İlk aylar bebekler için gece beslenmesi oldukça önem taşıyor. Yenidoğan, beslenme için yaşamın ilk 3-4 ayı gece sık sık uyanıyor. Ancak bebek belli bir süre sonra bu alışkanlığa kendiliğinden son veriyor. Buna rağmen pek çok anne, bebek uyunmasa bile onun acıktığını düşünerek gece beslenmesine devam ediyor. Annelerin “bebeğim aç kalırsa” endişesi bebek tarafında bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor ve beraberinde hem zorlu bir süreci hem de bazı sağlık problemleri oluşabiliyor.

Yeni doğan bebeklerin mide kapasiteleri oldukça küçüktür ve sindirim sistemleri henüz tam gelişmemiştir. Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.

Hangi Ayda Kaç Beslenme Yapılmalı?

Bu konuda fazlaca görüş bulunsa da genel olarak takip ettiğimiz ortalama değerler;

  • 0-4 ay 2-3 saatte bir uyanıp beslenebilir.
  • 6.aydan sonra gece 3 yada 2 beslenme yapabilir.
  • 8.aydan sonra gece 2 yada 1 beslenme yapabilir.
  • 12.aydan sonra gece max bir beslenme yapılabilir.

Ancak burada en doğru gece beslenme sayısını öğrenmek, bebeğinizi takip eden kilosunu ve gelişimini bilen çocuk doktorunuza danışmaktan geçer.

Eğer bebeğinizi emzirerek uyutuyorsanız eğer meme/biberonla kurulmuş uyku ilişkisi sonucunda bebekler geceleri de kalkıp emmek isterler. Bunun ana sebebi başka türlü uykuya dalmayı bilmemeleridir. Bu nedenle öncelikle meme uyku ilişkisini yani emerek uykuya geçmeyi ortadan kaldırmalısınız. Akşam emzirmeden uyumasını sağlamadığınız sürece gece beslenmesini kesmeniz neredeyse imkansızdır. O sebeple memeyi bırakırsam bu süreç geçecek diye düşünmeyin… Öncelik mutlaka meme ve uyku ilişkisini düzenlemektir!

Geceleri Neden Uyanıyor?

Bebeklerin gece sık uyandıkları kesin. Ama nedeni tam olarak bilinmiyor. Ve çoğu zaman bebeğin uyanma sebebi karnının acıkmış olması değil. Eğer bebeğiniz ilk birkaç ayı geride bırakmış ve uykuya dalmadan önce karnı da doymuşsa, gece uyanmalarının sebebi çoğunlukla annesinin orada olduğunu bilerek rahatlama ihtiyacından gelir. Tabii bunun yanı sıra, yeni diş çıkarma, emeklemeye veya yürümeye başlama gibi dönüm noktalarında da daha sık uyanmaya başladığını fark edebilirsiniz, bu da gayet normal.

Bunların dışında annelerin aklındaki soru işaretlerinden biri de, gece sıklıkla kalkıp emzirme ritüeli sona erdiğinde, sütlerinin azalacağına dair korkudan ortaya çıkıyor. Fakat bu konuda da endişelerin yersiz olduğunu belirtmek gerek. Eğer bebeğinizi gün içerisinde düzenli şekilde emziriyorsanız, gece emzirmelerinin sıklığının azalması süt miktarını etkilemeyecektir. Kaldı ki uykunuzu ne kadar iyi alırsanız, sütünüz de o kadar kaliteli olacaktır.

Gece Beslenmesi Ne Kadar Olmalı?

  • Doğumda bebeklerin mide kapasiteleri günde sadece 5-7 cc’dir. Zamanla mide kapasitesi artıyor.
  • Yenidoğan bebeğin mide kapasitesi, ilk günlerde 5-7ml (Bir kiraz tanesi büyüklüğündedir).
  • 3’üncü gün 20-25ml (Kabuklu ceviz büyüklüğündedir).
  • Bir haftalıkken 45-60ml (Bir kayısı büyüklüğündedir).
  • Bir aylıkken 80-150ml’ye (Yumurta büyüklüğünde) ulaşıyor. Bu nedenle özellikle 3’üncü aya kadar bebekleri çok sık, ne zaman isterlerse o zaman beslemek önemli. Özellikle yenidoğan döneminde mide kapasitesinin küçük olması nedeniyle gece beslemek şart. Onu üç saati geçmeden anne sütü ile beslemelisiniz. İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor.
  • Genellikle 6’ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9’uncu aya kadar da uzayabiliyor. Bebeğiniz her zaman aynı saatte uyanıp çok ısrarla emiyorsa, bu açlıktan uyanıyor anlamına geliyor. Ancak düzensiz uyanıyor, bir lokma emip yeniden uyuyorsa, aslında alışkanlıktan uyandığı söylenebilir. Bu tamamen annelik içgüdüleri ve yeterli gözlemle anlaşılabiliyor.

Uzun süreli gece beslenmesi çocuklarda reflü hastalığına yol açıyor. Bu nedenle çocuğunuzu tıka basa beslemekten kaçının. Ayrıca gece beslenmeleri 6 ay-1 yaştan sonra diş çürükleri, kulak enfeksiyonu sıklığını da artırıyor. Gece beslenmesi uyku düzenini ve iştahı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden. Gece beslenen çocuk gündüz iştahsız, yeme bozukluğu olan bir çocuk olabiliyor. Bebekler hızla büyüyüp bir birey olma yolunda ilerlerken, bi takım alışkanlıkları onlara kazandırmak anne ve babalara düşüyor. 6 aydan sonra gece beslenmeleri kesilebilir.

Gece Beslenmesinin Zararları

  • Bebeğin uykusu bölünür.
  • Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir.
  • Aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir.
  • Diş çürüklerine neden olabilir.
  • Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.

Gece Beslenmesini Kesmek İçin Öneriler

Gece beslenmesini kesmek isteyip istemediğinize karar vermek en önemli püf nokta. Hem anne hem baba tutarlı davranmalı. Deliksiz gece uykusu uyuyan bebeklerin gündüz daha mutlu ve huzurlu bebekler olduğunu bilmeli ve istikrarlı davranmalısınız. Gece beslenmeyi kesmeden önce gündüz beslenme miktarlarını artırmalısınız. Ayrıca yatmadan önce bebeği uyandırmadan emzirip yatırabilirsiniz.

  1. Öncelikle mutlaka sabırlı ve sakin olun. Adım adım planlı ilerleyin. Bu tek gecede çözülecek bir iş değildir.
  2. Bebeğiniz her uyandığında beslememelisiniz. Bebeğinize biraz zaman vermek; neden uyandığını dinlemeniz gerekir! Oda sıcaklığı, ıslak bez, gaz sancısı ya da rüya gibi birçok farklı nedenle de uyanmış olabilir.
  3. Kendinize bir günlük tutun böylece gece de kaç defa kaç dakika emzirdiğinizi ortalama uyanma saatlerinizi görebileceksiniz. Bu doğrultuda gece beslenmesini birden kesmek değil, aşamalı kesmeyi planlamalısınız.
  4. Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız sütü sulandırılabilir veya giderek süt miktarı azaltıp, su miktarını artırabilirsiniz. Bu sayede bir süre sonra sadece su için uyanmak istemeyecektir ( istisnai durumlar mutlaka olur, uyandığında sadece su teklif etmekte alışkanlık oluşturabilir)
  5. Öncelikle beslenmeleri en az 4 saat aralıklara çıkarın. Sonrasında sadece ilk 4 saatteki beslenmeyi yapın. Eğer biberon kullanıyorsanız mamanın miktarını 30cc azaltarak da gidebilirsiniz. Daha uzun sürer ama daha yumuşak bir geçiş olur.
  6. Her uyandığında beslenirse, beslerseniz eğer bebeğiniz bu noktada meme/biberon demektir uyku kısmında hatalı ilişki kuracak ve her uyandığında uykuya dönmek için meme/biberon talep edecektir.
  7. Bir daha acıkıp uyanmasın diye fazla beslemek, bebeğinizin uyanmasına sebep olabilir. Fazla beslenmek gaz sorunları ve ya kendini rahatsız hissetmesine sebep olabilir.
  8. Eğer tutarlı davranamayacağınızı düşünüyorsanız. Gece emzirmesini aniden kesebilirsiniz.. Kabus gibi 3 güne hazırsanız eğer! Bu süreçte uykuya döndürme işini babaya teslim edebilirsiniz. Baba da talep edilecek bir meme olmadığı için size vereceği tepkiden daha azını verecektir..
  9. 18 ay üzeri hala kesilmeyen gece beslenmesi biberon çürüklerine sebep olabilir.
  10. Eğer bebeğinizin çok zorlandığını hissediyorsanız, biraz daha küçük adımlar atmaya çalışın, çocuğun işin içinde olduğu her durum gibi sabır gösterin.
Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı