Bebeğinizin fiziksel gelişimi ve zihinsel gelişimi hızla ilerliyor. Bebeğiniz 3. ayında artık başını tutuyor olabilir. Sizinle göz teması kuruyor, hatta çevresinde olup bitenleri göz teması ile takip ediyor olabilir. İşte 3 aylık bebeklerde neler olur? 3 aylık bebek nasıl gelişir? sorusuna cevap bulmak ve 3 aylık bebek gelişimi ile ilgili sizi bekleyen gelişmeleri öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Özellikleri

3 Aylık Bebeklerde Beslenme: Önceki aylarda olduğu gibi üç aylık bebeğinizi her istediğinde emzirebilirsiniz. Genel olarak ise üç aylık bebekler her 3 ila 4 saatte bir beslenme ihtiyacı duyabilirler. Bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediğinin işaretleri ise yeterli kilo alımı ve düzenli olarak bez değişimine ihtiyaç duymasıdır.

3 aylık bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir. Eğer bebek uyanmıyorsa beslenme yapılmayabilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Bebeğinizi, kesintisiz uyumasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.

3 Aylık Bebek Baş Çevresi: 3 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 39.5 cm, 3 aylık erkek bebeğinizin ise 40.5 cm olabilir.

3 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: 3 aylık bebekler ortalama olarak haftada 140-200 gram arası, bir ayda ise 700-900 gram arası kilo alabilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır, doğum kilosuna göre farklılıklar olabilir ve sağlıklı kilo alımı kontrolünü doktorunuzla birlikte takip etmeniz gerekir. Bebeğinizin yeterince kilo almadığını gözlemliyorsanız öncelikli olarak doktorunuza danışmalısınız.

3 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: Bebeğiniz üçüncü ayında 1.5 – 2.5 cm büyüyebilir. Üç aylık erkek bebekler yaklaşık 61.4 cm, kız bebekler 59.8 cm olabilirler. Önemli olan bebeğinizin kendi gelişim sürecini takip etmesidir

3 Aylık Bebeklerde Uyku: 3 aylık bebeklerin uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlayabilir ve bebekler 24 saatte 14 ila 16 saat uyuyabilir. Bebekler, bu dönemde 2 ila 4 saat aralıklarla beslenme ihtiyacı duyarak uyanabilirler. Bu süre bazı bebeklerde daha uzun olabilir.

3 Aylık Bebek Neler Yapar?

3 aylık bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine bağlı olarak gözlemleyebileceğiniz değişimler şunlardır:

  • Bebeğiniz, onu karnının üzerine yatırdığınızda başını ve kollarını kaldırmaya başlayabilir.
  • Sesleri taklit edebilir.
  • Oyuncakları kavrayıp sallayabilir.
  • Kucağınızda destekli şekilde tuttuğunuzda ayaklarının üzerine basmayı deneyebilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.

Motor becerileri gelişen 3 aylık bebeğiniz birçok yeni beceri kazanmayı sürdürüyor. Artık dokunmak ya da kavramak istediği nesnelere doğru uzanıyor, eliyle daha küçük parçaları tutabiliyor ve sallıyor. Peki 3 aylık bebeğin motor gelişimi için neler yapabilirsiniz?

  • 3 aylık bebek motor gelişimi için bebeğinizi yumuşak bir örtünün üzerinde karın üstü yatırıp önüne canlı renklere sahip eşyalar koyabilirsiniz. Sizin gözetiminizde olan bebeğiniz hem boynunu kaldırmaya hem de oyuncaklara uzanmaya çalışacaktır.
  • Bebeğinizin eline kavrayabileceği bir nesne verin ve sonrasında hafifçe çekin. Bu hafif ve yumuşak bir çıngırak olabilir. Bu faaliyet bebeğinizin sizin çabanıza direnerek kaslarını geliştirmesine yardımcı olur.
  • 3 aylık bebeğiniz için zilli, çıngıraklı eldiven ve çoraplar oldukça uygun. Hareket ettikçe ses çıkararak, onu eğlendirecek olan bu çıngıraklı patik ve eldivenler, bebeğinizin duyularını keşfetmesini ve geliştirmesini sağlar. Aynı zamanda el ve ayaklarını daha çok hareket ettirmesini teşvik eder, motor gelişimini destekler.
  • Üzerinde farklı dokuları ve renkleri, aynaları, ses çıkaran malzemeleri olan oyun halısının üzerine sırt üstü yatırdığınızda bebeğiniz üstten sarkan oyuncakları takip eder ve onlara dokunmak için hareket edebilir.
  • Bu aydan itibaren bebekler artık kafasını sağa sola çevirebilir. Bir oyuncağına ip takıp yukarıdan sallarsanız takip ederek kafasını çevirmesini sağlarsınız.
  • 3 aylık bebeğin motor gelişimini desteklemek için elinde sıkınca çeşitli sesler çıkaran yumuşak oyuncaklar alabilirsiniz. Bunlar farklı dokulardaki yumuşak bloklar ya da top olabilir. Hem görsel hem duyusal gelişimini destekleyecek olan bu oyuncaklarla miniğinizin ellerini ve parmaklarını kullanmasını destekleyebilirsiniz.
  • Duyularının gelişimi için üç aylık bebeğinizin önüne farklı dokularda eşyalar koyabilirsiniz.

3 Aylık Bebekle Nasıl Oynanır?

Bebekler hangi ayda olursa olsun oyun oynamaya ve oyuncağa merak duyar. Oyun, bebeklerin fiziksel ve bilişsel gelişiminin en büyük destekçilerinden biridir. Bu yüzden bebeklerin günlük ritmi içinde beslenme ve uyku gibi oyun rutininin de yer alması önemlidir.

3 aylık bebeğiniz dokunma, tutma ve kavrama becerilerinin hızla geliştiği bir dönemdedir. Oyuncaklarını kısa süreli olarak elinde tutabilir ve sallayabilir.  Eline geçirdiği nesneleri dikkatlice inceler, sıkar ve ağzına götürür.

Siz de oyunları daha iyi anlamaya ve tepki vermeye başlayan 3 aylık bebeğinizle birlikte şu şekilde oynayabilirsiniz;

  • Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için kucağınıza alıp değişik sesler çıkarabilirsiniz. Bu sesleri duymak onun hem sizi taklit etme isteğini artırır hem de yeni sesler çıkarmasını sağlayabilir.
  • Bebeği kucağınıza alın, önce göz teması kurun ve onunla konuşun. Bebeğinizin çıkardığı seslere duyarlı olun, çıkardığı sesleri taklit edin, onunla sohbet edermiş gibi o ses çıkarırken dinleyip o sustuğunda konuşun.
  • Parmak kuklalarını konuşturup şarkılar söyleyerek sizi dinleyen miniğinizin, daha çok ve farklı sesler çıkarmasına destek olabilirsiniz.
  • Bez aktivite kitapları 3 aylık bebeğinizle güzel zaman geçirmek için oldukça uygun. Bez kitapta miniğinizin ellerini ve parmaklarını kullanmasını destekleyen basit aktiviteler, hışırdayan sayfalar, diş kaşıyıcısı ve küçük bir ayna olabiliyor. Bu 3 aylık bebek oyuncağını, halkası yardımıyla puset, araba koltuğuna asarak istediğiniz yere götürebilirsiniz.
  • 3. ayda aynaya birlikte bakarak bebeğinizin kendini tanımasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu ayda bebeğinizin en sevdiği oyuncaklardan biri çıngırak olabilir. Eline sallandığında ses çıkaran, yumuşak saplı, ağır olmayan renkli bir çıngırak verirseniz bebeğinizin dokunma, duyma, el-göz koordinasyonu ve kavrama gibi becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
  • Oyun halısı bebeğin 3. ayından sonra ilgisini çeker. Vücut hareketlerini artırmak için oyun halısının üzerine oyuncaklar asabilirsiniz.
  • İlk 3 ay yumuşak, ses çıkaran ve yıkanabilir oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

3 aylık bebek için oyun rutini oluştururken oyuncak seçimine, oyuncakların özelliklerine, oyuncağın bebeğinizin ayına uygun olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin gelişimini hızlandırmak ve gününü mutlu geçirmesini sağlamak için bebek gelişim oyunları ile bebek eğitici oyunlarını içeren bir oyun rutini oluşturabilirsiniz.

 

 

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı