DUYUSAL ETKİNLİK: DOĞA AVI

Çocuğunuzla birlikte bir doğa avına çıkmak, hem çocuğunuzla hem de doğayla bağ kurarak zaman geçirmenin harika bir yoludur. Duyusal bir doğa kartı yaparak çocuklarınız için bir doğa avı oluşturun. Bir doğa duyusal kartı kullanmak, küçük çocukların ava çıkmasını kolaylaştırır.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

Çocukların çevreleriyle kurduğu ilk temas aile ve ev içerisinde başlar. Zamanla sokak, park ve okullara yayılan bu etkileşim, onların gelişimi için oldukça önemli. Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini destekleyen bir diğer ortam da doğa. Özellikle çevrelerini daha iyi algılayabilmeleri ve diğer canlılarla etkileşime geçebilmeleri için paha biçilmez bir hazine. Doğa etkinlikleri ise miniklerin merak duygusunu pekiştirmeden empati yeteneği kazanmasına, motor becerilerden sosyalleşmelerine kadar pek çok konuda etkili.

İnsanların çevrelerine karşı en şüpheci ve meraklı olduğu dönem, hiç kuşkusuz, çocukluk dönemi. Çocuklar; doğa ile tanıştıklarında onu gözlemlemeye, anlamaya ve keşfetmeye gayret gösterir. Doğa ile temas ettiklerinde hayvanların hareketlerini izler, çıkardığı sesleri anlamaya çalışır, ağaçlara ve bitkilere dokunarak onlarla bağ kurar. Böylece çocukların gözlem, kavrama ve analiz yetenekleri gelişir.

Minikler, doğayı inceleyerek çeşitli çıkarımlarda bulunurlar. Örneğin, karıncaların ve arıların çalışmasını izleyerek çalışmanın ve dayanışmanın önemini kavrayabilirler. Gözlem yetenekleri ile ağaçların ve çiçeklerin özelliklerini algılayabilirler. Doğadaki varlıkların isimlerini öğrenerek kelime haznelerini geliştirirler.

Doğada yapılan her türlü etkinlik çocukların motor becerilerini geliştirir. Açık havada oynanan oyunlarda minikler dengede durmayı, el, kol ve göz hareketlerini kontrol etmeyi öğrenirler. Doğada vakit geçirerek fiziksel koşullara ne kadar dayanıklı olduklarını keşfedebilirler.

Doğa etkinlikleri genelde oksijenin bol olduğu yerlerde ve nispeten güneşli günlerde yapılır. Çocuklar bu sayede temiz hava solurlar, toprağa basarak enerjilerini yenilerler ve güneş ışığı sayesinde bol bol D vitamini depolarlar. Ayrıca esneklikleri arttığı için çeşitli sporlara olan yatkınlıkları da artar. Çocukların doğada katıldıkları etkinlikler öz güvenlerini artırmaları için onlara çeşitli fırsatlar sunar. Sorumluluk alarak çeşitli görevler üstlenmeleri ve zorlukların üstesinden gelmeleri, kendilerinin ne kadar başarılı olduklarını fark etmelerine olanak tanır.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Karton parçası
  • Arka bahçenizden, parktan veya doğada toplanan doğa ürünleri.
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Sepet çanta
  • Kağıt

Bir kağıdı aynı boyutta kesilmiş bir karton parçasına yapıştırmak için yapıştırıcı kullanın.
Doğa avı yapacağınız mekandaki doğal nesneleri kağıdına yapıştırın ve kurumaya bırakın. Doğa duyusal kartını etiketleyin. (isteğe bağlı) Doğa duyusal kartını ve sepetini topladığınız alandaki çocuğa verin ve karttakilerle eşleşen nesneleri bulmasını söyleyin. Çocuğunuzun topladığı nesneleri sıralayın ve tartışın. Çocuğunuzu bulduğu öğeleri duyusal karttaki öğelerle eşleştirmeye davet edin. Çocuğunuzu, etkinliği genişletmenin bir yolu olarak topladıkları nesneleri kullanarak bir doğa kolajı veya kendi duyusal kartını yapmaya davet edin.

Annemize Not 📝

Doğada çöpçü avı yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Bütün mesele dışarı çıkmak, bağlantı kurmak ve eğlenmek! Bu fikirlerden herhangi birini kullanın veya kendi yönteminizle yapmak için ilham alın. İyi avlar!

  • Çocuğa ne toplaması gerektiğini göstermek için eşyaları bir çantaya koyun.
  • Kartı, başvurmak için avda yanınızda getirin veya çocuğun sadece hafızayı kullanarak ava çıkmasına izin verin. [Bellek etkinliği]
  • Sayma alıştırması yapmak için çocuğun her bir öğeden belirli sayıda toplamasını sağlayın. [Matematik etkinliği]
  • Avdan sonra çocuğun gözlerini bağlayın ve nesneleri dokunarak tanıyıp tanımadıklarını görün. [Duyusal aktivite]
  • Dokular, renkler, şekiller, boyutlar vb. olarak ava çıkın.
  • Gerçek öğeler içeren bir kart yerine yazdırılabilir bir kart kullanın.

wwww

Haftanın Şarkısı🎶

Doğayı Sev;

Doğayı sev arkadaş
Doğada bulut var.
Bulutu sev arkadaş
Mavide umut var.
Doğayı sev arkadaş
Doğada güneş var.
Güneşi sev arkadaş
Sarıda sıcak var.
Doğayı sev arkadaş
Doğada ağaç var.
Ağacı sev arkadaş
Yeşilde hayat var.
Doğayı sev arkadaş
Doğada sevgi var.
Sevgiyi bil arkadaş
Sevgide mutluluk var

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

 

  • 45. Ay Etkinliği 2

    MATEMATİK ETKİNLİĞİ: BONCUKLARLA SAYIYORUM Çocukların aynı anda hem ince motor becerilerin…
  • 45. Ay Etkinliği

    İNCE MOTOR VE SANAT ETKİNLİĞİ: YIRTMA YAPIŞTIRMA Etrafında olup bitenleri öğrenmek ister. …
Daha Fazlası 45 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı