Dünyadaki en kutsal görevlerden birisi emzirmek, en kutsal mesleklerden birisi de anneliktir. Anne sütü ve emzirme eski çağlardan beri bir saygınlığın ifadesidir. Eski Mısır’da kadınların çoğu köle olarak çalıştırılırken, emziren kadınlar süt anneler el üstünde tutulur, hatta Kraliyet Sarayında düzenlenen etkinliklere davet edilirlerdi ve bu kadınların çocukları adeta kralın akrabası sayılırdı. Yunan mitolojisinde baktığımızda bir Yunan tanrıçasının sütünü içenlerin ölümsüzlük kazandığına, herkesin bildiği güç timsali Herkül’ü yenilmez yapan şeyin de annesinin sütü olduğuna inanılırdı. Antik çağlardan beri anne sütü ve emzirme kavramı çok değerlidir, çünkü, anne sütü Yaradan’ın insanlara en büyük armağanıdır.

Geçmişimizde durum böyleyken bugünümüzde emziren anneler için fazlasıyla moral bozacak bilgi akışı mevcut. Bazen büyüklerimizden bazen çevremizden bazen de yanlış kaynakları araştırarak edinilen yanlış bilgiler etrafınızı kuşatmış durumda.

Şimdi doğrusunu öğrenme zamanı… Hadi emzirme hakkında doğru bilinen yanlışlara göz atalım!

  • Sütünüzün Gelmemesi Bebeğinizi Aç Bırakır

Doğumdan hemen sonra memenizden gelen süt miktarı, bebeğinizin ihtiyacı kadardır. Göğsünden şarıl şarıl süt gelmesini beklememelisiniz. İlk günlerde bebeğinizi emzirirken sadece bir çay kaşığı kadar süt gelebilir ve bu normaldir. Sütünüz, emzirdikçe artacaktır. “Sütüm gelmiyor, bebeğim doymuyor.” düşüncesi bebeğinizle aranızda strese yol açar. Kendinizi çok zorlamayın ve stres yapmamaya çalışın.

  • Yenidoğan Bebekler Sürekli Emzirilmelidir

İlk 2 günden sonra bebeğinizi ortalama 2 saatte bir emzirmeniz yeterlidir. Emzirmenin ilk haftada bu sıklıkta olması, olası yenidoğan sarılığının çabuk geçmesini sağlamaktadır. Daha az emzirmek ise sütün göğsünüzde birikmesine, ağrıya ve meme ucu yarasına neden olabilir.

  • Her Kadın Yeterince Süt Üretemez

Hayır! Bebekler birçok farklı nedenden dolayı ağlarlar. Bu normal. Bebeğiniz ağladığında, bir şeyin farklı olması gerektiğini söylemeye çalışır. Ağlamak bebeğinizin iletişim yoludur. Bebeğiniz aç olabilir veya uykusu gelmiş olabilir.  Veya bebek bezi kirlenmiş olabilir.

  • Biberon Alırsa Memeye Dönmez

Bazı bebekler annesini emip arada biberon alıp, tekrar anne memesine dönebiliyor. Bazı bebeklerse biberon alınca tekrar memeye dönmek istemiyor. İşte o zaman anne memesine benzeyen, akış hızı yavaş biberonlardan tercih etmelisiniz. Bebekler biberon kullansa bile önce emzirme yapılmalıdır. Mümkünse 4-6 hafta arasında biberonla karşılaşmamasına gayret edilmelidir. İşe başlayacaksanız son 10 gün kala akış hızı yavaş biberonla bebeğinizi aralarda beslemeyi öğretmelisiniz. İşe başladığınızda siz iş yerinizde günde 2 kere süt sağma makinesi yardımı ile sağma yaparsanız ve eve gelir gelmez bebeğinizi emzirirseniz bu sürecinizde de anne sütü ile devam edebilirsiniz.

  • Mama ile Beslenirse Daha İyi Uyur

Bebeklerin formülü sindirmesi daha uzun sürer, bu nedenle beslemeler daha uzun aralarda olabilir ve daha uzun uyuyabilir. Ancak, emzirilen bebekler aslında daha güvenli uyurlar. Daha sık uyandıkları gerçeği, emzirilen bebekleri 1 yaşından küçük bebeklerin önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan ani bebek ölüm sendromundan (SIDS) korumaktadır. Daha güvenli uyku bebeğinizin emzirilmesi için önemli bir avantajdır.

  • Annen Emzirdiyse Emzirebilirsin

Emzirme yeteneği genetik değildir. Doğru yardım ve desteğe sahip olmakla ilgilidir. Annen ya da kız kardeşin emzirememiş olması, sütünün az gelmiş olması  veya hiç olmaması sizin de olmayacağı anlamına gelmez. Yapmanız gereken bebeğinizle ten temasını arttırmak ve bol bol emzirmektir.

  • Küçük ya da Büyük Göğüsler  Emzirmeyi Zorlaştırır

TÜM memeler emzirmek için harikadır! Her boyuttaki göğüsler bol miktarda süt yapabilir ve bebekler memelerinizin veya memelerinizin büyüklüğünden bağımsız olarak başarılı bir şekilde beslenebilir. Bir emzirme danışmanı, sizin ve bebeğiniz için en uygun emzirme pozisyonunu bulmanıza yardımcı olabilir.

  • İkiz Bebeklerin Varsa Emziremezsiniz.

Emin olabilirsin, emzirebilirsin! Vücudunuz ikizleri ve hatta üçlüleri besleyecek kadarsüt yapabilir. Bazı anneler iki bebeği aynı anda beslemeyi sever. Diğerleri ise her seferinde bir tane beslemeyi tercih eder. Farklı anneler ve bebekler farklı emzirme pozisyonlarını tercih edebilir. Emzirme seansalarında sabır, yaratıcılık ve aile desteği gerekir, ancak sağlık faydaları ve bağları buna değer.

  • Emzirmek Hızlı Kilo Verdirir

Hamilelikten kalan fazla kiloları vermek sağlık açısından önemlidir. Fakat emziren annelerin süt için fazladan enerji ve beslenmeye ihtiyaçları olduğundan dikkatli olmalıdır. Yetersiz beslenme anne sütü üretimini olumsuz etkileyebilir. Vücudun emzirmek için ihtiyaç duyduğu ekstra enerjinin bir kısmı gebelik sırasında depolanan yağdan gelir, bu da kilo vermeye sadece yardımcı olabilir fakat hızlı kilo vermeyi sağlamaz.

  • Ne İstersem Yiyebilirim, Ne de Olsa Hepsini Yakıyorum

İstediğinizi yememeli, dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Enerji kısıtlamasına dikkat etmeli, fast-food tüketmemeli ve tatlılardan uzak durmalısınız. Emzirmek yağ yakımına yardımcı olsa da kendiniz ve bebeğiniz için ne yediğinize dikkat etmeli, egzersiz yapmalı ve doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

  • Bebeğim Rahatsızlandığında Emzirmemeliyim

Bebeğiniz hastalandığında emzirmeyi bırakmayın. Emzirmek bebeğin özellikle hastayken ihtiyacı artan sıvıyı en doğal yolla sağlar. Ayrıca anne sütü, içeriğindeki immunoglobulinler sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Emzirdiğim Süre Boyunca, Doğum Kontrolüne İhtiyacım Yok

Emzirmeyi doğum kontrol yöntemi olarak kullanamazsınız. Daha önce yapılan çalışmalar göre; vücudun hamilelik ve doğum sırasında serbest bıraktığı hormonlardan dolayı gebelik riski olabilir. Ayrıca, emzirme sırasında adet kanaması görülmese bile yumurtlama ihtimali vardır. Emzirirken kullanabileceğiniz en uygun doğum kontrol yöntemi için doktorunuzla konuşun.

  • İlk Sütü (Kolostrum) Bebeğe Vermemeliyim

Kolostrum bebek için çok önemli besinler içerir (örneğin zengin antikorlar). Bebeğin bağışıklık sistemi için bu oldukça önemlidir, enfeksiyonlara karşı korur ve ilk dışkının atılmasına yardımcı olur. Doğumdan sonraki ilk günlerde olan kolostrum bebeğin bu zamanda tam olarak ihtiyacı olan şeydir.

  • Göğüslerimi Sarkıtacağı İçin Emzirmek İstemiyorum

Emzirmek göğüslerinizi etkilemiyor. Deformasyonlar genelde gebelik sürecinde oluyor. Hamilelik süresinde göğüs ağırlığı ikiye katlanır. Bu artışla göğüsleri destekleyen bağlarda ekstra stres olur ve bu da sonrasında sarkmalara sebep olabilir.

Bebek beslenmesiyle ilgili bütün bilim insanlarının, Dünya Sağlık Örgütü’nün, Unicef’in önerisi ve Sağlık Bakanlığı’nın politikası; “Bebeklerin ilk 6 ay su bile verilmeden sadece anne sütüyle beslenmeleri ve 6. aydan sonra da uygun ek beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi”dir. Emzirme sadece 6 ayla sınırlı değildir. Emzirmenin faydaları ek beslenme döneminde de devam etmektedir. Ülkemizde en çok yanlış anlaşılan konulardan birisi budur. Yani emzirme uygun ek beslenmenin başladığı 6. aydan sonra da durdurulmamalı ve 2 yaşına kadar sürdürülmelidir.

Emzirme döneminde en önemli etkenlerden biri de kendine ve sütüne güvenmektir. Etraftan aldığınız duyumlara kulaklarınızı kapatmanızı öneririz.

Sütünüzün maşallahı var! 😊❤️

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı