir. Endişelenmeyin zamanla ne yapması gerektiğini kavrayacak ve tüm kalıpları doldurduktan sonra başarmış hissedecek.

Annemize Not 📝

Günlük hayatımızda yaptığımız tüm eylemlerde küçük ve büyük kaslarımızı kullanıyoruz, bu kasları kullanabilme becerimiz günlük yaşamı daha kolay hale getiriyor, bu nedenle refleksif olarak başlayan bu becerileri yaşa uygun şekilde sırasıyla takip etmek ve kimi zaman bazı etkinliklerle çocuğun geliştirmesine yardımcı olmak önem taşır. Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır, aynı yaşta olan çocuklardan bazılarının ince ve kaba motor becerileri diğerlerinden daha zayıf olabilir, bu konuda fazla endişe edilmemeli fakat çocuk bir pediatrist tarafından düzenli şekilde takip edilmeli, ebeveynler ve öğretmenler de çocuğun okul çalışmalarına ve oyunlara ne kadar rahatlıkla katılabildiğini gözlemlemelidir. Erken doğumla dünyaya gelen bebekler kas becerileri konusunda geriden geliyor olabilir, bu normaldir, genellikle o yaştan beklenen beceriyi birkaç ay sonra gösterebilirler. Bazı nörolojik sebeplerden dolayı da çocuktaki kas becerileri olması gerekenden zayıf olabilir, bu durumda bir değerlendirme yapılmalı ve gerekirse bir ergoterapi uzmanı ile çalışmalar yürütülmelidir.
İnce ve kaba motor becerilerini geliştirmek için ne yapmak gerekir?
Öncelikle, çocuktan bir beceriyi gerçekleştirmesi beklenirken çocuğun bulunduğu ay ve yaşı gözetmek gerekir, kendisinden daha büyük bir çocuğun gerçekleştirebildiği şeyi onun gerçekleştirebilmesi genellikle mümkün değildir. Bu nedenle, çocuğun becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken onunla yaşına uygun ve onu fazla zorlamayan aktiviteler yapılmalıdır, örneğin, 4 yaşındaki bir çocuktan parmaklarını daha ustaca kullanması beklenebilir, bu beceriyi geliştirmek için ipe boncuk dizme ve bir kutu veya tabakta duran nohut/fasulye gibi baklagilleri bir maşa yardımıyla tutup başka bir kutu veya tabağa koyma aktivitesi hem parmak ve el kaslarını hem de el-göz koordinasyonunu geliştirecektir.

wwww

Haftanın Şarkısı 🎶

Yapabilirim;

Hadi uyan Mert sabah oldu
Çıkar pijamanı giy şortunu
Aaaa ya tek başına yapamazsan
Bak yaptım bile

Yapabilirim yapa yapabilirim
Kendi kendime giyinebilirim
Yapabilirim yapabilirim
Kendi kendime yapabilirim

Kahvaltın hazır koş sofraya
Kendin yemelisin unutma
Aaaa bırak anne yedirsin
Sen yapamazsın
Hayır ben yerim

Yapabilirim yapa yapabilirim
Yemeğimi kendim yiyebilirim
Yapabilirim yapa yapabilirim
Kendi kendime yapabilirim

Hazır mısın dışarı gezmeye çıkmaya
Ama bağcıklarını kendin bağla
Aaaa bekletme anneyi bırak o bağlasın
Yapabilirim yapa yapabilirim
Ayakkabımı kendim bağlayabilirim
Yapabilirim yapa yapabilirim
Kendi kendime yapabilirim

Yapabilirim yapa yapabilirim
Oyuncağımı kendim bulabilirim
Yapabilirim yapabilirim
Kendi kendime yapabilirim

Yapabilirim yapa yapabilirim

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

 

 

  • 21. Ay Etkinliği 2

    GÖRSEL ALGI ETKİNLİĞİ: RENK AVI Renk Avı, evde sıkışıp kaldıysanız ve çocuğunuzun enerjisi…
  • 21. Ay Etkinliği

    İNCE MOTOR ETKİNLİĞİ: RENKLİ BAMBU ÇUBUKLAR Etraftakilere karşı meraklı ve öğrenmeye istek…
Daha Fazlası 21 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı