Sünnet bilinen en eski ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Tıpta, penisin ucunda, idrarın çıktığı deliği kapatan bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilip alınması olarak tabir edilir.

Sünnet dünyada en eski dönemlerden bu yana uygulamalardan ameliyatlardan birisi olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlarda, İbranilerde, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta olmak üzere pek çok dinde uygulanmaktadır.

İstatistiksel verilere göre, dünya genelinde her 3 erkekten birisinin sünnetli olduğunun tahmin edilmektedir. Sünnetin ne zaman, nasıl ve kimin tarafından yapıldığı önem taşır.

Sünnet Derisi Ne İşe Yarar?

Doğum sonrasında genellikle sünnet derisi penise yapışık haldedir. Daha sonra kendiliğinden ayrılır.

Bebeğe bez bağlandığı bu dönemdeki işlevi, penisi sürtünmelerden ve yaralanmalardan korumaktır. Daha sonra da belirli bir süre penis başını yumuşak ve nemli tutarak travma ve yaralanmalardan korur.

Sünnet Olmanın Faydaları

• Sünnetin en temel mantığı hijyendir. Penisin temizliği ve enfeksiyon kapmaması açısından penisin üzerinde bulunan derinin sünnet edilmesi gerekir.

• Sünnetin faydalarından bir diğeri ise sünnetin penis kanseri riskini azaltmasıdır. Sünnet edilen penisin sünnetsiz penislere oranla daha az penis kanserine yakalandığı bilinmelidir.

• Sünnetin faydaları bulaşıcı hastalıklardan korumasıdır. Sünnet edilmiş bireyin bağışıklığı virüslere karşı daha güçlüdür. Örneğin, HIV virüsü kapma olasılığı oldukça azdır. HIV virüsü AIDS hastalığına neden olmaktadır.

• Sünnetin idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Özellikle yenidoğan dönemde yapılan sünnetin iyileşme sürecinde ve sonrasında idrar yolu enfeksiyondan koruduğu bilinmelidir.

• Sünnet enfeksiyonları bulaştırma riski azdır. Bireyin yetişkinlik döneminde ilişkiye girdiği kişinin rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığının çok daha az olduğu bilimsel olarak kanıtlamıştır.

• Sünnetin faydaları sünnet penis anormalliklerinin tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Penis eğriliği, eğri idrar yapma ya da idrar deliğinin dar olması gibi risklerin önüne geçer.

• Sünnet doğurganlığı desteklemekte veya kısırlık önündeki birçok engeli kaldırmaktadır. sünnet derisinin meninin akışı engellediği ve derinin içinde kalmasına neden olmaktadır. Bu üreme olayını engelleyebilmektedir.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

  • Daha hızlı iyileşme süreci sağlaması
  • Ağrı hissinin yaşamın ileri dönemlerine göre daha az olması
  • Anestezi ihtiyacının olmaması
  • Potansiyel psikolojik travmanın olmaması
  • Yaşamın ilk yıllarında olan idrar yolu enfeksiyonlarında azalma sağlanması
  • İdrar yolunda enfeksiyon riski artmış erkek çocukların ilk bir yılda geçirebileceği enfeksiyonları azaltarak muhtemel böbrek hasarına engel olmak

Sünnet eğitimli kişiler tarafından steril şartlarda uygun ağrı kesici tedavi ile uygulandığında bebek için rahat tolere edilebilir bir cerrahidir. Cerrahi komplikasyonlar nadirdir ve genelde de ciddi değildir.

Yenidoğan döneminde uygulanan sünnet işlemi ileri yaşlara oranla çok daha düşük komplikasyon oranına sahiptir.

Sünnet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mevcut bilimsel veriler ışığında yenidoğan sünnetinin bebeğin sağlığına katkısı sebebiyle, ailelerin isteği doğrultusunda çocuklara yenidoğan döneminde sünnet yapılması daha uygundur.
Bütün ebeveynler erken hamilelik döneminde sünnet seçenekleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Yenidoğan sünneti, sadece bebek sağlıklı ve durumu iyiyse gerçekleştirilmelidir. Sünnet eğitimli kişiler tarafından, steril şartlarda ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Yenidoğan sünnetinde anestezi gerekmemektedir. Analjezi yani ağrının azaltılması ise, yenidoğan sünnetinde güvenle kullanılabilir ve ağrısız bir işlem için gereklidir. Çünkü ilaçsız yöntemler kullanılsa bile ağrının kesilmesi için tek başlarına yeterli değildirler. Bu yöntemler analjezik yöntemlerin yanında bebeğin rahatını arttırmak için ek olarak kullanılmalıdır.

Analjezik yöntem olarak işlem öncesi uygulanan ağrı kesici kremler veya işlem sırasında kullanılan lokal anestezik etkili enjeksiyon kullanılabilir. Kilosu düşük olan yenidoğanlarda lokal anestezik kremler tercih edilmemelidir. Analjezi kullanılan bebeklerde herhangi bir ek komplikasyon görülmemiş, bu yöntemlerin yenidoğan döneminde güvenli olduğu belirtilmiştir.

Sünneti hayatın erken döneminde yaptırmak bir mecburiyet değil tercihtir. Ancak bu dönemde yapılan sünnetin avantajları konusunda aileler bilinçlendirilmelidir.

Yenidoğan Sünnetinde Karşılaşılabilen Komplikasyonlar

  • Sık karşılaşılan bir komplikasyon, peniste yapışıklıklar oluşmasıdır. Bu durum %5 oranı ile %15 oranında değişkenlik gösterebilir.
  • Bir diğer sık karşılaşılan komplikasyon ise, %10-12 oranında penis derisinin uzun kalmasıdır. Daha sonra tekrar minik bir operasyonla düzeltilebilir.
  • %0.2 civarında kanama durumu gelişebilir. Ancak çok nadir bir komplikasyondur.
  • Bakımlar düzenli yapılmadığında ve hijyen göz ardı edildiğinde, %0.1 oranında enfeksiyon görülebilir.
  • Çok nadir de olsa (%0.05) penisin yaralanması söz konusu olabilir. Ancak genellikle kalıcı problemlere neden olmaz.

Yenidoğan sünnetinde oluşabilen sorunlar genelde nadir ve geçicidir. En sık görülen sorun olan yapışıklıklar penis derisinin geri çekilmesi ile engellenebilir.
Ayrıca oluşmuş yapışıkların büyük bölümü 5-6 ay sonrasında kendiliğinden iyileşmektedir. Genel olarak sünnet edilen her 100 yenidoğanın 99’unda herhangi bir problem olmamaktadır.

Bebeğin yaşı büyüdükçe derinin iyileşme süresi artmakta, daha ciddi kanamalar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ayrıca 2-6 yaş arası çocukların cinsel gelişim çağı olduğu için sünnet önerilmemektedir.

 

 

.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir