PRATİK YAŞAM ETKİNLİĞİ: TORBADA EKMEK YAPIYORUZ

Torbada ekmek yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Yağmurlu bir gün mü? Ekmek yap. Huysuz bir çocuk mu? Ekmek yapın. Hasta bir çocuk mu? Ekmek yapın. Peki sıkılmış bir çocuk? Kesinlikle ekmek yapın.
Çünkü ekmek yapmak çocuğunuz için inanılmaz keyifli bir aktivitedir ve sonunda lezzetli de bir ödüle sahiptir: ekmek!

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

Çocuk gelişimi uzmanları tarafından, çocukların gelişimlerinin çok yönlü olarak desteklenmesi önerilir. Okul öncesi mutfak etkinlikleri, çocukların hem sosyal gelişimi hem de beyin ve ince motor becerilerinin gelişimi üzerinde çok yönlü destek sağlayan etkinliklerdir. Çocukların ebeveynleriyle veya öğretmenleriyle birlikte ne yemek yapacaklarına karar vermeleri planlama ve problem çözme becerisini, malzemeleri belli bir sıra ve ölçüyle kullanmaları dikkat becerisi ve matematik algısını, kendi tarifini hazırlama, süsleme, servis etme ve sofra hazırlama ise estetik düşünme ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirir.
Çocuklar için mutfak çalışmaları planlamak, çocuklarınıza fen ile ilgili çeşitli kavramları öğretebilmenizi sağlar. Malzemeleri ölçme, karıştırma, yiyeceklerin yapılarını gözlemleme, besinlerde oluşan renk değişimleri, çeşitli koku ve tatları duyumsama gibi eylemleri gerçekleştirmelerini sağladığınızda çocuklar fen ile ilgili pek çok kavramı kazanmış olurlar. Ek olarak, çocuklara malzeme seçimi, boyut ve renk ayrımı yaptırmak görsel algı ve görsel dikkat becerilerini geliştirir. Aynı zamanda mutfak etkinlikleri sayesinde çocukların besinlerle ilgilenmesini sağlayarak, koku ve tatları ayırt etme yeteneklerinin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Çocuk eğitiminde en çok tercih edilen eğitim metotlarından olan Montessori eğitim modelinde günlük yaşam becerileri içerisinde yer alan okul öncesi mutfak etkinlikleri, çocukların ince motor becerileri ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmeyi, kavram öğretimi sağlamayı, çocuklara gerçek bir yaşam becerisi ve paylaşma kavramını kazandırmayı amaçlayan planlamalardan biridir.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Orta boy açılıp kapanabilir plastik poşet
  • 3 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1 paket maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz 

1 su bardağı un, şeker ve maya paketini bir kapta birleştirin. Yeniden kapatılabilir (Kilitli tip) bir torbaya dökün. Ilık su ekleyin. Torbayı kapatın, havayı dışarı atın. Torbayı elle sallamaya ve karıştırmaya başlayın. Torbayı 10 dakika dinlendirin. (mayalama) Bir kapta 1 su bardağı unu tuzla karıştırın. Eritilmiş tereyağı ile birlikte poşete dökün. Havayı dışarı bastırarak torbayı tekrar kapatın. Çalkalayın ve tekrar karıştırın. Torbayı açın ve son bardak unu ekleyin. Torbayı kapatın ve son kez karıştırın. Hamuru dışarı çekin ve unlu bir yüzeye yerleştirin. Unlu ellerle hamuru 5-10 dakika yoğurun. Hamuru yağlanmış bir ekmek tepsisine yerleştirin. Somun tepsisinin üzerine havlu serin ve evinizde sıcak bir yere koyun. Hamuru 30-45 dakika kabarmaya bırakın. 375 derecede 25 dakika pişirin.

Tüm bu aşamalara çocuğunuzu dahil ederek ekmeğinizi adım adım yapmalısınız. Kilitli poşetin mantığı tamamen çocuğunuz için etrafı kirletmeden hamur kıvam alana dek ona duyusal bir etkinlik sunmak. Bekleme sırasında 10’dan geriye, 20’den geriye doğru sayma, alfabe şarkısı söyleme gibi etkinlikler de yapabilirsiniz. Ekmek yapmayı öğretici ve eğlenceli hale getirmek tamamen sizin elinizde. 🍞

Annemize Not 📝

Mutfak etkinliklerinde olumlu sonuçlar alabilmek için nelere dikkat edelim?

  • Mutfakta zaman geçirmeye başlamadan önce, kesici ve delici aletler, makineler, ısıtıcılar, ocaklar ve fırınlar, çocuğun yutma tehlikesi olan küçük şeyler açısından tedbirlerimizi alalım ve/ya da çocuğumuzun uygunluğunu çok iyi tartalım.
  • Kısacası çocuğa müdahale etmekten kaçınalım, riskleri kontrol altına alarak olabildiğince özgür bırakalım.
  • Doğru ve yanlışları yaşayarak öğrenmelerine izin verelim, deneme yapmalarını destekleyelim. Cesaretlendirici, destekleyici, motive edici olalım.
  • Kısa ve öz cümlelerle bol bol konuşup her şeyi adlandıralım, anlatalım ama çocuğu zorlamayalım.
  • Çocuğun yaşına, beceri düzeyine uygun ve sevdiği yiyeceklerden oluşan tarifleri, seçelim.
  • Mutfağın bizim zorunlu işimiz ama onun oyunu olduğunu unutmadan; istediği işi, istediği zaman, istediği kadar yapmasına izin verelim. Çocuk olduklarını, her ne olursa olsun dikkatlerinin çabuk dağılacağını, sıkılıp bıkıp gidebileceklerini, dün çok severek yaptıkları bir şeyi bugün istemeyebileceklerini unutmayalım. Tabii biraz da yaşıyla orantılı olarak düşünelim örneğin 3 yaşındaki iki fasulye ayıklayıp gidebilir ama 10 yaşındakinin başladığı işi bitirmesi istenebilir.
  • Mutfak işlerinden söz ederken olumsuz olmayalım. Çocuğun istenmeyen, kötü bir iş gibi algılamasına neden olmayalım.
  • Ortalığın kirlenmesi ve dağılması konusunda söylenecek bir şey yok maalesef ama çocuklu bir evin fazla toplu ve düzenli olması çocuğun eğitimi yönünden bir şeylerin doğru gitmediğinin işaretidir diyebiliriz. Burada ancak mümkün olduğunca kolay temizlenebilir bir alanda olmak, yapılan işe göre belki yere büyük bir koruyucu sermek, önlük kullanmak gibi kolaylaştırıcılar önerilebilir.
  • İşler bittikten sonra mutfağı temizleme işini mutlaka çocuktan yardım alarak birlikte yapın. Katkısının az ya da çok olması önemli değil. Böylece bir işin ardında dağınıklık bırakmamak ve temizlik yapmak gerektiğini de öğrenmiş olur.

wwww

Haftanın Şarkısı🎶

Sabah Bir Yumurta Üç Dilim Ekmek;

Sabah bir yumurta üç dilim ekmek
Bir bardak süt ile ne güzel içmek
Bir parça beyaz peynir
Biraz da siyah zeytin
Anneciğim kahvaltımı getirir
Bir parça beyaz peynir
Biraz da siyah zeytin
Anneciğim kahvaltımı getirir

Öğlen bir tas çorbayla
Bir tabak yemek
İki dilim ekmekle meyve de gerek
Hiç ayırmam yemekleri ne olursa yerim
Anneciğim öğlen yemeğimi getirir
Hiç ayırmam yemekleri ne olursa yerim
Anneciğim öğlen yemeğimi getirir

Akşam bir tabak yemekle iki dilim ekmek
Pilavın yanında ayran da gerek
Hayır demem ıspanağa pırasayı yerim
Anneciğim akşam yemeğimi getirir
Hayır demem ıspanağa pırasayı yerim
Anneciğim akşam yemeğimi getirir

Her gün böyle yiyenler
Çok çok çabuk büyürler
Annesini Babasını dinleyenler
Uykudan önce çocuklar
Annenize şöyle deyin
Anneciğim sütümü de getirin
Uykudan önce çocuklar
Annenize şöyle deyin
Anneciğim sütümü de getirin

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 38. Ay Etkinliği 2

    HAREKET ETKİNLİĞİ: DENGE Bu hafta önereceğimiz etkinlik; ”Denge” Düşmeden kala…
  • 38. Ay Etkinliği

    SANAT ETKİNLİĞİ: TAVŞAN KALEMLİK Bebeğinizin artık ikili oyunlar oldukça ilgilerini çeker.…
Daha Fazlası 38 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı