Anasayfa Sağlık

Sağlık

Bebeklere Yapılan Aşıların Bağışıklık Sistemindeki Rolü

Bağışıklık sistemi canlıyı dışarıdan gelen her türlü yabancı madde ve biyolojik etkene karşı koruyan, özelleşmiş hücre ve dokulardan oluşan mükemmel bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin muazzam bir işleyiş mekanizması vardır. Bu sistem vücuda giren veya vücutla temas halinde olan tüm yabancı maddeleri tanır, en ince ayrıntısına kadar tarama yapar ve bunları canlının sağlıklı doku hücrelerinden ayırt eder. Bağışıklık sisteminin görevi ilk …

Bebeğiniz Düştüğünde Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin her ayrıntısı ile özenle ilgilendiğinizi ve olası kazaların yaşanmaması için gerekli önlemleri aldığınızı biliyoruz. Ancak bazen olmaması gereken bir durum meydana gelir ve bebeğiniz yüksek bir yerden düşebilir. Bu tür düşme vakaları, elbette annelerin en tedirgin olduğu anlardan biridir. Düşme durumu meydana geldiğinde paniklemek yerine, yapacağınız adımları bilmeniz ve doktora ne zaman başvuracağınızı anlamanız için HAPPY KİDS AİLESİ olarak …

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? İştahsız Bebekler İçin İpuçları

Bebeklerinin iştahsızlıklarından yakınmaları, çoğu annenin ortak problemidir. Her yaş döneminin ayrı beslenme güçlükleri olsa da iştahsızlık sorununun genellikle 9 ay-2 yaş arasında daha sık görüldüğü bilinir. İştah beyindeki hipotalamus adı verilen bölgede kontrol edilen bir güdüdür. Beslenmeyle ilgili bütün iletiler burada toplanır. İştah ise; istenilen bir yiyeceği zevk alarak yeme, iştahsızlık ise beyinden gelen açlık sinyallerini alamama olarak tarif edilebilir. …

Bebeklerde Sarılık Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık, yenidoğanların %60’ında, erken doğan bebeklerin ise yaklaşık %80’inde görülen ve yeni ebeveyn olmuş herkesin merak ettiği konulardan bir tanesini oluşturur. Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır. Tehlike sınırını aşmaz ve bir iki haftada kendiliğinden geçer. Sarılık, yeni doğan bebeklerde çok sık görülür ve her sarılık bebekte bir hastalık olduğu anlamına gelmez. Çünkü en basit anlatımıyla sarılık, anne karnındayken …

Bebeğin Gelişiminde Temas Etmenin Önemi

Sevgi her canlının ihtiyaç duyduğu en temel şeydir. Geleceğimizi belirleyen bu duygu ile büyüyen çocuklar, daha sağlam karakterli olurlar ve hayata karşı güçlü duruş sergilerler. Sevgi, çocuklara bebeklikten itibaren, öncelikle ebeveynleri tarafından sağlanmalıdır. Bu anlamda anne-bebek temasına değinmek faydalı olacaktır.Bu konuda yapılan pek çok araştırma bize, yeni doğan bebeklerin doğduğu andan itibaren annesi ile ten temasında bulunması gerektiğini, gösteriyor. Sevgi …

Sünnet Nedir? Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

Sünnet bilinen en eski ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Tıpta, penisin ucunda, idrarın çıktığı deliği kapatan bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilip alınması olarak tabir edilir. Sünnet dünyada en eski dönemlerden bu yana uygulamalardan ameliyatlardan birisi olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlarda, İbranilerde, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta olmak üzere pek çok dinde uygulanmaktadır. İstatistiksel verilere göre, dünya genelinde her 3 erkekten birisinin sünnetli olduğunun tahmin …

Lohusalık ve Doğum Sonrası Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Küçük bebeğinizi kucağınıza ilk aldığınız andan itibaren sizin için yeni bir dönem başlıyor. Artık taze bir anne olarak birçok yeni duyguyla tanışabilirsiniz. Bebeğiniz onun için yeni olan bu dünyaya adapte olmaya çalışırken siz de anneliğe, bebekli hayata ve bu değişime alışmaya çalışırsınız. Fakat tam da bu süreçte her 10 anneden 2’sini farklı derecelerde ve sürelerde etkileyen ve lohusalık depresyonu olarak …

Bebeklerde Yetersiz Büyüme/Büyüme Geriliği Nedir?

Bebeğin anne karnındaki gelişimi daha çok genetik ağırlıklı olmakla birlikte çevresel şartlardan da etkilenir. Ancak doğumdan sonraki ilk 2 yıllık süreçte, büyümedeki en büyük faktör beslenmedir. Bununla birlikte doğum kilosunun kaç olduğu ve genetiğin de oldukça ağır bastığını söylemek mümkündür. Tüm bu sebepler dahilinde, sağlıklı olan bebekler çok geniş aralıklarda boy ve kilo farklılıklarına sahip olabilirler. Doğum sonrası büyüme ve …

Bebeklerde Süt Alerjisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Bebeklerin ilk yıllarında inek sütü tavsiye edilmemesinin nedeni, sıklıkla inek sütündeki proteine karşı geliştirdikleri alerjidir. İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bulunan inek sütü, protein bileşenleri itibariyle anne sütünden farklı olduğundan, kimi bebeklerde alerjiye sebep olur. Bebeklerde özellikle ilk 1 yılda çok sık görülür. Bunun nedeni, bebeklerin sindirim sisteminin ve bağırsaklarının henüz gelişmemiş olması ve süt içerisindeki proteinlerin bebeğin …

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Üretra adı verilen idrar yolu, idrarın idrar torbasından çıkmasını sağlayan tüptür. Bakterilerin bu tüpe idrar torbasına taşınması sonunda idrar yolu iltihabı meydana gelir. Kız bebeklerde bu tüp, erkek bebeklere oranla daha kısadır. Bu sebeple kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Çünkü bakteriler kız çocuklarında idrar torbasına daha kolay taşınır. İdrar yolu enfeksiyonu, bebek ve çocuk yaş grubunda sık …

Bebeğinizle Beraber Uyumanız Doğru mu?

Çoğu anne, bebekleri dünyaya geldiğinde geceleri emzirmeyi kolaylaştırmak için aynı odada ve hatta aynı yatakta olmayı tercih etmektedir. Yalnızca meme emerken değil uyurken de annenin sıcaklığını hissedebilmek bebekler için vazgeçilmez olmaktadır. Birçok ebeveyn çocuklarını kendi yataklarında uyumaya alıştırıp, daha sonra bebeklerini bundan vazgeçiremediği için yakınır. Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar …

Bebeklerde Diş Çıkarma Rehberi

Süt dişlerinin çıkma zamanı ırksal, etnik ve kalıtsal özelliklere göre değişkenlik gösterir. Bebeklerde diş çıkarma 3 aylıkken başlayabileceği gibi bu süreç 14-16. aya kadar uzayabilir. Erken ya da geç çıkarılan süt dişlerinin çürüğe yatkınlığı ya da başka problemleri beraberinde getirmesi gibi endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Bebeklerin gelişimleri sırasında yürüme, konuşma zamanları nasıl farklılık gösteriyorsa, diş çıkarma zamanlarının farklılık …

Yeni Anne Rehberi 4: Doğru Bebek Bezi Nasıl Seçilir?

Yeni anne-baba olmuş ebeveynler için, bebeklerinin ihtiyaçları göz önüne alındığında kuşkusuz en önemli noktalardan bir tanesi bebek bezleridir. Bebek bezi ararken piyasada çok fazla bebek bezi olduğunu, bir diğer deyişle seçeneklerin sonsuz olduğunu görebilirsiniz. Seçtiğiniz markanın emicilik, uyum ve rahatlık açısından hangi markayla karşılaştırıldığını ya da aldığınız fiyata değip değmeyeceğini maalesef denemeden bilemeyeceksiniz. Bebek bezinin, bebeğiniz için doğru bez olup …

Normal Doğum Sonrası Vajinal Genişleme

Kadın genital organının döl yatağı olarak da bilinen iç kısmına vajina denir. Vajinayı oluşturan dokular ise, oldukça esnek bir yapıdadır. Ancak bazı durumlar, vajinanın dokularının gevşemesine neden olabilir. Vajinal genişlemeye neden olan en belirgin neden doğumlardır. Doğum sayısı arttıkça, vajinada meydana gelen genişleme doğru orantılı şekilde artmaktadır. Vajinal genişlik, doğum yapmamış kadınlarda ortalama olarak 2 cm civarındadır. Bu genişlik doğum …

Bebeklerde Çapaklanma Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de gözlerinde meydana gelen çapaklanma olmaktadır. Çapaklanma eğer ileri seviyelere oluşursa enfeksiyon riskine neden olacağından dolayı dikkatli olunmalıdır. Çapaklanma Nedir, Neden Olur? Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilmektedir. 
Uzmanlar toplumda genellikle uyku …

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı sorunu tedavi edilmediği takdirde özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlere yol açmaktadır. Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan birkaçına örnektir. Burun tıkanıklığı nedeniyle yaşanan bu sorunlar yüzünden çoğu çocukta zeka geriliği olduğu bile düşünülebilmektedir. Ancak çocuğunuzun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı sorunu olabilmektedir. Hayatın ilk yıllarından itibaren burundan nefes almak, en az işitmek ve …

Bebeklerde Kepçe Kulak Sendromu!

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren kendilerine has kimi özelliklerle doğarlar. Kimisinin kafa yapısı daha yuvarlak iken, kimisinde ise daha düzdür, kimisinin boyu normale göre uzun olabilirken, kimi bebek ise daha kısa boylu doğar. Genel olarak bakıldığında her bireyde görülebilen bu kişisel özellikler bazen, standart görünümün dışında seyredebilir ki bebeklerde kepçe kulak sendromu da bunlardan biridir. Kepçe kulak, özellikle okul çağı …

Doğum Sonrası Kilolarını Vermenin Tam Zamanı! 🌞 🍀

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız an aklınızdan asla geçmeyen ancak zamanla başa dert olan, çoğu yeni doğum yapmış annenin aklını kurcalayan meseleyi konuşmanın zamanı geldi: Doğum sonrası kilolar. Hamilelik sürecinde vücutta hem psikolojik hem fiziksel çok fazla değişik meydana geliyor. Öncelikle bunlara en büyük kabusunuz gibi bakmadan, sürecin bir parçası olduğunu bilerek ve eski formunuza kavuşabileceğinizi söyleyerek başlayalım. Doğum sonrası dönemi oldukça …

Grip Bebek Rehberi: Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunur? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Grip; influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bir başka deyişle grip; başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır. Grip belirtileri, virüsün vücuda …

Soğuk Algınlığını İlaç Kullanmadan Atlatın: Bitkisel Çözüm Önerileri!

Özellikle mevsim geçiş aylarında en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan soğuk algınlığı, şu günlerde ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor. Basit ve geçici bir hastalık olarak görülse de bu rahatsızlık maalesef ihmale gelmiyor. Sürekli olarak karşılaşılan ve özellikle geçiş mevsimlerinde meydana gelen soğuk algınlığı, yaygın olan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olarak adlandırılır. Soğuk algınlığı salgınları herkesi endişelendirse de bu …

Bebeklerde Göz Kayması ve Şaşılık

Görme organı olan gözler, kafayı hareket ettirmeksizin 90° sağa 90° sola dönerek kişiye 270°ye kadar görme açısı sağlar. Bu hareketlilik gözlerden her birinde yer alan 6 adet kas ile gerçekleşir. Çeşitli sebeplerden dolayı bu kasların birbiriyle eşgüdümlü çalışmaması sonucu gözlerin paralelliği ve uyumu bozulabilir. Bu uyumsuzluk sonucunda şaşılık ya da göz kayması adı verilen problem ortaya çıkar. Bebeklerde yaygın olarak …

Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği Hakkında Her Şey

B12 vitamini veya kobalamin, suda çözünen ve en önemli metabolik süreçlerde kullanılan bir vitamindir. Vücudun alyuvar adı verilen kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde büyük önem taşıyan bu vitamin, vücudun bütün olarak sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Ancak B12 vitamini yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilmektedir. Vücudun kendisinin üretebildiği bir vitamin değildir. Beden ve sinir sisteminin sağlığı için oldukça önem taşıyan B12 vitamini eksik …

Bebeklerde Bronşit ve Alerjik Bronşit

Bronşit, akciğerlere giden bronşiyal tüp ya da bronş olarak bilinen yapıların iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşit, akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle soğuk ya da başka bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır ve çok yaygındır. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde veya alerjiye neden olan madde ortamdan kaldırıldığında iyileşir. Mevsim değişikliklerinde hava sıcaklıklarının sürekli değişimi, bebeklerde bronşit tanılarının çoğalması noktasında en büyük …

Organik Sütlerin Normal Sütlerden Farkı Nedir? Tüm Yönleri ile Organik Sütler

Süt, beslenme fizyolojisi ve sağlık açısından çok önemli bir gıdadır. Ancak tüm yararlı özelliklerine ve önemine rağmen, konvansiyonel üretimin kaçınılmaz bir sonucu olarak içerdiği çeşitli kalıntı maddeler sağlık açısından önemli problemler oluşturabilir. Bir bebeğin hassas vücudu söz konusu olduğunda ise, işler daha da karmaşık bir hale dönüşebilir. Bu sebeple; günümüzde üretimi oldukça yaygınlaşmaya başlayan organik sütler, bebeğinizin sütten alması gereken …

Bebeklerde Fizyolojik Reflü ve Reflü Rahatsızlığı

Mide içeriğinin çeşitli nedenlerden tekrar yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflü, bir yetişkin hastalığı olarak bilinse de aslında bebeklerde daha sık rastlanılır. Özellikle 1 yaş civarı sık görülen bebek reflüsünün nedeni çoğu zaman, mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter adlı kaslı yapının henüz gelişmemiş olmasıdır. Fizyolojik reflü olarak adlandırılan bu durumda, bebek gün içinde birkaç kere yediklerini çıkartabilir. Bebeklik döneminde …

Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir? Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ateş Ölçer Nedir? Diğer bir adıyla termometre olan ateş ölçerler, özellikle çocuk bulunan her evde ve sağlık kuruluşlarında bulunan, sağlık için oldukça önemli olan medikal cihazlardır. Ateş ölçerlerin birkaç çeşidi bulunur. Kullanım şekline ve alanına göre farklılaşsa da temelde hepsinin amacı vücut sıcaklığında oluşan değişimleri tespit etmektir. Bebeğinizin vücudunda meydana gelen sıcaklık değişimleri, aynı zamanda onun sağlığı ile ilgili değişimleri …

Bebeklerde Alerjiyi Tetikleyen Besinler!

Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkan reaksiyonlar besin alerjisi olarak adlandırılır. Erken çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Besin alerjisi alerjik besinin tüketilmesiyle görülebileceği gibi; bu besinlerin koklanması, solunması veya bunlara dokunulması sonucu da ortaya çıkabilir. …

Bebekler Neden Az Kilo Alır?

Yeni anne baba olan tüm ebeveynler, başlangıçta bebek bakımı hakkında yeterli derecede bilgi sahibi olmayabilirler. Bebeklerinin normal büyüme hızının ne olduğunu ve ne zaman yavaşlayacağını merak edebilirler. Özellikle ilk 1 senelik dönemde ise, bebeklerinin kilo alma oranı çoğu ebeveyni memnun etmez ve az kilo alımının sebeplerini araştırmaya başlarlar. Aslında cevap, bebeğin vücut tipinden hareketli olup olmamasına kadar birçok faktöre bağlıdır. …

Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğumun 37. gebelik haftasından önce gerçekleşmesi durumu, tıpta ‘prematüre doğum’ olarak tanımlanır. Dünyaya gelen bebeğe ise ‘prematüre bebek’ adı verilir. 37 haftadan önce dünyaya gelen bebekler, organ ve sistemleri tam olarak olgunlaşmadığı için bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bebeğin gebelik haftası ve doğum ağırlığı ne kadar küçükse, riskler o kadar fazladır. Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramdan düşük ağırlıkta doğum gerçekleşmişse …

Bebeklerde Pamukçuk ile Başa Çıkın

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır. Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Bu yazımızda sizlere pamukçuk oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Pamukçuk: Bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız …

Bebeklerde Görünen Tüm Cilt Sorunları

Bebek cildi bir yetişkinin cildinden çok daha incedir. Yapısı ise bu bağlamda oldukça dirençsizdir. Kirletici maddelere karşı bariyer etkisi iyi gelişmemiştir ve derinin ortama verdiği tepkiler daha hassastır. Cildin doğal asit koruma tabakası yeni doğanlarda ilk birkaç haftada oluşur ve yetişkinlerin cildinden daha yavaş yenilenir. Bebek cildinin bakteri ve patojenleri uzak tutma gibi önemli bir fonksiyonu vardır. Bebeğinizin dış dünyaya …

Bebeklerde Gaz Sancısı ile Nasıl Baş Edebilirsiniz?

Bebekler birkaç haftalık olduklarından itibaren bile gaz sorunları yaşayabiliyor. Çoğu bebeğin gaz problemleri yaklaşık dört ila altı aylıkken ortadan kalkarken, bazen daha da uzun sürebiliyor. Gaz genellikle bebeklerin beslenirken hava yutmasından kaynaklanıyor.  Bazı bebekler gaza karşı ekstra duyarlı olarak doğabiliyor, bu durum da onları daha çok rahatsız ediyor. Ebeveynler bebeklerin gazının çıkması için birçok yönteme başvursa da, gaz sancısı anne …

Çocuğunuz Neden Konuşmaya Başlamadı?

Gecikmiş konuşma durumu bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini aynı zamanlarda sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu zamanda beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir. Herhangi bir organa bağlı olarak konuşmada bozukluk olmasına “organik konuşma bozukluğu”, herhangi bir organda bozukluk olmadan ortaya çıkan duruma “işlevsel konuşma bozukluğu” denir. Kulak-Burun-Boğaz Nedeni Bir çocukta konuşmanın …

Salgın Hastalıklar Serisi 7: İnfluenza Virüsü ve Korunma Yolları

İnfluenza ülkemizde “grip” olarak da adlandırılan akut viral bir enfeksiyondur. Yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, halsizlik, öksürük, kusma, burun akıntısı ve karın ağrısı ile karakterizedir. Etkeni “influenza virüs” olarak bilinen bir viral etkendir. Hayvanlarda da gözlenir, ana konağı ise kuşlar, kanatlılardır. Bulunduğumuz mevsim gibi kış mevsiminde, soğuklarda gözlenenin ismi “mevsimsel grip” iken beklenmedik zamanda çıkan, daha önce hiç bilinmeyen bir …

Salgın Hastalıklar Serisi 6: RSV Virüsü

Çocukluk çağında en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında enfeksiyonlar gelir. Çocukluk çağı enfeksiyonları genellikle ciddi sorunlara yol açmasa da, özellikle emzirme dönemindeki bebekleri etkileyen bazı enfeksiyon etkenlerine dikkat edilmesi gereklidir. Bu enfeksiyon etkenlerinin başında ise respiratuvar sinsityal virüs, yani RSV gelir. RSV Virüsü Nedir? RSV virüsü, parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan bir RNA virüsüdür. Her …

Salgın Hastalıklar Serisi 5: Krup

Çocuğunuz gece havlamayı andıran bir öksürükle uyanıyor ve nefes almada sıkıntı yaşıyorsa, bunun sebebi krup hastalığı olabilir. Krup, halk arasında yalancı kuşpalazı, yalancı difteri veya akut larenjit olarak da biliniyor. Krup Nedir? 6 ay-3 yaş arası çocuklarda sık görülen krup (akut laringotrakeobronşit), enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Krup, ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda oluşan öksürük ve nefes darlığıdır. …

Yenidoğan Sarılığı Hakkında Merak Edilenler

Erken doğan bebekler daha sık olmak üzere yenidoğanlarda görülen sarılığın nedeni; küçük olması sebebiyle karaciğerin bilirubini yeterince filtrelememesi olabileceği gibi, iç kanama ya da kan enfeksiyonu gibi daha ciddi sebepler olabiliyor. Ciltte ve gözlerin beyaz kısmında oluşan sarılık bu hastalığın en önemli belirtisini oluşturuyor. Bulaşıcı bir hastalık olmayan yenidoğan sarılığı genellikle kendi kendine geçiyor. Ancak bazı vakalarda bu hastalık kendiliğinden …

Salgın Hastalıklar Serisi 4: Beta Enfeksiyonu

BETA enfeksiyonu Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyonudur. Halk arasında BETA olarak kısaltılmıştır. Halk arasında bilinenin aksine BETA enfeksiyonuna virüs değil bakteri neden olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından bademcik enfeksiyonlarına yol açan Beta mikrobu, boğaz enfeksiyonlarının yaklaşık %10’undan sorumludur. Özellikle de mevsim geçişlerinde çok sık görülen beta mikrobu, ateş, boğaz ağrısı ve şişlik ile kendini belli eder. …

Salgın Hastalıklar Serisi 3: Norovirüs

Norovirüs, kusma ve ishalin ve gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedeni olup, gastroenterit olarak tanımlanan mide veya bağırsakların iltihaplanmasına yol açar. Birçok kişi norovirüsü “mide gribi” olarak adlandırsa da bunun solunum sistemini etkileyen bilinen grip ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Norovirüs Nedir? Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan …

Salgın Hastalıklar Serisi 2: Rota Virüs

Rota; rota virüsünün neden olduğu, bebekler ve küçük çocuklarda genellikle kusma ve ateşle birlikte kansız ishal ile seyreden akut bağırsak enfeksiyonudur. Bulaş zamanı genellikle kış ayları ve içerisinde bulunduğumuz ilkbahar aylarında gerçekleştiği için, rota virüsü hakkında yeterince bilgi sahibi olmak gerekir. Rota Virüsün bulaşması, dışkı ile kirlenmiş su ve gıdalarla olur. Özellikle kreş ve çocuk hastanelerinde salgınlar görülebilir. Aile içi …

Salgın Hastalıklar Serisi 1: El Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır ve yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü şeklinde kendini belli eder. Çocukların el, ayak ve bileklerinin neredeyse tamamını kırmızıya boyar. Sonraki günlerde döküntüler suçiçeğine benzer içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve bir hafta içinde kaybolur. Enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün yol açtığı bu hastalık yaz …

Bebeklerde Pişiği Önlemenin Yolları Nelerdir?

Pişik sorunu, tüm ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı zorlu durumlardan biridir. Her ne kadar çeşitli önlemler alınsa da pişiğin ortaya çıkmasında çeşitli faktörler etkili olabilir. Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulması ve iltihaplanmasından dolayı oluşan kızarıklığa verilen isim olarak bilinir. Vücudun hava almayan kıvrım bölgelerinin çeşitli sebeplerle ıslak ya da nemli kalması sonucunda meydana gelir. Genellikle idrar kaçırmadan kaynaklandığı için dermatit …

Kalça Çıkığı Nedir? Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Gelişimsel kalça displazisi ya da halk arasında bilinen adıyla kalça çıkığı, bebeklerde ve küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün şekilde gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Femur adı verilen uyluk kemiğinin kalçayla birleştiği kısmı top şeklindedir ve kalça kemiğinde yuvarlak bir yuvaya oturarak eklem oluşturur. Bu ekleme, yapısından dolayı top ve soket eklemi denir. Kalça çıkığı durumunda, eklemin soket kısmında bir …

Bebeklerde Uykunun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi

Uykunun yetişkinler için de bebekler için de bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisinden hepimiz haberdarız. Ancak siz annelerimizi bunun önemi hakkında daha da bilinçlendirmek için küçük bir araştırma yaptık. Yeterince uykusunu almış bünyelerin enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğu görüldüğünden dolayı ebeveynlerin bebeklerini düzenli bir uyku sistemine alıştırmaları gerekir. Uykunun Önemi ve Melatonin Hormonu Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hepimizin başvurduğu yollar elbette …

Bebeklerde Demir Eksikliği Anemisi!

Demir; kandaki alyuvarlarda bulunan ve oksijen taşıma işlemini yapan hemoglobinin temel maddesidir. Enerji üretimi ve protein metabolizmasında etkili olan birçok enzim için de demir gereklidir. Ayrıca lenfosit denilen vücut savunma sisteminde yer alır. Demir eksikliği anemisinin bebeklik döneminde sıklıkla görülmesinin temel nedeni; demir ihtiyacının hızla artması ve artan demir ihtiyacının beslenme ile karşılanmamasıdır. Demir eksikliği anemisi; büyümeyi, yeni beceriler kazanmayı, …

Vajinal/Sezaryen Doğum Sonrası Dikişlerin Bakımı

Her kadının doğumu birbirinden oldukça farklı olabilir. Doğum sonrası kadınlar sezaryen veya vajinal doğuma göre değişiklik gösteren dikişlere sahip olabilirler. Normal doğum dikişi vajinada olduğundan, bakımı biraz daha özel ilgi gerektirebilir. Sezaryen dikişlerinde ise, açılma olmaması açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur. Kısacası hem sezaryen doğum sonrası hem vajinal doğum sonrası dikişlerin bakımını yapmak oldukça önemlidir. Doğru bakım yapılmadığı …

Bebeklerde Reflü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebekler yaşamsal fonksiyonlarını kendi başına sürdürebilecek bir vücut yapısıyla dünyaya gelse de gelişimini sürekli bir şekilde sürdürmeye devam eder. Bu bağlamda, bazı organların yeterince gelişmiş olmaması bebeklerin bazı hastalıklara daha yatkın olmasına sebep olabilir. Bu tür hastalıklar arasında en çok bilinenlerden bir tanesi de bebek reflüsüdür. Bebekte reflü görülmesinin altında yatan temel neden, mide ile sindirim borusunu ayıran kapakçığı açıp …

Islak Mendilin Zararları Nelerdir?

Yenidoğan cildine, yetişkin cildine göre henüz gelişimini tamamlamadığı ve 6. aya kadar daha hassas ve geçirgen olduğu için çok özen göstermek gerekir. Anne karnında bulunduğu sürece bir su kesesi içinde rahimde yaşayan yenidoğan, doğumdan sonra ilk defa hava ile karşılaşır ve cildi dış etkenlere karşı çok duyarlıdır. Bu sebeple özellikle ilk 6 ayda yenidoğan cildine kullanılan ürünlerde çok seçici olmak, …

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabız Olan Bebekler İçin Çözüm Önerileri

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle az sayıda dışkılama, dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşaltılamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtilerin oluşturduğu yaygın bir bağırsak bozukluğu sorunudur. Bebeklerde kabızlık ortaya çıktığı zaman her anne panikler ve ‘Kabızlık nasıl geçer?’ sorusuna cevap aramaya başlar. Bebeklerde kabızlık nedenleri birden fazla olabildiği için, bebeği çok iyi gözlemlemek gerekir. Kronikleşmesi durumunda, şiddetli karın ağrısı ile …

Bebeklerde İshal Neden Olur? Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diyare olarak da bilinen adıyla ishal; normalden daha sık, sulu ve gevşek dışkılama halidir. İshal bağırsak hareketlerinin hızlanması, dolayısıyla da içindeki maddelerin hızlı ilerlemesi sonucunda oluşur. Yetişkin insanlarda genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden 2-3 gün içerisinde geçen ishal, bebeklerde daha farklı boyutlarda incelenir. İshal, dünyadaki en yaygın bebeklik-çocukluk dönemi sorunlarından biridir. Özellikle yeni anne-baba olmuş ebeveynler için korkutucu ve tehlikeli …

Doğum Sonrası Perine Bakımı

Normal doğumdan sonra perine bölgesinin bakımı sağlığın açısından büyük önem taşıyor. Peki nasıl yapman gerektiğini biliyor musun? Perine Bakımı Nedir? Normal doğum esnasında bölgede kontrolsüz yırtıkların olmaması için doktor tarafından bir kesi yapılır. Bu kesiye “epizyotomi” adı verilir. “Perine bölgesi” denildiğinde ise vajina girişi ile makat arasında kalan bölge anlaşılır. Doğum esnasında ve doğumdan sonra büyük öneme sahiptir. Doğum sonrası …

Özel Aşılar Nelerdir? Özel Aşıların Önemi

Tıp alanında görülen ilerlemeler sayesinde bebeklerin hiç olmadığı kadar fazla hastalığa karşı korunabilmesi mümkündür. Önceden binlerce bebek ve çocuğu hasta eden veya öldüren bazı hastalıklar günümüzde tamamen ortadan kalkmıştır ve bazıları ise güvenli ve etkili aşılar sayesinde yok olmaya yakındır. Bu duruma çocuk felci hastalığını örnek gösterebiliriz. Çocuk felci bir zamanlar çok sayıda felce ve ölüme neden olurken günümüzde aşılama …

Dikkat! Ev Tozu Alarmı! 🚨

Çocuğunuz astım, egzama veya sürekli soğuk algınlığı benzeri semptomlarla mücadele ediyorsa, ev tozu akarı adı verilen, çıplak gözle görülemeyen maddelere karşı çocuğunuzun alerjisi olabilir. Yatak takımlarında, halılarda, giysilerde ve diğer yumuşak mobilyalarda yaşayan bu küçük canlılar, alerjik reaksiyona neden olabilecek proteinler içeren dışkılar üretir. Nemli ve sıcak yerlerde yaşama imkanı bulan toz akarları neredeyse her evde bulunan canlılardır. Ev Tozu …

Doğum Sonrası Meme Bakımı Hakkında Her Şey!

Emzirme döneminde meme bakımı, sağlıklı bir emzirme için önemlidir. Özellikle meme hijyenine dikkat edilmesi hem memenin iltihabı olarak bildiğimiz mastite karşı koruma sağlayacaktır hem de mikropların bebeğinize geçmesine engel olacaktır. Meme bakımı yanlış yapıldığında en çok karşılaşılan durumlar ise mastit, süt kanalı tıkanıklıkları, meme ucunda oluşan çatlak ve ağrıdır. Bunların önlenmesi için doğru meme bakımı yapılması önemlidir. Doğru meme bakımı …

Bebeğinizin Düz Kafa Sendromuna Yakalanmasının Önüne Geçebilirsiniz!

Yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan önemli sorunlardan biri de kafatası şekil bozukluğudur.  Bebeklerde düz kafa sendromu, sürekli aynı pozisyonda yatırılan veya sırt üstü yatırılan bebeklerde görülür. Bebeğin başının arka kısmında oluşan düzleşmeyle başlayan şekil bozukluğu teşhis ve tedavi edilmezde kalıcı hale gelebilir. Uzmanlar, insan vücudunda en hızlı gelişen ve büyüyen bölümün kafa olduğunu bu büyümenin doğumdan önceki dönemde başlayıp, doğumdan …

Yaz Aylarında Zayıflayan Bebek Bağışıklığı Nasıl Güçlendirilebilir?

Bağışıklık sistemi bebeğinizi hastalıklara karşı savunan, vücudunu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan karmaşık bir yapıdır. Bağışıklığın zayıflaması ise çeşitli enfeksiyonel hastalıkların habercisidir. Bu nedenle, henüz olgunlaşmamış bir bünyeye sahip olan bebekler için bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyüktür. Yaz mevsiminin gelişi ile havalar ısınır ve bazı mikropların yayılması kolaylaşır. Bebekler de çeşitli yollarla rahatlıkla bu mikroplara maruz kalabilir ve bu …

Mastit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mastit; genellikle emziren kadınlarda, meme dokusunun iltihaplanması sonucu oluşur. Meme kanalının tıkanması veya bakterilerin meme ucundan vücuda girmesi enfeksiyona neden olabilir. Mastit çoğunlukla tek bir memeyi etkiler ve semptomlar ani gelişir. Sigara tüketimi, diyabet hastalığı ve romatoid artrit gibi faktörler, meme dokusunu enfeksiyona daha duyarlı hale getirir. Çoğu olgu süt akışının sağlanmasıyla iyileşirken, bazı vakalarda antibiyotik kullanımı ve apse drenajı …

Bebeğinizi Neden Her Gün Dışarı Çıkarmalısınız?

Bebeklerin, çocukların ve hatta yetişkinlerin her gün dışarıya çıkmaları gerekiyor. Dışarıda vakit geçirmeleri, hem güneş ışığının kemik ve doku gelişimine olan faydası nedeniyle hem de hareket kabiliyetlerini geliştirebilmeleri için imkan sağlar. Vücut sağlığı bütünlüğü için temiz hava olmazsa olmazdır! Çocuklar en rahat açık havada oyun oynar. Onlar için açık havada oyun oynamak büyük bir ihtiyaçtır. İlkbaharda açık havada oynamaya can …

Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalı?

Bebek sahibi olmak sık sık kirlenen çamaşırları da beraberinde getirir. Bebek kıyafetleri yıkama, bebek bakımının önemli parçalarından biridir ve temiz çamaşırlar sağlık ve hijyen demektir. Bebeklerin cildi yetişkinlerden çok daha hassas olduğundan dolayı bebek çamaşırları için deterjan seçimi oldukça kritiktir. Bebek Çamaşır Deterjanı Nasıl Seçilmeli? Bebek deterjanları bebek cildinin özelliğine göre özel olarak formüle edilmiştir. Belirli bir oranın üzerinde yüzey aktif …

Bebeğinizin Cildine Temas Ettirmemeniz Gereken 7 Ürün!

Bebeklerin cildi, yetişkinlerin ciltlerine göre daha hassastır. Bunun temel nedeni, cilt kalınlıklarının daha ince ve deri altı yağ tabakalarının daha az olmasından kaynaklanır. Ciltlerinin bu kadar hassas olması, bakımlarında çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir durumdur. Ebeveynler, bebeklerinin cilt sağlığı için oldukça titiz davransalar da birçok doğru bilinen yanlış vardır. Kokulu Duş Jeli Banyo sırasında kullanılan bazı kimyasallar, bebeklerde cilt …

Bebekler İsilik Neden Olur?

Bebeklerde isilik, yani kırmızı renkli deri döküntüsü, ebeveynler için endişelendirici ve rahatsız edici bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve bulaşıcı özelliği olmayan bir tür deri döküntüsüdür. En sık bebeklerde görülür. Çünkü bebeklerin yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahip olması ve terlediklerinde teri vücuttan atmakta zorlanmasıdır. Böylece gözenekler tıkanır ve bebeklerde isilik oluşur. İsilik Vücutta Nerelerde Görülür? İsilikler …

Bebeklerde Gece Terörü

Gece terörü, parasomnia olarak bilinen bir uyku bozukluğudur. Genellikle 0-4 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen bu durum, 7- 8 yaşına kadar sürebilir. Bazı durumlarda, ergenliğe kadar sürebildiği de gözlemlenmiştir. Bazı kaynaklarda uyku terörü olarak da adlandırılan bu uyku bozukluğu; genetik, nörolojik ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak kaygılı olan, yaşadığı duygusal ve travmatik bir olay sonrası hassasiyeti …

Bebeklerde Pütürlü Yememe Sorunu ve Çözüm Önerileri!

Bebek beslenmesi konusunda en önemli adım ilk 6 ayda yalnızca anne sütü verilmesidir. Anne sütü, ilk 6 aylık süreçte bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerisinde barındırır. 6 ay itibariyle anne sütüne eklenen ek gıdalar, bazı bebeklerde direnç ile karşılanabilir. Çünkü emmeden kaşıkla beslenmeye doğru gelişen bu süreç için, bebeğin birçok beceri kazanması gerekir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse yeme alışkanlıkları …

Gaz Oluşumunun Nedenleri ve Gaz Çıkarma Teknikleri

Bebeklerin gaz sancısı yaşamasının temel nedeni meme veya biberon emerek beslenirken hava yutmaları ve sindirim sürecinde açığa çıkan havanın artmasıdır. Yutulan ve sindirim sisteminde oluşan havanın vücuttan atılması zordur, mide ve bağırsakların gerilmesine sebep olmaktadır ve bu da bebeğe karın gaz sancısı şeklinde acı vermektedir. Gaz Oluşmasının Nedenleri Bebeğin bağırsak sistemi tam olarak gelişmediği için de sindirim sorunları yaşayabilmektedir ve …

Topuk Kanı Testi Nedir, Neden Yapılır ve Önemi Nedir?

Bir bebeğin dünyaya gelmesinden sonraki 24 saatte ya da 3 gün içerisinde yapılması beklenen topuk kanı testi, yeni doğan bebeğin ayağından alınan kan ile gerçekleşir. Bebeğin doğumu sağlıklı bir şekilde gerçekleşse bile oluşan bazı ciddi problemler kendini ebeveynlere göstermeyebilir. Ancak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde uygulandığı gibi Türkiye’de de yapılan yeni doğan taraması ile bebeklerin hastalıkları ileri dereceli hale gelmeden …

Bebeğinizi Domuz Gribi Salgınından Koruyun! Domuz Gribi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Grip, insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. ‘İnfluenza’ adlı virüsün neden olduğu grip, sadece insanlarda değil pek çok omurgalı türünde hastalık oluşturur. Her türe ait, diğer türlerinkinden farklı ve o türe özgü grip virüsleri bulunur. Ancak kimi zaman bir türe ait grip virüsü, başka bir türde hastalık meydana getirebilir. Domuz gribi, bu duruma verilecek en belirgin örneklerden bir tanesidir. Grip …

Bebeğinizi Gripten Koruyun!

Havaların soğumaya başlamasıyla bebeklerde soğuk algınlığı ve gribe sıkça rastlanmaya başlanır. Ebeveynler olarak bizler kendimizi mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerinden koruyabilsek de bebekler için aynı şeyleri söylemek imkansızdır. Bebeklerin bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması bebeklerin bu konuda en büyük risk grubu arasında yer almasına neden olmaktadır. Bu nedenle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, bebeklerin vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan …

Bebeklerde Boğmaca ve Boğmaca Aşısının Önemi!

Bulaşıcı hastalıklar, bebek ve küçük çocukları daha fazla tehdit altına alan rahatsızlıklardır. Çocukların gelişimini tam olarak tamamlamamış zayıf bağışıklık sistemleri ve önlem alarak kendilerini hastalıklara karşı koruyamamaları, onları birinci dereceden risk grubuna sokar. Bu bulaşıcı hastalıkların başında da bebeklerde boğmaca gelmektedir. Boğmaca, her yaştaki duyarlı bireyi etkileyen, özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde ağır seyreden akut, bulaşıcı bir solunum …

Bebeğinizin Sizi Duyuyor mu?

Bebeklerde İşitme Yetisi Neden Kontrol Edilmelidir? Bebeklerde işitme kaybı problemleri olup olmadığını anlamak her zaman için kolay olmamaktadır. Özellikle ebeveynlerin bu durumu fark etmesi zaman alabilmektedir. Oysa ki bebeklerde işitme kaybı problemlerinin erken teşhisi, ileride yaşanabilecek dil gelişimi sorunlarının da önüne geçmektedir. Bebeklerde işitme kaybı, doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada yaklaşık 600 milyon engelli birey …

Sütüm Yeterli Geliyor mu?

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün günde yalnızca bir ya da iki bez ıslatır. Üçüncü ya da dördüncü günden itibaren günde en azından beş ya da altı bez ıslatmalıdır ve bu bezler oldukça ıslak olmalıdır. Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün yeşil-siyah renkte ilk kaka, döneminden geçecektir. Üçüncü gün itibariyle rengi yeşil …

Bebeğiniz ile Banyo Deneyimi

Bebeğinize ilk banyosunu yaptırırken heyecanlanmanız oldukça normaldir ancak deneyim kazandıkça emin olun ki bebeğiniz su sıçramasına bayılmaya başlayacaktır. Bebeğiniz Ne Sıklıkla Banyo Yapmalı? Yenidoğan bir bebeğe haftada iki veya üç kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır. Ancak bebek bezi alanını temiz tuttuğunuza ve bebeğinizin elleriyle yüzünü günde birçok kez yıkamanız gerekmektedir. Yenidoğan bebekler kusmadıkları ve altlarını ıslatmadıkları sürece çok fazla kirlenmezler. …

Mutlu Bebekler İçin Mutlu Sindirim Sistemi

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz. Bebeğinizin sağlığının dinamiklerini oluşturan en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi, bebeğinizin şimdi ve hayatının geri kalanı boyunca mutlu olmasını sağlayacak en önemli noktalardan bir tanesidir. Sindirim Sistemi Oluşumu ve Bilinmesi Gerekenler Bebeğinizin bağırsakları, henüz embriyonik dönemde 4. haftada oluşmaya başlar. Kısacası, henüz …

Spinal Müsküler Atrofi (SMA)

Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülüyor. SMA = Spinal Müsküler Atrofi SMA Tip 1 = Werdnig Hoffmann Hastalığı SMA …

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testisin iniş sürecinde meydana gelen aksaklıklar sonucunda, inmemiş testis adı verilen sorun ortaya çıkabilir. Bu hastaların ¾’ünde 3 ay dolmadan testis yerine iner. Erkek çocuklarında ortalama bir yaşına kadar yaklaşık %4.3 oranında inmemiş testis sorunu görülebilir. Prematüre şekilde dünyaya gelen bebeklerde ise bu oran %33’lere kadar çıkabilir. İnmemiş testis problemi tedavi edilmediği takdirde birçok ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına, cinsiyet ile …

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler, ebeveynlerin bebek ve çocuklarda sık sık karşılaştığı rahatsızlıklardır. Bazen mevsim değişikliği, bazen de beslenme kaynaklı olarak ortaya çıkabilen bu semptomlar, aslında birçok çocuk hastalığının temel bulgularıdır. Bundan dolayı aileler bebekleri hastalandığında tam olarak hangi hastalık ile karşı karşıya olduklarını anlayamazlar. Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi de bu sorunlardan biridir. Genellikle küçük çocukları ve bebekleri hedef alması …

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Tıp dilinde ‘bruksizm’ olarak adlandırılan diş gıcırdatma, genellikle uyku sırasında dişleri farkında olmadan sıkarak veya birbirine sürterek yapılan bir eylemdir. Bebeklerin uyku sırasında, hatta bazı durumlarda gün içinde de dişlerini gıcırdatması, anne-babalar için endişe konusu haline gelebilmektedir. Bazı durumlarda bebeklerin çok şiddetli olmayan düzeyde diş gıcırdatması normal olarak kabul edilir. Ancak yine de doktora ne zaman danışılacağı noktasında, ebeveynlerin diş …

Bebeklerde Dışkı Rengi ve Dışkı Türleri Hakkında Tüm Merak Edilenler! Bebeğinizin Dışkısı Size Ne Anlatıyor?

Bebeklerin beslenmesi ne kadar önemliyse, beslenmenin uzantısı olan boşaltım da oldukça önemli olan ve özellikle yeni anne-baba olmuş kişiler tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Bir bebeğin dışkısının yapısı, rengi, kokusu ve dışkı sayısı genel sağlığı ile ilgili birçok ipucu verir. Bu sebeple tüm dışkı türlerini bilmek ve gerektiğinde müdahale etmek oldukça önemlidir. Dışkılama Nasıl Meydana Gelir? Bebeklerin beslenme yoluyla …

Prematüre Bebeklerin Büyümesini Takip Etmek Neden Önemlidir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre gebeliğin 23. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum, erken doğan bebeklere de prematüre denir. Beklenen tarihten daha erken bir zamanda doğan prematüre bebekler, zamanında doğanlara göre daha düşük kilo ve daha kısa boya sahip olur. Prematüre bebeklerin bir kısmı zaman içinde büyümeyi yakalarken, bir kısmında büyüme geri kalabilir. Prematüre bebeklerin …

Biberon Seçimi Nasıl Olmalıdır? Biberon Hakkında Merak Ettikleriniz

Türk Dil Kurumunda tanımı: ‘Genellikle süt çocuklarına süt ve sulu yiyecekleri içirmekte kullanılan emzikli şişe’ olarak geçen biberonlar, üzerinde fazla düşünülmeden satın alınan bebek malzemelerinden bir tanesidir. ‘Her bebek için en iyi biberon budur!’ denilebilecek bir biberon yoktur çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilirken bazılarını ise tamamen reddedecektir. Biberon seçerken dikkat edilmesi gereken konular: biberonun üretildiği …

Bebeklerde Hipotoni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde oldukça yaygın olan gevşek bebek sendromu, süt çocuklarını etkileyen ve belirtileri bebeklik döneminde fark edilmeye başlayan bir hastalıktır. Gevşek bebek sendromu, yer çekimine karşı bebeğin vücudunun kas direncinde azalma olması ve buna bağlı olarak kas gevşekliği durumunun ortaya çıkması olarak açıklanabilir. Hipotoni (gevşek bebek sendromu), farklı çeşitleri bulunan ve her çeşit için farklı belirtileri bulunan bir sendrom olmaktadır. Hastalığın ağırlık …

Yenidoğan Bebeklerde İshal

İshal, bebeğin kakasının sıvı ve normalden daha yumuşak kıvamda olması olarak açıklanmaktadır. Bebeğin dışkılama sayısında ve miktarındaki ani artış ishal olarak adlandırılır. İshal özellikle yenidoğan bebeklerde ve süt çocuklarında gözlemlenir ve ishal, bebek 2 yaşına gelene kadar ara ara devam edebilir. Ancak bu durum 2 yaşından sonra çok sık rastlanan bir durum olmamaktadır. Yenidoğan bebeklerde ishal belirtileri görüldüğünde doktora başvurmalısınız. Yenidoğan Bebeklerde …

Otizmin Erken Belirtileri

Eğer çocuğunuzun otizm spektrumunda olduğunu düşünüyorsanız, semptomlarla ilgili mutlaka bilgi edinmelisiniz. Bu konuda ne kadar çok bilginiz olursa, çocuğunuza o kadar kısa sürede yardımcı olabilirsiniz. Otizm Spektrum Bozukluğu’nun belirtileri 2-3 yaş arasında görülür. Bazı aileler, belirtileri çocukları daha küçükken de fark edebilir. Genelde bebekler 18. aylarındayken gelişimlerinde görülen duraklama ya da gerileme, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun belirtilerindendir. Otizm tanısı nasıl koyulur? …

Bebek Aknesi

Yeni doğan bebeklerin ağırlıklı olarak yüz bölgesinde görülen akne ve benzeri oluşumlar ilk bakışta akla çeşitli hastalıkları getirerek anne-babaları endişelendirebiliyor. Bazen de ailelerin, ciddiye alınması gereken bulguları akne ile karıştırdığı ve üzerinde durmadığı görülebiliyor. Kimi zaman akne görüntüsü bir görünüp bir kaybolur, kimi zaman lezyonlar uzun süreli olur. Ebeveynler açısından en önemli konu ise hangi durumlarda bir doktora başvurmak gerektiğidir. …

Bebeklerde Egzama: Belirtileri ve Tedavisi

Egzama deride görülen ve kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, kuruluk ve döküntü yaratabilen kronik bir tıbbi durumdur. Egzama’nın neden oluştuğu tam olarak bilinemese de, alerji ve saman nezlesi gibi hastalıkların sık görüldüğü ailelerde daha sık egzamayla karşılaşıldığı bilinmektedir. Çevresel durumlara karşı alerjiler, hava durumu, gıdalar egzamaya neden olabilecek, ve egzama durumunu kötüleştirebilecek etkenlerden biridir. Bununla beraber egzama bulaşıcı değildir ve insandan insana geçmez. Egzama …

Bebek Reflüsü Nedir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Normalde gıdaların yemek borusundan mideye geçmesinden sonra, yemek borusuna geri gelmemeleri gerekir. Ama reflü hastalığında bu düzen bozuluyor. Bebeklerde Reflü Nasıl Olur? Reflü hastalığı, sanıldığının aksine sadece yetişkinlerde görülmez; hatta daha sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda gözlemlenir. Bebeklerde reflünün sık görülmesinin nedeni; gıdaların mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizmasının henüz yeterince çalışmıyor olması …

Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanseri kadınlarda görülen kanserlerin %33’ünü oluşturuyor. Tüm kanser hastalarının ise %20’sini tehdit ediyor. Günümüzde ise artık her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseriyle karşı karşıya kalma riskiyle yaşıyor. Meme kanseri, meme dokusu içinde süt kanalları içerisinde oluşan kanser hücreleridir. Meme kanserlerinin yüzde 80’i invaziv …

Bebeklerde Doğum Lekeleri Neden Olur?

Doğum lekeleri, ailelerin doğum sonrası çocuk doktorlarına en sık sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Bu lekeler doğal olarak aileleri tedirgin etmektedir. Bu lekelerden en sık rastlanan halk arasında “leylek ısırığı” olarak bilinen lekedir. Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 …

Bebeklerde Bakla Zehirlenmesine Dikkat!

Mart ve Nisan aylarında tezgahlara çıkan, mayıs ve haziran aylarında da bulunabilen bakla; faydaları saymakla bitmeyecek vitamin-mineral deposu bitkilerden bir tanesidir. Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini koruyabilir. Tazeyken yeşil, kuruyken de kahverengini alırlar ve baklanın kurusu, tazesine göre daha sağlıklıdır. Bakla içerdiği L-dopa sayesinde mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin üretimini …

Karantina Günlerinde Otizmli Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Otizm, genel olarak bakıldığında 3 yaşından önce belirtilerini göstermeye başlayan ve yaşam boyunca bireylerin iletişimde sınırlılıklar yaşamasına sebep olan bir bozukluktur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Salgın tehdidi nedeniyle evlerde herkesin evlerde vakit geçirdiği bu günlerde, sağlıklı erişkinler bile sorun yaşarken, özellikle otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ve onların aileleri daha da zorlanmaktadır. Çünkü hijyen …

Cilt Bakımı Ürünü Alırken Dikkat

Sağlıklı bir yaşam için bebeklikten itibaren çevreden korunmak, cilt sağlığı dahil tüm vücut sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bakalım bebek cilt bakım ürünü seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? 1. Bebeklerin cilt bakımı için alacağınız ürünlerin pH değerleri nötr olmalı. Yine hipoalerjik olduğundan emin olunmalı. 2. Bebe yağlarını ve nemlendirici kremlerini cilt kuruluğunu önlemek için sık sık kullanılmalı. 3. Banyo köpüğünün alkali sabun …

Emziren Anne Grip Olursa!

Gripken emzirmeye ara vermek bebeğe daha fazla zararı dokunan bir durumdur. Çünkü emzirirken virüsle enfekte olan annenin vücudunda bu virüse karşı gelişmiş olan antikorlar emzirme yoluyla bebeğe geçip, bebeğin hastalanmasında önleyici etki yapacakken, emzirmenin kesilmesi ile bu duruma engel olmuş oluruz. Üstelik bebeği enfeksiyonlardan kansere dek birçok hastalıktan koruyucu özelliği olan anne sütünden mahrum etmiş oluruz. Dolayısıyla bazı kurallara mutlaka …

Bebeğinizin Odası Yeterince Hijyenik Mi?

Bebekler, hassas bir bünyeye sahip olmaları dolayısıyla, dış ortamda yer alan bakteri ve mikroplardan çok daha fazla etkilenir. Peki, bebek odasının temizliği nasıl yapılmalıdır? Çok fazla oyuncak ve eşya barındıran çocuk odaları, mikrop ve bakterilerin yayılması için en elverişli ortamlardan biridir. Bu durum, henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebeklerin hastalıklara karşı savunmasız kalmasına neden olur. Temizliğe Başlarken; Bebek …

Ev Yapımı Pişik Kremi

Bebeği olan annelerin en sık kullandığı ürünlerden biri de pişik kremidir. Pişik kremleri hem pişiği önler hem de tedavi eder. Bu nedenle bir bebek çantasının da olmazsa olmazıdır. Ancak bazı anneler eczane ve marketlerde satılan pişik kremlerinin doğallığına koruyuculuğuna inanmadıkları için hazır pişik kremi kullanmazlar. Bu nedenle biz de ev yapımı doğal ve etkili pişik kremi tarifi veriyoruz. Tamamen doğal ürünlerle …