Çocuğunuz astım, egzama veya sürekli soğuk algınlığı benzeri semptomlarla mücadele ediyorsa, ev tozu akarı adı verilen, çıplak gözle görülemeyen maddelere karşı çocuğunuzun alerjisi olabilir. Yatak takımlarında, halılarda, giysilerde ve diğer yumuşak mobilyalarda yaşayan bu küçük canlılar, alerjik reaksiyona neden olabilecek proteinler içeren dışkılar üretir. Nemli ve sıcak yerlerde yaşama imkanı bulan toz akarları neredeyse her evde bulunan canlılardır.

Ev Tozu Akarları Alerjisi Belirtileri

Toz akarları, evinizin etrafındaki tozda bulunan küçük böceklerdir. Bağışıklık sisteminin bu maddelere aşırı tepki vermesi alerjik reaksiyonun oluşmasına neden olur. Zararlı olarak gördüğü madde ile mücadeleye girişen bağışıklık sistemi, histamin gibi bazı kimyasalların salınmasına neden olur ve bu kimyasalların salınması alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Ev tozu akarları alerjisinin belirtileri, saman nezlesine çok benzer ve tipik olarak şunları içerir:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı veya tıkanması,
  • Sulu, kaşıntılı veya kırmızı gözler,
  • Kaşınan cilt,
  • Kaşıntılı burun, ağız veya boğaz,
  • Öksürme,
  • Astım belirtileri.

Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklarda belirtiler şiddetli olur ve çocuğunuzun günlük hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürür.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda ev tozu alerjisi belirtilerinden biri ya da daha fazlası varsa, çocuğunuzun alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun mevcut sağlık durumu, belirtileri ve tıbbi geçmişini de dikkate alarak teşhis için bazı testler kullanabilir. Uzmanınız, deri delme testi veya kan testi yöntemlerini teşhiste kullanabilir. Kan testinde, kanda bulunan alerjene özgü antikor miktarına bakılırken deri testinde, az miktarda alerjen derinin altına yerleştirilerek oluşabilecek reaksiyon gözlemlenir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Tedavisi

Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak ev tozu akarlarından kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve uzun süre ilaç kullanıyorsa, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir. Alerji aşı tedavisi yani immünoterapi, çocuğunuzun alerjen maddeye duyarsızlaşmasını sağlamaya yönelik bir tedavidir. 3 ile 5 yıl devam eden alerji aşı tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir.

Ev Tozu Alerjilerinden Korunmak için Neler Yapmalıyız?

Bir çocuğun alerjisini geliştirmemesi için ev içinde ve yatak odasında alınması gereken tedbirleri şöyledir:

  • Güneş gören, havadar bir ev ve yatak odası olmalı,
  • Evde rutubet olmamalı,
  • Yatak, yorgan ve döşekte yün ve/veya tüy olmamalı,
  • Yatak odası sadece uyumak için kullanılmalı,
  • Yatak odası sade ve eşyasız olmalı,
  • Yatak mümkünse karyola olmalı, günümüz baza yataklarından olmamalı, (Altının kolayca temizlenebilmesi için)
  • Yatak odasında yerde halı, kilim olmamalı, illa bir şey olacaksa yıkanabilir küçük bir kilim olmalı,
  • Yatak odasında yüklük ve kitaplık olmamalı,
  • Yatak odasında oyuncak, özellikle de peluş oyuncaklar olmamalı,
  • Yatak odası günlük temizlenmeli ve havalandırılmalı,
  • Temizlik yapılırken çocuk temizlik yapılan ortamda bulundurulmamalı, (Temizlik sırasında birçok ev tozu ortama karışacağı için)
  • Yatak kılıflarının haftada en az bir kez 60 derece ısıda veya üzerinde yıkanmalı, ardından ütülenmeli.

Ev Tozu Hakkında Yapılan Araştırma!

Yapılan bir araştırma, bebeklerin emekleme dönemlerinde, yetişkinlere göre yerdeki toz ve bakteriyi dört kat daha fazla soluduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonuçları her ne kadar ilk anda endişe verici gibi algılansa da uzmanlar bu durumun olumlu sonuçlarının olduğunu söylüyor.

Çünkü yapılan araştırmalar, emekleme ve yuvarlanmayla geçen bebeklik dönemi, ilerleyen yaşlarda astım ve alerji gibi sorunları engellenebiliyor.

Aşırı steril ortamların ise çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde negatif bir etki yapabileceği belirtiliyor.

Araştırmanın başkanlığını yürüten ABD’deki Purdue Üniversitesi’nden Brandon Boor, “Bebeklerin vücutları maruz kaldıkları toz fırtınasını engellemek için yeterli değil” diyerek devam ediyor:

“Yetişkinlerde, solunum yolları ile alınan biyolojik zerreciklerin önemli bir kısmı, üst solunum yollarında tutuluyor ve eleniyor. Ancak çocuklar ağızlarından nefes alıyorlar ve bu nedenle bu zerreciklerin önemli bir kesim iç hava yollarına ulaşıyor. Bu tanecikler ciğerlerin en derin bölgelerine kadar ilerleyebiliyor.

“Yapılan birçok araştırma mikroplara ve alerji taşıyan zerreciklere maruz kalmanın, astım ve alerjik hastalıkların oluşumunda rol oynayabildiği kadar koruma mekanizmalarının oluşumunda da rol oynayabildiğini gösteriyor”

Araştırmayı yürüten Purdue Üniversitesi’nden bilim insanları bebeklerin maruz kaldığı toz ve kiri verilendirebilmek için “emekleyen robot bir bebek” icat etti.

Yapılan araştırma özellikle halıların yüzey anlamında en kötü olduğunu ortaya koydu. Yerde bulunan maddecikler arasında, kir, bakteri, deri hücresi, polen ve mantar sporları bulunuyor.

 

Daha Fazlası Sağlık
Yorumlar Kapalı