Bebek SPA’ları Avrupa’da ve Asya’da uzun yıllardır 0-10 aylık bebeklere uygulanmaktadır. Ülkemizde ise son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bu yöntemin birçok faydası bulunur.

Bu yöntemde; bebekler özel yaptırılan küvetlerde, güvenli boyun simitleriyle yaklaşık 25 dakika boyunca yüzerler.

Bebek spası; bebeklerin kas ve motor gelişimlerini destekleyerek onların rahatlamasına, kolik ve gaz sancısı gibi problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Bu sebeple suyla gelen sağlık anlamına gelen SPA hakkında ebeveynlerin bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Bebeklerde SPA Faydaları

Bebekler önce kendilerine uygun ölçekteki hidroterapi havuzlarına alınırlar. Burada suya karşı gösterilen direnç sayesinde kas ve motor gelişimlerini güçlendirecek egzersizler yapılmış olunur. Ardından uzman bebek masajı terapistleri tarafından yapılan masajla rahatlarlar.

  • Bebek spası, bebeklerin sosyalleşmesine ve sağlıklı büyümesine destek verir.
  • Bebeklerin zihinsel ve motor becerilerinin gelişimini destekler. Bu da bebeklerin daha bilinçli ve kontrollü hareket etmelerine yardımcı olur. Çünkü bebeğin beyin ve kas gelişimi bunları ne kadar hareket ettirdiğine bağlıdır.
  • Düzenli yapılan spa ve masaj, bebeklerin uykuya geçişlerini kolaylaştırır.
  • Diş ağrıları olan dönemde ise bebeklerin ağrılarını hafifletir.
  • Suyun göğüs kafesine uyguladığı basınç, akciğerlerin kapasitesini ve göğüs kaslarını güçlendirerek arttırır. Bu da solunum sisteminin gelişmesine yardımcı olur.
  • Denge ve koordinasyonu geliştirir.
  • Kalp ve dolaşım sistemini harekete geçirir.
  • Sinir sistemini rahatlatır.
  • Ebeveyn ve bebek bağını güçlendirir.
  • Bebeğin bağımsızlığını ve öz güvenini artırır.
  • Bebeğin koku hafızasını zenginleştirirken, ruhsal rahatlama sağlar. (Farklı kokulardaki masaj yağları)
  • Eklemlerdeki gerilimi azaltırken, iskelet kaslarının rahatlamasını sağlar.
  • Bebeğin fizyolojik gelişiminde destekleyici rol üstlenir.

Bebek Spası Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Uzmanlar bebeklerde herhangi bir fiziksel sorun yoksa (kolik, kas hastalığı, kabızlık vb.) haftada bir ile ayda iki kez bebek SPA merkezlerine gitmelerini önerir. Bu, bebeğin büyüme ağrıları, kas ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.

Bebek SPA Merkezlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bebeğinizi emanet edeceğiniz insanlar çok önemlidir. Günümüzde neredeyse her şehirde, büyükşehirlerde ise sayısı birden fazla bebek SPA merkezi bulunmaktadır. Bu sebeple ebeveyn olarak “Hangisini tercih etmeliyim?” sorusunu kendimize sormamız gerekir.
  • Öncelikle Bebek SPA merkezlerinde bebeğinize eşlik edecek kişilerin Millî Eğitim Bakanlığı onaylı masaj terapistleri olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Spa işleminin bir uzman eşliğinde yapılması gerekir. Havuzdaki belli sıcaklık, 20 dakikanın üzerinde suda kalan bebeğin vücut ısısını arttırabilir. Bu sebeple eğitim, tecrübe ve kontrol önemlidir.
  • Spa havuzunda kullanılan boyun simidi de oldukça önemlidir. Bebeğinizin boynunda tahminen 1 parmak boşluk kalacak şekilde konumlandırılmalıdır. Kalite olarak plastik değil, bebeklere uygun formda olan hassas kumaştan yapılan boyun simitleri kullanıldığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde plastik bir boyun simidi, bebeğinizin belli ısıda uzun süre suda kalması sonucu cildine zarar verebilir.

Spa Sonrası Yapılan Bebek Masajının Faydaları

Masaj bebeğin solunumuna yardımcı olur. Bebeklerin solunumları sıklıkla düzensizlik gösterebilir. Yapılan araştırmalar masajın bu konuda bebeklerin solunumunu desteklediğini ortaya koymaktadır.

Masaj bebeğin büyümeyi destekleyen hormonlarını uyarıcı bir etki yapmaktadır. Masaj bebeğin büyümesini destekleyerek gelişimini olumlu etkiler. Masaj bebeğin sadece fiziksel gelimini desteklemez. Ayrıca bebeğin potansiyelini de geliştirir. Bebeğin zekâ gelişimi ve duygusal gelişimine katkıda bulunur. Nitekim daha önce ABD’ de Miami Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada haftada 5 gün, günde 3 defa 15 er dakikalık seanslarla masaj yapılan prematüre bebeklerin günlük kilo artışları, masaj yapılmayan bebeklerden %53 daha yüksek bulundu.

Masaj bebeğin beyin gelişimine katkı yapmaktadır. Yapılan araştırmalar masajın bebeklerin nörolojik gelişimini desteklediğini ortaya koymaktadır. İlk 1 yıl bebeklerin beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Masajla bu gelişimime ekstra bir katkı yapılmaktadır.

Masaj bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak masaj yapılan bebeklerde soğuk algınlığı, ishal gibi vakaların daha az görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bunun aksine masaj uygulanmayan veya genelde dokunma yoksunluğu çeken bebeklerde bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir. Dokunma sindirim hormonu salgılanmasına yardımcı olur ve bebeğin sindirim sistemi daha iyi çalışır.

Masaj bebeğin stresini azaltır. Stres bebeklerde kolik sorununu da tetikleyebilen bir etken. Bebek masajı stres hormonu olan kortizol düzeylerini düşürerek bebeğin stresini önemli derecede azaltabilmektedir.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı