Pişik sorunu, tüm ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı zorlu durumlardan biridir. Her ne kadar çeşitli önlemler alınsa da pişiğin ortaya çıkmasında çeşitli faktörler etkili olabilir.

Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulması ve iltihaplanmasından dolayı oluşan kızarıklığa verilen isim olarak bilinir. Vücudun hava almayan kıvrım bölgelerinin çeşitli sebeplerle ıslak ya da nemli kalması sonucunda meydana gelir. Genellikle idrar kaçırmadan kaynaklandığı için dermatit olarak kabul edilir. Bebeklerin huzursuz olmasına neden olan pişik durumunu önlemek için çeşitli yöntemler bulunur.

Pişiği Önlemenin Yolları Nelerdir?

Pişik denildiği zaman akla bez bölgesi gelir. Yine de bu sorunun sadece bez bölgesinde olmadığından bahsetmekte fayda var. Vücudun neme maruz kalan kıvrımlarında da pişik görülebilir. Pişiği önlemek için gerekli yöntemlere gelin birlikte göz atalım!

  • Terlemeye Dikkat Edin

Terleme durumu, bebeklerin cildinde tahrişe sebep olabilir. Ayrıca pişik olan bölgelerin tere maruz kalması da tahrişin derecesini artırabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bebeklere sık sık banyo yaptırılması önemlidir.

  • Ciltler Nemli Kalmasın

Cildin nemli kalması, pişiğe neden olabilir. Bu nedenle banyo sonrası bebeklerin cildini iyi bir şekilde kurulamak gerekir. Özellikle boyun, bez bölgesi, kol içi ve diz arkası gibi boğum bölgelerinin dikkatlice kurulanması gerekir. Bu bölgeler yumuşak dokulu bir örtü ile temizlenebilir.

  • Antibiyotik Kullanımında Gözlem

Antibiyotik kullanımı, cilt üzerinde tahrişe ve pişiğe sebep olabilir. Bu dönemlerde bebeklerin cildinin gözlemlenmesi gerekir.

  • Beslenme Düzenine Dikkat Edin

Bazı durumlarda bebeklerin tükettiği gıdalar da pişiğe davetiye hazırlayabilir. Bunun için yemek sonrası ciltte kızarıklık fark edildiğinde, bebeklerin o gıdalardan uzak tutulması gerekir. Örneğin; yumurta, çilek, portakal, fındık, kakao gibi asitli ve baharatlı besinler pişiğe neden olabilir.

  • Pişik Kremi Kullanın

Pişik önleyici kremler, bebeklerin cildini koruyarak pişik oluşumunu önler. Pişik kremleri pişiğin önüne geçer, sorunu tedavi eder. Bu nedenle özellikle bez değişiminde kullanılabilir.

  • Pişik Kreminin İçeriğine Dikkat Edin

Pişik oluşumunu önlemek için cilt bariyerinde koruma görevi gören maddelere sahip pişik kremi kullanılmalıdır. Çinko oksit, cilt üzerinde bariyer etkisi yaratarak terleme, beslenme, tahriş vb. nedenlerle oluşabilecek pişiği önleyecektir.

İçeriğinde parfüm ve alkol gibi maddeleri içermemesine dikkat etmelisiniz. Kullanacağınız pişik kremi dermotolojik olarak test edilmiş ve hipoalerjenik yapısı ile hassas ciltlere de uygulanabilir olmalı.

Bebeğinize güvenle kullanabileceğiniz ürünleri incelemek için görsele tıklayınız.

Daha Fazlası Sağlık
Yorumlar Kapalı